avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere autoturism avariat, aflat in afara Romaniei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere autoturism avariat, aflat in afara Romaniei

Buna seara!

Detin un autoturism inmatriculat in tara, pe care l-am scos in 2008 din Romania, cu scopul de a-l folosi cateva luni in interes personal. Ulterior a fost avariat si ma chinui de vreo doi ani sa-l repar sau sa-l trimit in tara. Deoarece piesele de schimb trebuie comandate din China sau trimiterea lui in Romania costa destul de mult, am hotarat sa-l radiez si sa-l duc la dezmembrari (in tara unde locuiesc momentan). Problema e ca nu-l pot duce la dezmembrari fara actul de radiere (asa prevede legea locala) si ma intereseaza ce acte trebuie depuse la Politie, in Romania, pentru a-l radia.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai_paun , utilizator 12:41, 12 August 2021
Aveti la indemana 2 variante
1-radierea auto in cazul dezmembrarii
Cerere
Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
Document care atesta dezmembrarea vehiculului
Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
Certificatul de inmatriculare
Placile cu numere de inmatriculare
In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
copia actului de identitate al delegatului;
copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

2-radiere la cererea proprietarului
Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare pentru proprietar
Cerere/adresa a proprietarului prin care se solicita radierea la cerere, insotita de copia unui document care atesta detinerea unui garaj/curte/teren/parcare unde va fi depozitat vehiculul respectiv
Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
Certificatul de inmatriculare
Placile cu numere de inmatriculare
In cazul radierii la cerere, e foarte probabil sa nu va scoata si de la impozit, cei de la taxe locale. Impozitul il considera pe proprietate, chiar daca nu circulati si doar tineti masina pe spatiu public, tot proprietar ramaneti.
acum problema dvs. este ca in Romania situatia este total opusa, nu puteti radia masina fara actul de dezmembrare!

Ordinul 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

Art. 24. -
(1) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate pot solicita radierea din circulatie, daca fac dovada depozitarii acestora intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data:
a) cand vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
b) scoaterii definitive din Romania a vehiculului;
c) declararii furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispozitie a autoritatii administratiei publice locale, fara stapan ori abandonat se radiaza din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei respective.
(4) Vehiculul pentru care politia rutiera a dispus radierea din circulatie, potrivit legii, se radiaza de la data comunicarii masurii.
(5) Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.
Art. 25. -
(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor inmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care detin certificate de inmatriculare si numere de inmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricatie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua in baza unei declaratii pe propria raspundere a titularului inmatricularii ori a mostenitorilor legali ai acestuia, care sa ateste ca vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulatie si nu mai circula pe drumurile publice.

in opinia mea singura solutie ar fi sa aduceti masina pe o platforma, depinde si din ce tara o aduceti iar la primul centru de colectare sa o predati in vederea dezmembrarii.
alta varianta ar fi sa duceti masina in vederea dezmembrarii intr-o tara apropiata unde legislatia este similara celei din RO si sa obtineti actul de dezmembrare. exista riscul sa dati peste vreun functionar care sa va puna bete-n roate:) in sensul ca predarea in vederea dezmembrarea trebuie facuta intr-un centru de colectare din tara dar cum legea nu este explicita in aceasta privinta cred ca puteti aduce un act de dezmembrare de la un centru de colectare de afara si pe care sa il traduceti si autentificati la un notariat.
trebuie sa va faceti socotelile cum iesiti mai convenabil, plimbat masina prin Europa pe platforma, umblat dupa acte, etc.

puteti obtine o informatie exacta si dintr-o sursa oficiala contactand DRPCIV si solicitand un raspuns ptr rezolvarea problemei dvs. atipice.

www.drpciv.ro , drpciv@mai.gov.ro , 021/301.95.70
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
cyan, moderator
slai a scris:

In cazul radierii la cerere, e foarte probabil sa nu va scoata si de la impozit,


La administratia fiscala,se poate solicita oficial radierea la cerere,bunul auto ramand in evidenta dar fara a se mai achita obligatiile aferente
Vezi cazul auto asupra carora se dispune sechestru

Cyan, multumesc pentru raspunsul tau. Ma costa in jur de 700 de euro sa o duc in Romania... asa ca probabil o sa contactez DRPCIV pentru un raspuns.

Alte discuții în legătură

Radiere auto de la primarie si politie biktel biktel Am un autoturism care a fost implicat intr-un eveniment rutier din care a rezultat dauna totala a acestuia. Am primit de la firma de la asigurari o adeverinta ... (vezi toată discuția)
Cum scapam de impozitul pe o masina care nu mai este in stare de functionare? oania oania Tatal meu a decedat acum 3 ani. In urma lui a ramas o masina Dacia 1310 care nu mai este in stare de functionare. Ce trebuie sa faca mama mea ca sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Radiere Georgica112 Georgica112 Bună ziua. Am avut o dacie veche din 1998 anul fabricației, am dus-o la un centru de fier vechi tăiată în bucăți acolo mi sa eliberat o adeverinta cu ... (vezi toată discuția)