avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort rapid, minor, pensie alimentara, partaj rate - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort rapid, minor, pensie alimentara, partaj rate - Noul cod civil

Buna ziua,

As dori sa stiu care este cea mai rapida metoda de a divorta rapid, in urmatoarele conditii:

- suntem casatoriti de 3 ani, avem un copil minor in varsta de 2 ani si 10 luni
- copilul va ramane sa locuiasca cu mama
- nu avem bunuri de partajat, insa sotul a luat mai multe credite in nume propriu la care este restant - se poate ajunge la un partaj al ratelor?

In plus:
- Pb. nr. 1 - se poate amana momentan solicitarea pensiei alimentare pentru o data ulterioara in conditiile in care sotul are, in prezent, foarte multe datorii - rate restante la banci?
- Pb. nr. 2 - in conditiile in care la unul dintre credite - de nevoi personale - sotul este restant cu 2 rate, in stadiul de a i se pune poprire pe salariu, iar sotia este co-garant, sotia poate ajunge in situatia de a i se pune poprire pe salariu?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:02, 20 Iunie 2013
multumesc pentru raspunsurile detaliate.

inteleg ca, in conditiile date, cea mai rapida cale este direct in instanta,
respectiv la judecatoria de sector.

as dori sa stiu care sunt principalele aspecte care tb. neaparat mentionate in cererea de divort, a.i. sa poata fi solutionata la primul termen.

mai precis - este vb. de creditul la care sunt co-garant, restul sunt luate de el in nume propriu - tb. mentionata modalitatea prin care va fi platit?
de exemplu - de sot integral, sau prin intelegere 50%, etc. daca nu se mentioneaza aspectul acesta, se ajunge in situatia ca ratele sa se imparta, din oficiu, la doi?
cum as putea evita sa ajung in situatia de poprire a salariului in cazul restantelor prelungite?
hotararea de divort poate fi o solutie in acest sens?

la pensia alimentara nu as vrea sa renunt, este dreptul copilului, numai ca stiu ca,
in prezent, nu are din ce sa o plateasca.
intrebarea este - trebuie neaparat mentionata - pensia - in cererea de divort?
daca o intelegere exista in cererea de divort, dar in fapt pensia nu va fi platita momentan, pot reveni ulterior asupra hotararii, a. i. sa fie chiar obligat sa inceapa sa o plateasca in fapt, la momentul respectiv (ulterior, cand se va echilibra financiar)?
Puteti sa cereti sa va plateasca pensia pana in trei ani, adica daca nu va plateste pensia aferenta lunii iunie 2013, puteti sa cereti sa vi se plateasca pensia pana in luna iunie 2016, pentru ca poate pana atunci se mai redreseaza financiar si fostul sot.
Nu, mai rapid ar fi la notar.
Nu aveti de ce sa treceti partea cu creditul in cererea de divort. La divort se hot asupra divortului desigur :) , apoi cum veti exercita autoritatea parinteasca, unde va locui copilul, ce nume veti purta dupa divort si ce pensie va plati cel ce nu locuieste cu copilul.
Creditele si bunurile comune se impart printr-o actiune de partaj care se timbreaza la valoarea bunurilor de impartit.
Daca nu aveti decat credite de impartit.. lasati-l sa le platesca el pe ale lui personale, sa il plateasca si pe al dvs daca nu va plateste pensie o vreme.
In caz de neplata a acelui credit, il veti executa silit pt pensie restanta ( pt ca veti trece in intelegerea privind divortul o suma reprezentand contributia tatalui la intretinerea copilului) si va puteti indrepta impotriva lui in instanta pt a va da jumatate din suma pe care ati platit-o in locul lui pt acel credit.
Aveti atentie la termenul de prescriptie de 3 ani, nu puteti sa-l mai executati silit pt sume cu termen de scadenta mai vechi de 3 ani.

Singura problema ar fi ca nu veti mai avea ce executa .. poate va ramane fara bunuri sau venituri in Romania si va fi mai greu.

Bunuri nu aveti de impartit ?


multumesc pentru lamuriri.

daca merge mai rapid la notar, in conditiile date, cu atat mai bine.

legat de credite - toate creditele sunt luate pe numele sotului, in timpul casatoriei.
pe numele meu nu exista niciun credit.
bunuri comune dobandite in timpul casatoriei - mobilier, masina, electronice - exista,
dar nu am nicio pretentie.
dintre creditele luate pe numele lui, exista insa unul la care am semnat in calitate de co-garant, a fost o conditie impusa de banca.
deci, practic, avem doar un credit de impartit - se face actiune separata de partaj, sau cum se procedeaza in acest caz?
pb. 1 - in conditiile in care el acumuleaza mai mult de 2/3 rate restante la acest credit, iar banca il ameninta cu poprirea pe salariu, inteleg ca urmatorul pas este poprire de pana la 30% pe salariul sotiei.
in aceste conditii, divortul poate constitui o masura de a indeparta poprirea pe salariului sotiei, sau nu are nicio relevanta?

pb. 2 - pensia alimentara - in cererea de divort tb. specificata exact suma respectiva, sau doar procentul de platit, raportat la salariul actual al sotului? ce se intampla daca el dovedeste ca, in prezent, este in imposibilitate de plata? (pe motiv de rate, credite, samd)
La notar daca reusiti sa va intelegeti.
Nu, divortul nu va apara de banca, ati semnat un contract si el trebuie respectat. Nu cred ca puteti partaja doar acel credit, nici banca nu va fi de acord sa fie obligat doar unul, cat poate sa execute 2.
Daca nu va plati si se ajunge sa va execute numai pe dvs ( daca va fi cazul) , va puteti indrepta impotriva lui atunci in instanta.

Pensie treceti cum va intelegeti. Daca nu va intelegeti, instanta va calcula un procent de maxim 25% din venitul net al tatalui, va tine cont si de alte obligatii ale sale, va conta si cat reprezinta acest procent in lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat simina_1968 simina_1968 Buna , am un credit pentru nevoi personale la care sotul meu e co-debitor si din care ne-am cumparat o masina. O perioada de timp am achitat ratele din chiria ... (vezi toată discuția)
Credit restant roxana_b roxana_b Buna ziua, Acum 3 ani, cand inca eram casatorita, am facut un credit pt nevoi personale, fara garantii si fara giranti, pe numele meu, iar fostul sot a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara + credit ipotecar IuliaEftimie IuliaEftimie Divortata in 2009 cu un minor in intretinere. Pensie alimentara platita pana in 2010. Nu exista partaj. Am credit ipotecar pe apartament, platit la zi, ... (vezi toată discuția)