avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la Concediu medical

Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si, va rog, sa ma ajutati: luna trecuta am beneficiat de concediu medical (toata luna) pentru copilul meu, de 2 ani, care a avut varicela si alte probleme de sanatate. Luna aceasta am fost nevoita sa-mi iau eu concediu medical (deoarece, la randul meu, am probleme cu sanatatea). Ambele concedii medicale au fost date de medici specialisti si vizate de medicul de familie. La cateva zile dupa ce am depus cel de-al doilea concediu, am fost sunata de la serviciu si chemata de superiorul meu direct. Mi s-a spus sa incetez cu concediile si sa ma prezit cat mai repede la serviciu.pentru ca altfel "o sa vad eu ce o sa mi se intample"(imi trimite comisie, sau ceva de genul acesta). Problema este ca eu chiar am probleme medicale si concediile mele nu au fost o gluma.(urmez anumite tratamente si, din pacate, deocamdata chiar nu ma pot duce la serviciu).
Intrebarea mea este: ce mi se poate intampla daca nu ma prezit la serviciu si raman sa imi termin concediul medical? Pun aceasta intrebare deoarece chiar sunt speriata si nu stiu ce mi se poate intampla.
Va multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 23:58, 18 Iunie 2013
Nu vi se poate intampla absolut nimic... Atata timp cat intradevar aveti probleme medicale si urmati tratamente prescrise, nu are de ce sa va fie frica.
Intradevar, in conformitate cu art. 51, din OUG 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, angajatorul are tot dreptul legal, in cazul unei suspeciuni legata de legalitatea concediilor medicale, de a le verifica.
"Art.51 (3^1) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei, republicata.
(3^2) Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca ce refuza verificarea prezentei in conditiile alin. (3^1), plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3^3) Nerespectarea prevederilor art. 3^1lit. c) atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a constatat aceasta."

Sfatul meu este sa va linistiti si sa aveti grija de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical angelica5 angelica5 Buna seara, am fost oerata de estirpare de colesist iar in urma operatiei am avut 18 zile de concediul medical. dat de medicul specialist-chirurgie .La locul ... (vezi toată discuția)
Verificare angajat in concediu medical eliza100 eliza100 buna ziua vreau sa stiu daca mai este in vigoare legea care spunea ca in perioada concediului medical esti obligat sa stai fi prezent la domiciliu intre ... (vezi toată discuția)