avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Protocol predare/primire bani, documente si materiale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Protocol predare/primire bani, documente si materiale intre 2 Asociatii de proprietari

Buna ziua,
Deschid acest subiect in atentia celor care au mai participat la predarea/primirea patrimoniului intre 2 asociatii si care vor avea amabilitatea sa raspunda. De asemenea, orice alte pareri/opinii sunt binevenite. In speta este vorba de o asociatie de proprietari reprezentand un bloc, nou infiintata prin desprinderea dintr-o asociatie ce cuprindea 5 blocuri, situate toate in acelasi perimetru (curte). Problema e legata de fondul de rulment, deoarece presedintele asociatiei vechi nu vrea sa predea suma de bani aferenta proprietarilor din asociatia noua, pe motiv ca acolo exista restantieri vechi, cu sume restante mari (mai mari decat ale proprietarilor din celelalte blocuri), iar plata facturilor s-a facut consumand luna de luna fondul de rulment al tuturor.
Dumneavoastra ce parere aveti? E corect ca in situatia data, sa nu fie predati banii aferenti fondului de rulment?
Cel mai recent răspuns: iapost , utilizator 17:27, 20 Iunie 2013
Este corect sa se faca o situatie simpla a fondului de rulment in oglinda cu restantele din asociatia nou-infiintata.
Este corect ca fondul de rulment sa fie grevat de aceste restante, astfel incat la momentul despartirii definitive, socotelile sa fie clare si cinstite.

Fondul de rulment "ciuntit" se va reface atunci cand noua asociatie va trai pe picioarele proprii si va recupera restantele de la proprietari la valoarea pe care ar fi avut-o daca nu existau aceste restante.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
elga50, moderator
da, asa vrea toata lumea ca socotelile sa fie clare si cinstite, dar nu prea ne dam seama cum am putea sa facem acea situatie in oglinda; adica de ex daca un apartament are fd de rulment 200 lei si restante de 600 lei, pt acel apartament situatia va arata -400 lei; facem la fel pt toate apartamentele si la sfarsit sa zicem va totalul e (minus) - 6.000 lei. Ce facem in aceasta situatie ? noua asociatie trebuie sa-i plateasca ea vechii asociatii aceasta suma? In plus, la momentul recuperarii restantelor cum s-ar putea reintregi fd de rulment, caci restantele sunt compuse numai din cote de intretinere?
P.S. Protocolul se va semna diseara, de aceea orice parere exprimata in timp util e foarte apreciata.
Daca fondul de rulment este mai mic decat restantele pe care le aveti pe noua asociatie atunci o sa preluati din vechea asociatie datorii in valoarea restantelor, iar daca fondul este mai mare dacat restantele primiti bani.
Fondul de rulment nu il "intregiti" de la toti proprietarii, doar de la cei care au restante, acestia trebuie sa depuna banii datorati asociatiei.
thran multumesc pentru raspuns! noi suntem in situatia in care datoriile sunt mai mari decat fondul de rulment; asta inseamna oare ca vechea asociatie poate avea pretentia ca noua asociatie sa-i plateasca cash diferenta dintre fondul de rulment si restante?
Pai de unde sa platiti??
Datoriile care exista total la nivelul asociatie se regasesc in facturile catre furnizori, care sunt neachitate, in acest caz preluati datoriile, daca nu exista datorii catre furnizori inseamna ca acestea au fost achitate din alte fonduri (de reparatii, chirii, etc) si atunci acestea sunt si ale noii asociatii nu doar a celei vechi.
Trebuie trecut clar pe hartie cat sunt fondurile pe fiecare scara in parte, cat sunt datoriile proprietarilor, cat reprezinta furnizori neplatiti, trebuie facuta balanta cu activ si pasiv.

Alte discuții în legătură

Plati selective din lista de plata Almaris Almaris As dori sa va cer opinia dar si ce ar trebui facut avand o baza legala in urmatoarele situatii din ce in ce mai des intalnite. Legea care reglementeaza ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)