avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de a face intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de a face intre soti

Sotul meu m-a dat in judecata pentru a-i prezenta extrasele de pe toate conturile de la bancile la care stia ca am diverse conturi, din 2006 pana in prezent, motivand ca in 2011 a constatat ca sumele cheltuite de mine sunt prea mari. S-a bazat pe un art. din NCC, dreptul la informare (318), desi el a fost imputernicit pe toate conturile mele pana in august 2012, data la care el mi-a retras imputernicirea pe conturile lui iar, in consecinta, am retras si eu imputernicirea lui. In perioada 2008-2009 am achizitionat un imobil vechi si l-am renovat din temelii. Cunostea toate cheltuielile, insa din 2011 a inceput sa-mi impuna sa tin un excel cu toate cheltuielile casei, sa strang bonurile, sa-mi reproseze ca eu cheltui mai mult decat castig, etc.
Avem doi copii minori, de care m-am ocupat mai mult eu, din 2006 incoace, intrucat el are o slujba in strainatate, insa si eu am avut mereu servici.
Ce poate urmari prin obtinerea acestor extrase?
Mentionez ca eu i-am explicat in nenumarate randuri ca nu pot suporta felul lui de a ma trata si ca eu cred ca nu ne mai putem continua casnicia in acest mod.
Am participat amandoi la o mediere insa el nu doreste sa-mi lase mie nimic din bunurile dobandite in timpul casatoriei, banii din conturile lui, etc. Astfel ca si eu am introdus cerere de divort si am cerut domiciliul copiilor in casa pe care am renovat-o impreuna, autoritate parinteasca comuna si pensie alimentara o treime din salariul sau.
Care poate fi desfasurarea acestor procese?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: irinavasiliu , utilizator 16:23, 4 Iulie 2013
se pare ca este adevarat cand se spune ca "viata bate filmul"!

irinavasiliu a scris:

Sotul meu m-a dat in judecata pentru a-i prezenta extrasele de pe toate conturile de la bancile la care stia ca am diverse conturi,(...) a inceput sa-mi impuna sa tin un excel cu toate cheltuielile casei, sa strang bonurile(...)


Ce poate urmari prin obtinerea acestor extrase?

v-ati raspuns singura.

irinavasiliu a scris:

el nu doreste sa-mi lase mie nimic din bunurile dobandite in timpul casatoriei, banii din conturile lui, etc.


din pacate din cauza unor astfel de neintelegeri au de suferit copiii.
procesele se vor desfasura luand in considerare probele pe care le vor aduce fiecare sot in parte, cat a contribuit fiecare la bunastarea familiei, etc. daca sotul nu doreste sa va lase nimic din bunurile dobandite in timpul casatoriei asta nu o decide el ci instanta.
cand va referiti la faptul ca fiecare avea conturi separate cu imputerniciri lasati impresia ca a existat un contract prenuptial dar poate ma insel, in cazul existentei unui astfel de document acesta va fi luat in considerare de instanta in cursul judecarii divortului.
Nu a existat nici un fel de contract. Veniturile sale au fost, desigur, mai mari decat ale mele, el lucrand in strainatate, iar eu in tara. Ca el sa poata lucra inafara tarii, eu m-am ocupat de copii, de casa si servici. Cu atat am contribuit eu timp de 13 ani la bunastarea familiei...
La o prima vedere mie imi pare ca nu va avea sorti de izabanda in actiunea lui.
Bancile vor invoca confidentialitatea.
Întradevăr, conform art. 318 alin. 3 băncile vor puea refuza furnizarea acelor informații, dar conform art. 318 alin. 4, prin refuzul soției, se va prezuma că pretențiile soțului sunt adevărate.

Deci ar trebui luat în calcul varianta mai avantajoasă pentru pârâtă: să-i dea reclamantului acele informații sau să se prezume că soțul are dreptate cu privire la acele sume și cheltuieli ale soției.
Veniturile sale au fost, desigur, mai mari decat ale mele, el lucrand in strainatate, iar eu in tara.

Dv ce urmariti? Spuneti ca aveti "diverse conturi". Dv de unde provin banii din conturile dv, cumva din salariul sotului? Ati pus deoparte bani albi pentru zile negre?
Nu vad de ce vi se pare anormal sa prezentati acele extrase. Aveti cumva ceva de ascuns?
Daca nu va intelegeti, avand in vedere faptul ca salariul sotului a fost mai mare, va primi o cota majorata la partaj. Si va primi, inclusiv din acele conturi diverse ale dv.

Alte discuții în legătură

Sotul/sotia ascunde din banii castigati geta36 geta36 cum poate sotul/sotia sa afle daca celalalt are conturi ascunse , sau ce poate sa faca in conditiile in care acesta ascunde banii castigati? (vezi toată discuția)
Partaj conturi bancare SorinGeo SorinGeo Buna ziua, Imi puteti spune va rog pana la ce cota parte se poate ajunge intr-un proces de partaj al banilor din conturile bancare dobanditi in timpul ... (vezi toată discuția)
Divort comun acord & strainatate adi74 adi74 Buna ziua. As dori sa stiu cum tb sa procedez daca am termen de judecata a divortului pe cale amiabila, de comun acord, fara obligatii pe data de 24 aprilie ... (vezi toată discuția)