avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru fondator...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru fondator...

In ceea ce priveste statul membrilor fondatori dintr-o asociatie non profit care sunt drepturile si obligatiile acestora in afara celor stabilite prin statut? Dreptul de a fi membru fondator se transmite prin mostenire? Ce alte modalitati legale exista de a transmite mai departe acest drept sau cum poate renunta un membru fondator la aceasta calitate in favoarea altui membru fondator dintr-o asociatie sau fundatie sau a unei persoane din afara acestora? Exista vreo prevedere legala care sa stipuleze raspunsul la intrebarile mai sus mentionate?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:04, 17 Ianuarie 2019
Legea nu reglementeaza calitatea de membru fondator al unei asociatii. Daca asociatia doreste, poate prevedea prin Statut o serie de drepturi pentru membri fondatori, superioare celor ce au dobandit ulterior calitatea de membru, de exemplu cotizatie mai redusa, drept de vot mai mare in Adunarea Generala, cvorum mai ridicat pentru aplicarea de sanctiuni la adresa lui etc. Caracterul democratic prin definitie al unei asociatii face insa sa fie inacceptabila o diferenta foarte mare intre fondatori si cei inscrisi ulterior - de exemplu risca sa fie calificata ca fiind abuziva o clauza conform careia un fondator sa nu poata fi exclus nici cu o majoritate foarte ridicata, sau ca membru in organele asociatiei nu poate fi decat un fondator, nu si cei inscrisi ulterior, sau ca un fondator are mult mai multe voturi in Adunarea Generala decat cineva care a dobandit calitatea de membru ulterior infiintarii asociatiei...
O buna parte din asociatii nu au categorie distincta de membri pentru cei fondatori, si acestia nu au niciun drept sau obligatie distincta de cea a membrilor inscrisi ulterior.
Calitatea de "membru fondator" daca exista o asemenea categorie de membri, conform statutului organizatiei, se pierde ca la orice alta categorie, prin deces, excludere, retragere/demisie si eventuale alte modalitati prevazute de lege ( ex. pierderea capacitatii juridice civile de exercitiu, prin punerea sub interdictie, de exemplu daca s-a imbolnavit psihig grav sau a suferit un accident care ii afecteaza grav discernamantul si se ajunge la punerea sub interdictie....) sau Statut ( ex. trecerea, la cerere sau ca sanctiune, in alta categorie de membri...).
Calitatea de membru intr-o asociatie este strict personala, ea nu poate fi transmisa nici prin acte intre vii ( cesiune, donatie...) nici pentru cauza de moarte ( ex. mostenita). Valabil pt orice categorii, inclusiv pt cea de "membru fondator" daca exista o asemenea categorie distincta de membri cf. Statutului si Actului Constitutiv, rezervata celor care au dobandit calitatea de membru la infiintarea asociatiei...
Daca nu exista o categorie distincta de membri rezervata celor care au calitatea de fondator, atunci "membru fondator" este o simpla situatie de fapt, adica sunt acei membri care au fost semnatari ai actului constitutiv... O asemenea calitate nu se poate pierde, cesiona, sau renunta la ea, si nici dobandi ulterior... Poti sa nu mai fi membru in asociatie, dar ramai "fondator" in sensul ca esti unul din semnatarii actului constitutiv, ai fost membru la momentul infiintarii, chiar daca ulterior te-ai retras, sau ai fost exclus....
Deci a nu se confunda apartenenta la o categorie definita de statut ca "membru fondator" distincta de alte categorii de membri ( ex. "activi", "aderenti", "de onoare", "sustinatori" sau cum vrea sa ii clasifice asociatia) si calitatatea de fondator pe care un membru sau fost membru o are implicit prin faptul ca e unul din semnatarii actului constitutiv...
Cat despre fondator al unei fundatii, este cu totul altceva... Fundatiile nu au "membri", acolo poti fi fondator dar nu "membru fondator", calitatea de fondator nici la fundatii nu se poate cesiona sau transmite in vreun fel, nici nu poti renunta la ea, nici nu se pierde vreodata, e pur si simplu faptul ca ai semnat actul constitutiv....Dar poti ca fondator sa nu mai ai ulterior nicio tangenta cu fundatia, daca prin Statut s-a stabilit un mecanism de innoire sau completare la nevoie a organelor fundatiei care sa nu mai implice fondatorul sau fondatorii, deci nu mai ai nicio legatura juridica, niciun drept sau obligatie fata de fundatie si sa fata de fondator, daca nu s-a prevazut vreuna in Statut... Singura existenta, prevazuta expres de lege, fiind nevoia acordului fondatorului sau fondatorilor in viata pt eventuala modificare a scopului fundatiei, in anumite imprejurari special reglementate de OG 26 / 2000.
Multumesc mult pentru lamuriri!!!
Asi mai avea o intrebare: in cazul cadrelor militare este interzis a face parte din conducerea unor organizatii, printre alte restrictii, se poate considera o asociatie non profit ca fiind organizatie si in felul acesta sa se restrictioneze participarea in cadrul consiliului director a militarilor???
Asociatia este un tip de "organizatie". Indicati va rog textul legal care interzice militarilor sa faca parte din conducerea unor "organizatii". E ceva din Statutul Cadrelor Militare? Ca miroase a neconstitutionala o asemenea restrictie, chiar daca exista in lege... Ce justificare poate avea o asemenea restrangere a dreptului constitutional la libera asociere daca isi fac cadrele militare vreo asociatie culturala sau sportiva de exemplu...?
Se poate regasi in legea privind statutul cadrelor militare 80/1995 art.30, alin. 2, lit. b. si eu sunt la fel de nedumerit ... singurul raspuns primit pe juridic fiind acela ca nu se poate decit membru fondator...
Legea 80 / 1995 privind Statutul cadrelor militare intr-adevar are prevederi specifice:

Art.29: Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi, astfel:
(...)
d) aderarea la culte religioase este liberă, mai puţin la cele care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum şi la cele care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei;
e) constituirea în diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-ştiinţific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu excepţia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii şi disciplinei specifice instituţiei armatei, este permisă în condiţiile stabilite prin regulamentele militare.
(...)

Art. 30 (...) Cadrelor militare le este interzis:
(...) b) să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale, cu excepţia celor numite în consiliile de administraţie ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, din cadrul industriei de apărare sau în legătură cu aceasta.

IN opinia mea art. 30 lit.b) in mod evident se refera numai la organizatii cu scop lucrativ, nu la ONG-uri, si vine din traditionala conceptie potrivit careia functionarii publici, militarii, si chiar unele profesii liberale trebuiau sa nu fie comercianti - si de aceea li se interzicea sa fie asociat unic, administrator sau in alta functie de conducere in entitati comerciale. A se observa ca acest text, intepretat per a contrario, permite cadrului militar chiar sa fie asociat intr-ul SRL, doar sa nu fie asociat unic.
Mai mult, art. 29 lit.e prevede expres ca isi pastreaza in principiu libertatea de asociere prevazuta de Constitutie, doar ca regulamentele militare pot prevedea anumite conditii si limite, si ca interdictie exista doar ref. oranizatii sindicale sau cele care contravin comenzii unice (probabil referirea este la organizatii de tip CADA, pentru cine isi mai aminteste chestiunea respectiva de la inceputul anilor 90).

Care sunt si cum suna acele regulamente militare care chipurile ar interzice apartenenta la organele de conducere si control ale unui ONG, dar ar permite calitatea de fondator si simplu membru? Acele regulamente ar trebui si sa clarifice faptul ca art 30 lit b) din lege se refera numai la organizatii cu scop lucrativ....

Alte discuții în legătură

Renuntare la calitatea de fondator al unei fundatii. Gimilescu Gimilescu In cazul unei fundatii care are un singur fondator, iar acesta doreste sa renunte la calitatea de fondator, este posibil acest lucru? Daca da, care este ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)
Excludere membru fundatie serbanmoga serbanmoga Buna ziua, Imi puteti spune va rog care e procedura de excludere a unui membru dintr.o fundatie, care ar fi etape si costurile si ce taxe implica....sau ... (vezi toată discuția)