as avea urmatorul caz. O persoana, necasatorita, unic proprietar, doreste sa isi treaca unicul fiu ca si coproprietar la imobilele pe care le detine. Care este cea mai recomandata varianta din punct de vedere al costurilor?
Va atrag atentia asupra aspectelor de succesiune, donatie si chiar vanzare.
Daca tatal se recasatoreste, fiul nu va mai fi unicul mostenitor in cazul in care tatal decedeaza inaintea sotiei, aceasta avand drept de mostenire pentru cota de 1/4 din masa succesorala, chiar daca in aceasta masa intra si bunuri proprii a tatalui dobandite anterior casatoriei.
Totodata sotia va beneficia de o rezerva succesorala in cota de 1/8 din masa succesorala si va putea solicita raportul donatiilor dupa decesul tatalui, daca aceste bunuri au fost instrainate prin donatie.
Deasemenea va trebui sa tineti cont si de prevederile art 1091 alin 4 din NCC, conform caruia, "instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent provilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere". Este vorba de o prezumtie relativa, care functioneaza "pana la dovada contrara" si care este deasemenea ineficienta in cazul in care beneficiarii sai au consimtit la instrainare.
Analizati cu mare atentie variantele pe care le aveti pentru a nu incheia acte care pot naste litigii in viitor