avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident feroviar si polita RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident feroviar si polita RCA

Buna ziua.Sant nou aici pe forum si v-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in problema pe care o am.In urma cu o luna la in timp ce traversam o trecere la nivel cu calea ferata cu vizibilitate redusa am fost acrosat de tren care mi-a sters partea din fata a masinii cu scara locomotivei.Am polita RCA valabila incheiata cu cateva zile inainte de accident,si acum mi-a venit o somatie de la CFR sa achit suma de 240 lei pentru daune la locomotiva in caz contrar voi fi actionat in instanta.Intrebarea mea este de ce sunt obligat sa platesc eu daca am asigurare RCA valabila si ce trebuie sa fac.Mentionez ca CFR-ul are o copie xerox dupa asigurarea mea. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 11:54, 30 Iunie 2013
am cautat in polita de asigurare daca exista ceva referitor la obligatiile asiguratului in cazul unui accident si nu am gasit decat un text scris cu caractere foarte mici, probabil font 2, unde se precizeaza ca "Conditiile contractuale sunt prevazute in Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produce prin accidente de vehicule aprobate prin Ordinul presedintelui CSA nr. 14/2011"
avand in vedere ca politia de asigurare se inmaneaza si celui prejudiciat si in plus are marimea unui cearsaf se putea inscrie pe langa informatia cu caracter general privind conditiile contractuale (scrisa cu un font mai mare) si continutul sau indicarea articolelor care fac referire la obligatiile asiguratului (33,34) si cel referitor la despagubire (35) pentru persoana prejudiciata. astfel se pot evita situatia de a fi pus aiurea pe drumuri.
nu toata lumea cunoaste legislatia privitoare la asigurari.

Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător.
(2) Asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA, în scris, cu privire la faptul că:
a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs şi să informeze asigurătorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum şi la rezultatul acestora;
c) partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care asiguratul află despre acest lucru;
d) informaţiile înscrise în poliţa de asigurare RCA au suferit modificări intervenite în timpul valabilităţii asigurării.
Art. 34. - Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să ofere părţii prejudiciate, la cererea acesteia, informaţiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire, în special numele şi prenumele şi locul de rezidenţă ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele şi locul de rezidenţă sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea, sediul asigurătorului care a emis poliţa de asigurare RCA, seria şi numărul poliţei de asigurare RCA, precum şi numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat ori numărul de identificare al acestuia.
Art. 35. - Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau către Asociaţia "Fondul de protecţie a victimelor străzii", în cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit art. 25<SUP>1</SUP> din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
Foarte bine si frumos! Sa nu uitam insa, ca aceste ordine CSA, apar ca ciupercile dupa ploaie si ar induce in eroare pe cititor,(asigurat) daca nu cauta norma in vigoare la data accidentului.Norma/continutul poate fi modificat pe parcusul valabilitatii asigurarii:rtfm:
atunci sa scrie cu litere mari pe polita de asigurare "Conditiile contractuale sunt prevazute in legislatia in vigoare privind asigurarile afisata pe site-ul CSA [ link extern ] /" " :).
sau cel putin sa indice doar atat "In caz de accident instiintati societatea de asigurari", cred ca este suficient ptr cei implicati intr-un accident.
ceva in genul "in caz de incendiu spargeti geamul", cand citesc asa ceva stiu cu totii ce au de facut! :tooth:
nu trebuie sa faceti nimic.
Cand va vor chema in judecata va veti prezenta si veti depune polita de asigurare la dosar si instanta va introduce in cauza asiguratorul din oficiu si ii va obliga la despagubiri si cheltuieli de judecata asa dupa cum este reglementat in legea 136 /1995.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in strainatate maryan27 maryan27 Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din ... (vezi toată discuția)
Dosar casco - intarziere abuziva a platii Partizan08 Partizan08 Buna ziua, am un dosar casco deschis la o societate de asigurari. Dupa ce am depus toate documentele solicitate, inclusiv devizul de la service am primit o ... (vezi toată discuția)