avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz.

Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz.

Se dau 3 investitori la o coloana de gaz dintr-un bloc de 4 etaje. Primul dintre investitori locuiește la etajul 3 și și-a montat centrală de gaz și a tras coloana de gaz până la etajul 3. Al doilea investitor locuiește la etajul 4 și a prelungit coloana de la etajul 3 la 4. Al treilea investitor locuiește la etajul 1 și doar a înțepat coloana la etajul 1. Primul investitor are un dosar complet despre proiectul de gaz și acolo apar și cheltuielile. Al doilea investitor a decedat iar moștenitorii au vândut apartamentul și s-au mutat. Noul proprietar are un dosar nu tocmai complet (apare numele firmei care a executat proiectul dar nu exită date despre cheltuieli).
Coloana de gaz are o parte groasă de mai mult de 4 țoli din care se desprind cele țevi mai subțiri, de 2 țoli, dare intră în contoare și apoi în apartamente.

Am înțeles mecanismul de împărțire a cheltuielilor din această discuție: www.avocatnet.ro/content/for... .

Acum întrebările:
1. Eu rambursez doar cheltuielile în coloana de gaz, nu și țevile lor care întră în contoare și apoi în amartamente. Mă înșel?
2. Pot contacta firma care a prelungit coloana de gaz pentru al 3-lea investitor și să-i solicit să-mi comunice la cât se ridică cheltuielile pentru prelungirea coloanei de la etajul 3 la etajul 4?
3. Ce-ar trebui făcut dacă unul dintre investitori îmi solicită mai mulți bani?

Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
alx_max, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:14, 23 Iunie 2013
Dumneavastra achitati DOAR costul coloanei principale, ei poate vor sa platiti si centrala si caloriferele.
Puteti sa contactati firma care a facut aceasta lucrare si sa vedeti pretul real nu cel declarat "din burta".
Daca solicita mai multi bani puteti apela la justitie, aceea coloana de gaz a fost proiectata sa poata sa "duca" toate apartamentele dupa scara respectiva, nu sa mai fie nevoie de inca o lucrare, altfel scara blocului ar fi plina de coloane pentru fiecare apartament, ar fi ciur palierul.
alx_max a scris:

Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz.

Vecinii dumneavoastra nu sunt investitori ci proprietari de apartamente care au cheltuit niste bani pentru a realiza aceasta instalatie comuna necesara in primul rand lor si apoi oricarui alt vecin care se va bransa la aceasta instalatie.
Acum la cele 3 intrebari:
1. Nu rambursati "cheltuielile in coloana de gaz..." ci discutati cu vecinii dumneavoastra si le solicitati acceptul sa va bransati la aceasta coloana. In aceasta discutie cei ce au cheltuit va vor spune cat trebuie sa platiti fiecaruia sau o suma gramada pe care si-o impart intre ei in functie de cat au cheltuit fiecare, intelegandu-se si ei intre ei.
2. Daca puteti, nu va opreste nimeni sa contactati firma ce a executat prima sau urmatoarele lucrari de bransare... Dar indiferent de ce aflati sau nu, vecinii dumneavoastra stabilesc, va cer, negociaza cu dumneavoastra suma pe care trebuie sa o platiti. Problema e ceva de genul ca "vecine daca vrei sa-ti semnez, da-mi 300 lei si gata".
3. Discutati cu fiecare, cu toti la un loc si o sa vedeti cat vi se cere. Am cateva exemple concrete de la noi. Pe o scara oricine a vrut sa se branseze la coloana peste un an, doi, sapte, a trebuit sa plateasca acelui proprietar ce a cheltuit singur pentru noua instalatie, cate 100 euro. La alta scara 450 lei iar la alta scara doar 150 lei de apartament.
Costul cel mai mic, 150 lei/apartament, a fost pe o scara unde sunt 46 de apartamente si instalatia completa pana la usa fiecaruia (coloane, racorduri, distribuitor la intrarea in scara...) a fost gestionata de asociatia de proprietari. Pe scarile unde lucrarea a fost platita de un proprietar pretentiile au fost mai mari asa cum v-am explicat.

Dar nu s-a pus problema ca cineva bransat dupa 1,2,3 ani sa ceara socoteala celorlalti cat au cheltuit, cat a costat initial s.a.m.d. Au acceptat si-au obtinut acordul rapid. Aceasta poate si pentru faptul ca sumele solicitate au fost cunoscute de toata lumea iar cei ce solicitau acordul au inteles ca cineva a platit din buzunarul sau o suma de 60-80 mil lei vechi iar acesti bani si-i recupereaza poate in 5-6 ani pe masura ce se branseaza si ceilalti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bransament gaze dulby dulby doresc sa ma bransez la coloana de gaze(la bloc),daca exista o persoana care nu este de acord(nu semneaza) ce se poate face ? (vezi toată discuția)
Legea privind bransamentul la gaze la bl cu 8 etaje postelnicu_elena2000 postelnicu_elena2000 buna ziua presedinte de asociatie de proprietari am dori sa ne bransam la conducta de gaze care este la et 7 eu locuiesc la et 8 intrebarea este daca este ... (vezi toată discuția)
Despagubire teava gaze mihaela_2013 mihaela_2013 Buna ziua, Cum se face plata la despagubirea investitiei la teava de gaze? Doresc sa prelungesc teava de gaze si proprietarul initial imi cere 600 lei. Nu ... (vezi toată discuția)