avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM - invaliditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM - invaliditate

Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. In baza acestei decizii se inceteaza cim conf. art.56 lit.c, dar concediu medical este valabil pana in data de 28 a lunii, incetarea se face cu 29 chiar daca este in week-end? sau in urmatoarea zi lucratoare.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 25 Iunie 2013
Pe baza deciziei de incadrare in grad de invaliditate nu puteti sa faceti incetarea CIM. Angajatul trebuie sa-si faca dosarul de pensie de invaliditate si sa-l depuna cat de repede.
Concediul medical se plateste integral pe perioada pentru care a fost acordat. Dupa aceea aveti urmatoarele posibilitati:
- salariatul face cerere de concediu fara plata pana la primirea deciziei de pensionare de invaliditate, incetarea de drept a CIM se face abia atunci cu lit. 56 alin.1 lit c). din Codul Muncii.
- salariatul face cerere de incetare CIM cu acordul partilor cu data de 29.06.2013.
- faceti incetarea CIM cu art. 61 lit.c).


Codul Muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
.....
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;.....

ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
.......
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;.........



OUG nr. 158/2005:
ART. 15
În cazul în care medicul expert al asigurãrilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã se face pânã la sfârşitul lunii urmãtoare celei în care s-a emis avizul, fãrã a se depãşi durata maximã de acordare a concediului, prevãzutã de art. 14 alin. (4).
@ madylumy

Nu se inceteaza c.i.m. in baza art.56 lit.c , intrucat acest text de lege se refera la decizia de pensionare si nu la cea asupra capacitatii de munca.

Puteti incerca o incetare cu acordul partilor sau o concediere in baza art.61 lit.c C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)
Codul muncii eu_fac_viitorul eu_fac_viitorul Art. 56 (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept: c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in cazul unui salariat invalid gradul 1. ami_ru ami_ru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Avem un salariat care are decizie medicala asupra capacitatii de munca cu incadrare la [b]gr. 1 ... (vezi toată discuția)