avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare diploma de bacalaureat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare diploma de bacalaureat

Buna ziua,

Am intalnit o problema la eliberarea diplomei de bacalaureat de la universitate particulara din Bucuresti. Este vorba despre o persoana care a depus toate documentatia necesara pentru inscriere la o facultate particulara din Bucuresti, in care primul an era gratuit, urmand ca anul 2 si 3 sa fie cu plata. La inscriere s-a solicitat obligatoriu depunerea diplomei de bacalaureat in original, desi a fost depusa si o copie legalizata. Persoana respectiva nu a frecventat cursurile acestei facultati, iar cand a solicitat retragerea diplomei de bacalaureat, deoarece nu mai dorea sa urmeze cursurilor din cadrul respectivei facultati, i s-a specificat faptul ca eliberarea acestui document se face doar in cazul in care se va face plata inclusiv pentru anul 1, desi in contract era specificat ca acesta este gratuit. Automat, nefrecventarea cursurilor si faptul ca nu s-a prezentat la examene au condus la exmatriculare (nu s-a acumulat numarul de credite necesar pentru trecerea anului universitar).

Care ar fi solutia pentru a recupera diploma de bacalaureat in aceasta situatie? Nu mi se pare normal ca o universitate particulara sa nu accepte inscrierea doar pe baza unei copii legalizate a diplomei de bacalaureat si sa te oblige la plata unui an de studiu doar pentru a-ti recupera documentele.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Miryam_me , utilizator 19:42, 15 Octombrie 2013
ar trebui studiat foarte atent Contractul.Funcție de clauze, apreciați.În opinia mea : Formulați în 2 exemplare și depuneți cu nr. de înregistrare doar o simplă Cerere de eliberare a acelei diplome, nespecificând ceva cu privire la pretențiile verbale ce vi s-au făcut.Opriți un exemplar cu nr. de înregistrare.Facultatea, are obligația legală de a vă soluționa cererea și a vă comunica în scris o soluție.Dacă vă condiționează și în scris de ceea ce va spus verbal, atunci : formulați o Contestație potrivit clauzelor contractuale de gratuitate.Atenție ! mai pot fi și alte clauze, probabil de promovare a anului întâi ca fiind gratuit urmat de frecvența celorlați ani și promovarea lor.Dacă vă respinge Contestația, puteți opta imediat pt. chemarea instituției în judecată pe contencios administrativ.
unitatea de invatamant respectiva nu are niciun drept sa retina un document original care nu este proprietatea acesteia.
nu cred ca exista vreo clauza care sa conditioneze restituirea actelor de studii de plata unei taxe sau a anului intreg.
Multumesc frumos pentru raspunsuri. O sa citesc cu atentie contractul si o sa facem si o solicitare in scris pentru eliberarea documentelor.
Unitatea de invatamant nu avea dreptul sa oblige la depunerea diplomei in original in conditiile in care a fost depusa si o copie legalizata. Dar prin acest mod te determina sa platesti un an de studiu, desi nu ai beneficiat de niciun serviciu.
Seara buna!la mine sta treaba cam asa:am terminat 3 ani la o facultate privata in vara(nicio restanta),urma sa dau examenul de licenta in iulie.Asa ca mi-am luat diploma de BAC(ne-au dat-o chiar ei,cica sa ne luam dipl de BAC,s-o legalizam si s-o "asezam frumos" langa celelalte documente la dosarul de insciere la exam de licenta).Mi-am luat diploma de BAC acasa,in speranta ca voi da exam de licenta in vara insa...plan changed...m-am razgandit,nu am mai dat(din motive personale) examenul in iulie.Asa ca diploma mea de BAC a ramas la mine. In toamna imi vine o "idee"-ma inscriu la o alta facultate,de stat si intru la buget...evident in dosarul de inscriere am pus diploma de BAC in original...Acum vreau sa dau examenul de licenta in februarie la facultatea privata("Dimitrie-Cantemir"),insa la dosar imi va trebui musai diploma de BAC:( am o copie legalizata acasa dar...cum scot eu originalul de la cealalta facultate ?nu vreau sa ajung sa stau inca 3 ani(Doamne fereste) pana imi termin eu studiile si dincoace si or catadicsi si astia sa-mi elibereze diploma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu diploma de bacalaureat gabriel2012 gabriel2012 Buna ziua. Sunt student in anul 3 la o facultate particulara (Universitatea Crestina ''Dimitrie Cantemir'') si student in anul 1 la ''Facultatea de educatie ... (vezi toată discuția)
Diploma in original si copie legalizata? gygi10 gygi10 Este legal ca un notar dupa legalizarea diplomei de bac sa -si faca si el o copie legalizata pe care o retine la el fara justificare?si mai am o intrebare este ... (vezi toată discuția)
Problema diplomelor de bac in original sechestrate de spiru haret alexandra02 alexandra02 as dori sa stiu ce se poate face in cazul in care am lasat diploma de bac in original la facultatea spiru haret la unul dintre sediile de invatamant id iar in ... (vezi toată discuția)