avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nedepunere declaratii si neplata contributii sociale ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nedepunere declaratii si neplata contributii sociale Asociatie de proprietari

Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de neplata contributiilor sociale de catre Asociatia de proprietari in blocul unde locuiesc. De ani de zile nu au existat contracte sau conventii ale angajatilor Asociatiei de proprietari unde domiciliez de scurta vreme si mai grav e ca nici nu s-au depus repectiv platit contributiile sociale ale angajatilor Asociatiei. Intrebarea mea este daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea care sunt consecintele unei asemenea situatii in sensul ca cine se face responsabil si cine plateste desigur administratorul dar proprietarii blocului trebuie sa suporte sumele datorate statului prin neplata acestor contributii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: chioariuc , utilizator 17:00, 28 Iunie 2013
Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari:

Art. 21. - (1) Asociaţiile de proprietari au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în partidă dublă sau în partidă simplă, prin opţiune, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari.

Art. 35. - (1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.
Norme:

(6) Contabilul răspunde de organizarea şi conducerea contabilităţii, în condiţiile legii. La asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă, administratorii de imobile pot cumula şi funcţia de contabil.
(7) Administratorul care îndeplineşte şi funcţia de contabil în partidă simplă are obligaţia să întocmească şi să completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenţa fondului de reparaţii, registrul pentru evidenţa fondului de rulment, registrul pentru evidenţa sumelor speciale, registrul pentru evidenţa fondului de penalizări, precum şi alte formulare specifice activităţii de contabilitate, prevăzute prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.



Deci daca potrivit contractului cu administratorul, acesta este si contabil, si din acest contract rezulta ca el era obligat sa plateasca contributiile si sa depuna declaratiile el este responsabil. Depinde de ce scrie in contractul cu administratorul.

Totusi asociatia va plati aceste contributii+dobabnzi/penalitati intarziere si amenzile eventuale (pt nedepunere declaratii in termen) si apoi le veti recupera prin proces civil/penal de la administrator. Eventual daca e vorba de sume mari ar fi bine sa va angajati avocat si sa depuneti si plangere penala impotriva administratorului.

In plus puteti atrage si raspunderea cenzorului asociatiei pt ca acesta potrivit art 33 din legea 230/2007 :

Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Registru jurnal mihasi mihasi Am preluat o asociatie de proprietari, insa am intampinat o problema. Cursurile le-am facut mai demult si nu le mai gasesc. Va rog sa-mi precizati daca in ... (vezi toată discuția)