Depinde in ce tara doriti sa beneficiati, Norvegia sau Romania?
In Norvegia, când un copil este pe cale de a se naşte, părinţii asiguraţi care au avut un loc de
muncă plătit timp de şase din cele zece luni anterioare începerii perioadei de concediu plătit au dreptul la prestaţii zilnice în numerar.
Mamele care au reşedinţa în Norvegia şi nu sunt active din punct de vedere economic au dreptul la un ajutor de maternitate.
Prestaţia parentală este egală cu prestaţia de boală în numerar (100% din câştigurile asigurate) şi este plătită timp de 47 de săptămâni.
Dacă o proaspătă mamă doreşte acest lucru, poate opta pentru o perioadă mai lungă de concediu plătit, de 57 de săptămâni, dar la o rată mai scăzută a prestaţiei (80% din câştigurile asigurate).
Un interval de trei săptămâni din perioada prestaţiei trebuie utilizat de mamă înaintea naşterii.
Prestaţiile se plătesc începând cu 12 săptămâni înainte de naştere.
Mama trebuie să îşi ia un concediu de cel puţin şase săptămâni imediat după naştere.
Dacă mama revine la locul de muncă înainte ca perioada de concediu de maternitate plătit să se încheie, tatăl are dreptul la prestaţii zilnice în numerar pentru perioada rămasă.
Douăsprezece săptămâni din întreaga perioadă de prestaţii zilnice în numerar sunt rezervate pentru tată.
Pentru a primi această prestaţie, tatăl trebuie să stea acasă pentru a îngriji copilul.
Condiţia privind existenţa unei perioade anterioare de muncă trebuie îndeplinită şi de tată.
Taţii asiguraţi au, de asemenea, dreptul la prestaţii zilnice în numerar când se naşte un copil, pe baza propriilor câştiguri,indiferent dacă mama se încadrează sau nu, cu condiţia ca mama să lucreze sau să urmeze studii după naştere, iar tatăl să se ocupe de îngrijirea zilnică a copilului sau
mama să nu poată să aibă grijă de copil din motive de sănătate.
În astfel de cazuri, perioada de concediu plătit este de 38, respectiv 48 de săptămâni. Dacă mama
primeşte prestaţii de invaliditate, tatăl poate beneficia de douăsprezece săptămâni de prestaţii în numerar zilnice, indiferent de starea de sănătate, situaţia profesională sau educaţională a mamei.
În cazul naşterilor multiple, părinţii au dreptul la prestaţii în numerar zilnice integrale pentru încă cinci săptămâni suplimentare (sau şapte săptămâni la o rată redusă) pentru fiecare copil în plus.
[ link extern ]