avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere drept de acces pe proprietatea vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere drept de acces pe proprietatea vecinului

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: am cumparat o casa ,aceasta are cadastrul si este intabulata .Intre mine si vecin ca limita a proprietatii este zidul casei.In documentele de cadastru eu am in 40 cm in curtea vecinului.Si in actele cadastrale ale vecinului este aceeasi cota. Eu am fost obligata sa accept aceasta cota pentru a nu ajunge la tribunal.Vreau sa imi fac gard pentru cei 40 de cm pentru ca vecinul a agatat tot felul de obiecte pe casa , a pus dale in curte si la spatele casei mele terenul a ramas mai jos ,iar atunci cand ploua apa nu se scurge.Acum incepe problema , vecinul nu o sa lase in veci sa intru pe proprietatea lui .Ce ar trebui facut? O actiune civila ce are ca obiect obligatia de a face???Ce ma sfatuiti??? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anadoina , utilizator 21:58, 16 Iunie 2013
cand spuneti ca vecinul nu va lasa sa intrati pe proprietatea lui,va referiti la faptul ca vecinul nu va lasa sa calcati cu piciorul pe terenul lui in dreptul unde vreti sa construiti gardul? Normal este ca atunci cand faceti un gard este imposibil sa-l construiti fara a calca pe o suprafata de 1 mp liniar pe terenul vecinului.
Gardul il construiti odata in viata,deci doar acum il feranjati,sper sa inteleaga acest lucru. Apoi trebuie sa stiti ca si el trebuie sa participe la constructia gardului,in caz daca nu vrea,il construiti dvs singura,apoi dupa ce il terminati,il puteti da in judecata ptr a va despagubi 50% din valoarea investitiei si a manoperei la acel gard.

Art. 560 N.C.C.

Obligaţia de grăniţuire

Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Tarzan2012, utilizator
Da vecinul nu ma va lasa sa calc proprietatea lui pt a construi gardul. Sunt dispute vechi intre familii si nici nu se pune problema unei discutii cu el. Eu vreau sa stiu calea legala. Fara a fi ceva legal nu voi putea ajunge sa-mi fac gardul.Nu vreau nicio o contributie de 50%
1) trebuie sa mergi la primarie sa scoti o autorizatie ptr.construire gard.

2) Mergi la politie si depune o declaratie in care mentionati ca vecinul v-a avertizat ca nu va lasa sa calcati pe terenul lui cand va construiti gardul. Specificati ca e imposibil sa faceti gardul fara sa puteti intra si pe proprietatea vecinului,iar politia trebuie sa va dea un raspuns. In cazul in care vecinul se leaga de dvs,aveti acea declaratie,si mai adaugati alta daca se leaga ori de cate ori.

3) Dupa ce terminati de construit gardul,poate va razganditi cu privire la a cere vecinului 50% ptr contributie constructie gard.
Tarzan2012 a scris:

..............a de 1 mp liniar pe terenul vecinului.

ori este metru patrat ori este liniar?

pentru userul anadoina: Va trebui sa promovati o actiune in justitie pentru obligatia de a face in care cereti construrea gardului. Tot in aceeasi actiune solicitati instantei ca, in cazul in care vecinul refuza construirea sa va autorizeze pe Dvs sa il faceti pe cheltuiala lui.
Cu aceasta hotarare obtineti autorizatia si chemati un executor judecatoresc in ziua constructiei.
Ordinea operatiunilor este cea de mai sus. Daca solicitati autorizatie inainte de a obtine hotararea judecatoreasca vi se va cere la primarie acordul vecinului.

Politia nu va poate ajuta in aceasta speta. Dvs nu aveti dreptul sa intrati pe proprietatea vecinului fara acordul acestuia sau fara o hotarare judecatoreasca care sa inlocuiasca acest acord. Nu va bateti capul cu reclamatii inutile.

Luand in considerare ca Dvs sunteti dispusa sa achitati contravaloarea gardului integral si ca vecinul este obligat de lege sa contribuie cu 50%, va sugerez sa incercati o negociere in cadrul procedurii prealabile introducerii cererii de chemare in judecata. Daca medierea reuseste lucrurile se simplifica .
@bpcs

Cand am spus un metru liniar,m-am referit la 1 m distanta de la gard inspre vecin,adica spatiul cat ar putea sa lucreze @anadoina calcand pe terenul vecinului ei. @ Anadoina a inteles foarte bine ce am vrut sa spun eu prin 1 M LINIAR.

Este adevarat ca trebuie introdusa actiunea in justitie,insa cred ca stiti foarte bine ca instantele sunt incarcate cu procese de judecata,iar daca @anadoina va introduce actiunea de pe acum,abia la anul in toamna lui 2014 va incepe judecata. Iar de terminat judecata,abia in 2015 sau la sfarsitul anului 2014 @anadoina va primi hotararea de a face gardul. Lucrul destul de enervant ptr @anadoina sa astepte atata timp,ca abia in primavara lui 2015 sa se apuce de contructie.

Daca nu ma credeti,puteti merge la instanta,si intrebati daca ati deschide acum o actiune in intanta,cand va fi primul termen de judecata?

Alte discuții în legătură

Mutare gard construit numai pe terenul meu Grigoroiu Grigoroiu Am o proprietate pe care fostul proprietar: - a construit gardul despartitor fata de proprietatea alaturata numai pe terenul meu. Gardul este din BCA. - a ... (vezi toată discuția)
Ce sfat imi dati? noisette noisette Locuiesc intr-un oras de provincie la casa, iar vecinul meu de gard , acum vreo 3 saptamani si-a ridicat un alt gard intr-o perioada cat eu am lipsit de acasa. ... (vezi toată discuția)
Actiune in granituire ? aartist aartist Am o ruda la tara care se confrunta cu urmatoarea problema: - vecinul situat la vestul proprietatii sale a intrat cu gardul si doua constructii pe terenul ... (vezi toată discuția)