avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cadrul legal pentru o platforma online de servicii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cadrul legal pentru o platforma online de servicii

Buna ziua!

Doresc sa introduc pe piata din Romania, o noua platforma interactiva de prestarii servicii. Va devenit prima in acest sens si as avea nevoie de cateva indicatii juridice.

1. Care sunt actele necesare si ce tip de firma trebuie sa deschid pentru aceasta?

2. Platforma va fi realizata de o firma de specialitate. Avand in vedere ca altcineva va administra aceasta platforma (in speta, eu), va fi nevoie sa fac un contract cu cei de la firma de IT? as vrea ca platforma sa fie trecuta pe firma...

3. Voi accepta data cu caracter personal, pentru care stiu ca va trebui sa ma inregistrez la "dataprotection.ro", dar voi accepta si date de pe carduri de credit/debit/conturi bancare, pentru plata. Ex:
Eu fiind intermediarul intre cel care ofera un serviciu si cel care il cere, voi incasa banii de la cel care cere un serviciu si ii voi transfera celui care ofera, incasand un anumit procent.

Am nevoie de documente speciale? cont bancar special? firma specializata pe acest tip de tranzactii?

4.Dupa o perioada, daca totul functioneaza dupa sondajele facute, as dori sa imi mut firma offshore, inclusiv contul bancar in care ar intra comisioanele facute online. Cui ma pot adresa?

5. In final, as dori sa stiu, estimativ, cam care ar fi costurile pentru toate procedurile legale mentionate mai sus, inclusiv contul offshore. Totodata, daca mi-a scapat ceva, ce alte conditii trebuie sa indeplinesc pentru a fi in perfecta legalitate.

Multumesc anticipat,si sa ma scuzati daca nu am postat intrebarile mele unde trebuie.
Cel mai recent răspuns: Claudia Jelea , Avocat 17:35, 25 Iunie 2013
1) Merita sa iti faci un SRL e cel mai simplu sau un PFA (este mai ieftin dar sunt ceva dezavantaje)
2) Firma producatoare a platformei (CMS in speta) va trebuii sa iti faca factura fiscala pentru platforma.
2.A) Atentie mare pentru a efectua operatiuni cu date cu caracter special (nu personal) este nevoie ca serverul pe care va rula platfoma sa fie asigurata si sa aibe audit de securitate (este pt protectia dvs).
3) Atentie cu stocarea datelor de carduri ... ele nu le stocheaza nici macar intermediarii de plati online. (execptie cele care au putere bancara dar romania nu le recunoaste cum ar fii PayPal.)
Si da trebuie sa fiti operator cu date caracter personal si special (va trebuii sa depuneti formularul in format normal)
Vor trbuii documente prin care sa atestati faptul ca datele operate de dumneavoastra nu vor ajunge in maini gresite... (audit de securitate a serverului, acces limitat la server etc etc)
4) Se poate dar nu merita, se poate cauta pe net oricum raspunderea este pe legislatia unde opereaza platforma (serverul).

Costuri Aprox.
1200 - 1500 SRL | 400 PFA (Trebuie sa aveti studii pentru serviciile pe care le veti oferii.)
300 - >1000 Euro CMS deprinde de complexitate ... si de licentele si platforma pe care este dezvoltata. Atentie platformele opensource nu va ofera protectie asupra copierii acestora ... doar asupra designului puti invoca proprietate (ea este proprietatea dvs doar daca se face exclusiv pentru platforma)
500Euro audit de securitate etc etc (daca aveti server propriu)
50-100Euro Chirie server (mai multe company au audit de securitate, si serviciu acces securizat)

1. De preferat SRL, si nu PFA - chiar daca sunt costuri ceva mai ridicate.

2. Este chiar recomandat sa inchei un contract cu acea firma de IT care va realiza platforma (si care trebuie sa emita factura pentru serviciile prestate). Contractul ar trebui sa prevada, printre altele, cine detine drepturile de autor asupra platformei (SRL-ul tau sau firma de IT).

3. Intr-adevar, trebuie sa treci prin procesul de inregistrare ca operator de date cu caracter personal - inainte sa incepi colectarea datelor prin intermediul platformei.

Oricum, prelucrarea datelor privind cardurile si conturile bancare prezinta anumite riscuri speciale si, cel mai probabil, va ridica spranceana celor de la dataprotection.ro. Este important ca alaturi de notificarea clasica (dar completata corect si complet), sa atasezi si celelalte documente cerute expres de legislatia privind datele cu caracter personal (poate un audit de securitate - cum ti s-a recomandat mai sus, diverse detalii tehnice privind accesul la si prelucrarea datelor, etc.).

4. Se gasesc solutii. Te poti adresa unui avocat. Sunt multe aspecte de luat in considerare.

Bafta!



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stocare date caracter personal loredana24 loredana24 Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am o firma de IT care produce soft-uri. Am incheiat un contract cu o primarie pt a-i produce un ... (vezi toată discuția)
Aplicatie software care incalca dreptul la intimitate Claud333 Claud333 Buna ziua, In primul rand va multumesc pentru timpul acordat si pentru efortul depus in oferirea raspunsurilor, consider acest portal foarte util. Sper sa ma ... (vezi toată discuția)
Plata servicii freelancer it radra radra Cum pot sa inregistrez pe SRL-ul meu plata serviciilor IT prestate de catre persoane fizice cu domiciliul in strainatate (care nu au au venit si nici nu vor ... (vezi toată discuția)