avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen intentare proces pentru calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen intentare proces pentru calomnie

Buna seara!
As vrea sa stiu daca exista o perioada de un anumit numar de luni de la comiterea faptei pana la care se poate intenta un proces pentru o fapta de calomnie.
Va multumesc!
2 luni.
Termenul de 2 luni este pentru introducerea plângerii prealabile. Acesta curge de la data la care persoana vătămată a cunoscut cine făptuitorul.
Trebuie să ştiţi că acest termen este termen de decădere, ceea ce înseamnă că dacă nu introduceţi plângerea prealabilă în interiorul acestui termen, sunteţi decăzut din dreptul de a mai introduce plângerea prealabilă, sau dacă o introduceţi aceasta va fi respinsă ca tardiv introdusă.
Deci sa inteleg ca in termen de doua luni de la descoperirea faptasului, chiar daca de la comiterea faptei au trecut 8 luni pana in momentul in care s-a descoperit faptasul?
Termenul de două luni pentru introducerea plângerii prealabile curge de la data când dumneavoastră aţi cunoscut cine este făptuitorul şi nu de la data comiterii infracţiunii.
Daca a trecut termenul de 2 luni in care puteti depune plangerea penala, aveti posibilitatea unei actiuni in fata instantei civile pentru daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala pt. calomnie si injurii, abuz in serviciu carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Doresc sa stiu daca este vreun termen de depunere a unei sesizari penale, la PARCHET, plecand de la data cand a avut loc evenimentul? La mine au ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala sindicalistul sindicalistul pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut ... (vezi toată discuția)