avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... balerini
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

balerini

astept un raspuns vis-a-vis de urmatoarea situatie:in momentul de fata balerinii sunt incadrati in grupa 1 de munca asta ar insemna reducere la varsta de pensionare si sporuri in prezent se tine cont doar de reducerea varstei de pensionare sporurile nu le-a vazut nimeni se dau sporuri doar acelora care au lucrat in industria grea(metalurgie,minerit..)pentru noi cei care am transpirat pe podeaua operei nu exista nici un spor?in legea pensiilor nu am gasit nici un raspuns sau poate mi-a scapat acel articol aveti va rog amabilitatea si lamuriti-ma multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:58, 18 Martie 2009
nzburlea a scris:

k, sa fiu mai specific, din ceea ce spune doamna inteleg ca este deja beneficiara a prevederilor DL114/1990. Una din prevederile acestui DL este si reducerea stagiului complet de cotizare. Prin urmare conform prevederilor OUG 100 art I ce modifica art 78`2 al legii 19/2000 alin 2, prevederil acestei ordonante nu se aplica si in cazul beneficiarilor de DL114/190.
De altfel am sustinut ce am spus si in prima postare.

1. Nu ati motivat, din punct de vedere legal, afirmatia conform careia prin activitate desfasurata in grupa I de munca se intelege activitate desfasurata in conditii deosebite.
2. Art. I din O.U.G. nr. 100/2008 a fost abrogat prin O.U.G. nr. 209/2008.
3. In urma procesului de recalculare, toti balerinii au primit decizii de pensie cu stagiul de 30 de ani.
4. Forumul este destinat discutiilor pe teme juridice. Daca aveti argumente legale, raspundeti persoanelor care intreaba.
Gabriela Pintea a scris:

1. Nu ati motivat, din punct de vedere legal, afirmatia conform careia prin activitate desfasurata in grupa I de munca se intelege activitate desfasurata in conditii deosebite.

Nici dumneavoastra nu ati motivat textul legal care a generat concluzia ca grupa I de munca e acelasi lucru cu conditii speciale.

Legea 19/2000 face o enumerare clara a conditiilor speciale.

Grupa I de munca este reglementata la art 167`1 al aceleasi legi, unde la alin.1 ne spune ca valabilitatea anexei 4 este pana la 01-04-2011.

Aliniatul 3 ne spune ca si prevederile art.20 (conditii speciale) se pot aplica in cazul unui calcul avantajos privind conditiile de pensionare.

De ce nu grupa I =conditii speciale? Legea 19/200l nu stipuleaza ca grupa I poate fi asimilata conditiilor speciale.
Mai mult din prevederile Legea 226/2006 inteleg ca doar anumite locuri de munca ce au fost incadrate la grupa I de munca pot fi asimilate conditiilor speciale.

Concluzie nu toate locurile de munca in grupa I sunt conditii speciale, ci doar cele la care fac referire prevederile L226/2006

2. Art. I din O.U.G. nr. 100/2008 a fost abrogat prin O.U.G. nr. 209/2008.

OUG 209/2008 pct3 ce modifica art 165`1 alin2 "prevederile alin1 nu se aplica in situatia in care, la recalcularea pensiilor in conformitate cu prevederile OUG4/2005"..."pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de de acte normative cu caracter special"

qed

3. In urma procesului de recalculare, toti balerinii au primit decizii de pensie cu stagiul de 30 de ani.

O generalizare gresita. DL 114/1990 este lege cu caracter special. La grupa I de munca al aceluiasi decret, stagiul complet de cotizare este de 20 de ani, iar la grupa a II-a este 25 de ani.
de acea nu pot di beneficiari nici ai OUG 100/2008, nici OUG209/2008, nici L 218/2008

4. Forumul este destinat discutiilor pe teme juridice. Daca aveti argumente legale, raspundeti persoanelor care intreaba.

fara comentarii
Qui nimium probat, nihil probat. :wave:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 100/2008 sau oug 209/2008 aecobob aecobob Buna ziua Am lucrat 25 de ani in GR. I pana la 01.04.2001 si in continuare in GR. Speciala pana la 01.03.2008 cand am iesit la pensie la 51 de ani. 1-Conform ... (vezi toată discuția)
Spor pentru grupa de munca bagarica bagarica Buna ziua! Am pus si aseara o intrebare pe forum, iar primind un raspuns, tin sa va multumesc timpul acordat pentru acesta. :) Acum am o alta ... (vezi toată discuția)
Balerin grupa 1 de munca bako bako Pensionara din data de 01.10.2007.Stagiul complet de cotizare 25 ani,stagiul total de cotizare 35 ani 6 luni 7 zile din care conditii speciale 25 ani 11 luni 7 ... (vezi toată discuția)