avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nerespectare antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nerespectare antecontract

buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema:
-am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in momentul semnarii antecontractului in stadiu de proiect. Conform antecontractului termenul de finalizare a casei a fost depasit.cum as putea sa-mi recuperez avansul acordat deoarece nu mai vrea sa astept constructia casei? (nu ma intereseaza despagubiri ci banii cat mai rapid)
Multumesc frumos
Cereti rezolutiunea antecontractului , notificand partea culpabila in prealabil.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc pentru promtitudine.
Insa nu sunt de specialitate.
cum se procedeaza pentru a cere rezolutiunea antecontractului?(unde trebuie mers?) Care sunt pasii si cat ar putea dura pana la recuperarea banilor? am anuntat cealalta parte de intentia noastra.
Notificarea se inainteaza prin intermediul unui executor judecatoresc. In curpinsul ei includeti pretentiile dvs. invocind neindeplinirea obligatiei debitorului dvs. Stabiliti un termen pina la care solicitati sa va restituie banii. Daca nu vi se raspunde sau nu reusiti pe aceasta cale, nu puteti reusi decit pe calea unei actiuni in instanta.
Trebuie sa verificati cu atentie antecontractul, poate contine un pact comisoriu (o clauza in sensul ca antecontractul se desfiinteaza de drept, fara interventia instantei, in anumite cazuri stabilite de parti) si atunci nu ar mai fi nevoie sa solicitati in instanta desfiintarea (rezolutiunea) antecontractului.
De asemenea, daca ar fi prevazuta in antecontract obligatia vanzatorului de a va restitui avansul in situatia desfiintarii antecontractului din culpa lui, atunci antecontractul autentificat de notar ar fi titlu executoriu pentru sumele certe prevazute in el, adica nu ar mai fi necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti pentru recuperarea avansului.
Cititi antecontractul si reveniti cu amanunte.
multumesc pentru sfaturi.
in antecontract este scris:
"In cazul în care promitentii vanzatori nu se prezintă la data şi ora fixată la sediul notarului public sau refuză să semneze contractul de vânzare – cumpărare în formă autentică, sau solicită încheierea actului în alte condiţii decât cele prevăzute în antecontractul de vânzare – cumpărare sau nu prezintă notarului public la termenul stabilit înscrisurile necesare autentificării contractului de vânzare – cumpărare (acte de proprietate, certificat de rol fiscal, extrasul de carte funciară ce se va obţine la cererea promitentilor vânzători de către notarul public din care să rezulte că imobilul este liber de sarcini) , vor fi obligati sa restituie integral sumele incasate pana la aceea data."

Nu contine pact comisoriu.ei nu au actele necesare incheierii actului de vanzare-cumparare.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract vanzare-cumparare chris75 chris75 Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare (eu fiind cumparatorul), pt un apartament inca in constructie la data respectiva, acesta urmand a-mi fi predat ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare teren extravilan/intravilan dadym dadym Buna ziua, Cineva din familie, care doreste sa vanda un teren, este pus in situatia de a accepta (sau nu) un antecontract, a carui varianta finala (expusa ... (vezi toată discuția)