avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Microinteprindere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Microinteprindere


Buna ziua,
Societatea X infiintata in anul 2007
- domeniu de activitate " prestari servicii "
- profit in anii - 2007 si 2008
- pierdere in anii 2009-2010-2011-2012 si probabil si in 2013
- capital propriu negativ abea in anul 2012.
- In prezent, societatea are 2 salariati si un administrator. Se platesc salarii si contributii aferente salariilor cu lichiditati imprumutate de la societatea mama .
- nu mai obtine nici un venit din anul ianuarie 2009 si pana in prezent , motivul principal lipsa contracte cu parteneri.

Va rog sa-mi spuneti ce se poate intampla daca eu nu doresc sa inchid deocamdata acesta societate si platesc salarii in continuare din bani imprumutati de la societatea mama ?
Va multumesc !

Scuze pentru subiect : Microintreprindere
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
VeneciucAngelica, utilizator
Cel mai recent răspuns: VeneciucAngelica , utilizator 12:31, 2 Iulie 2013
Potrivit Legii 31/1990:

Art. 69. - Dacă se constată o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reîntregit sau redus înainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.

Art. 1. - (1) În vederea desfăşurării de activităţi cu scop lucrativ, persoanele fizice şi persoanele juridice se pot asocia şi pot constitui societăţi cu personalitate juridică, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.

Art. 228. - Societatea pe acţiuni se dizolvă:
a) în cazul şi în condiţiile prevăzute la art. 153^24;

(2) Prevederile alin. (1) lit. a) se aplică în mod corespunzător şi societăţii cu răspundere limitată.

Art. 153^24. - (1) Dacă consiliul de administraţie, respectiv directoratul, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin situaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată.
(2) Prin actul constitutiv se poate stabili ca adunarea generală extraordinară să fie convocată chiar şi în cazul unei diminuări a activului net mai puţin semnificativă decât cea prevăzută la alin. (1), stabilindu-se acest nivel minim al activului net prin raportare la capitalul social subscris.
(3) Consiliul de administraţie, respectiv directoratul, va prezenta adunării generale extraordinare întrunite potrivit alin. (1) un raport cu privire la situaţia patrimonială a societăţii, însoţit de observaţii ale cenzorilor sau, după caz, ale auditorilor interni. Acest raport trebuie depus la sediul societăţii cu cel puţin o săptămână înainte de data adunării generale, pentru a putea fi consultat de orice acţionar interesat. În cadrul adunării generale extraordinare, consiliul de administraţie, respectiv directoratul, îi va informa pe acţionari cu privire la orice fapte relevante survenite după redactarea raportului scris.
(4) Dacă adunarea generală extraordinară nu hotărăşte dizolvarea societăţii, atunci societatea este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile şi sub rezerva dispoziţiilor art. 10, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social.
(5) În cazul neîntrunirii adunării generale extraordinare în conformitate cu alin. (1) sau dacă adunarea generală extraordinară nu a putut delibera valabil nici în a doua convocare, orice persoană interesată se poate adresa instanţei pentru a cere dizolvarea societăţii. Dizolvarea poate fi cerută şi în cazul în care obligaţia impusă societăţii potrivit alin. (4) nu este respectată. În oricare dintre aceste cazuri instanţa poate acorda societăţii un termen ce nu poate depăşi 6 luni pentru regularizarea situaţiei. Societatea nu va fi dizolvată dacă reconstituirea activului net până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social are loc până în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de dizolvare.




Deci ar trebui majorat capitalul social, pt ca soc functioneaza contrar Legii 31/1990.
Multumesc frumos
Am uitat sa precizez ca este un SRL .
Este acelas lucru ?
VeneciucAngelica a scris:

Multumesc frumos
Am uitat sa precizez ca este un SRL .
Este acelas lucru ?


Da,

Prevederile art 228 alin. (1) lit. a) se aplică în mod corespunzător şi societăţii cu răspundere limitată.

multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere VeneciucAngelica VeneciucAngelica Buna ziua, Societatea X infiintata in anul 2007 - domeniu de activitate \\" prestari servicii \\" - profit in anii - 2007 si 2008 - pierdere in anii ... (vezi toată discuția)
Reducerea capital social Csuri84 Csuri84 Buna, am o intrebare in legatura cu reducerea capitalului social. Am citit procedura reducerii capitalului social dar am o nelamurire. Capitalul social era ... (vezi toată discuția)
Actionar minoritar tovyis tovyis Buna ziua, fac parte dintr-o societate mixta : 10% o firma straina 45% o alta firma straina 10% o persona fizica 10% alta persoana 12% alta persoana ... (vezi toată discuția)