avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA import non-UE 2013
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA import non-UE 2013

Buna ziua!

Intrebarea mea se refera la taxele achitate in cazul unui import din afara UE. Astfel anul trecut era anuntat ca noile modificari a codului fiscal vor presupune si lipsa obligativitatii de achitare a TVA-ului in vama in cazul importurilor non-ue incepind cu ianuarie 2013

Am recitit articolul respectiv din codul fiscal, care pare sa prevaada acest lucru, dar nu sunt sigur, deoarece toti imi spun ca va fi nevoie de achitarea TVA in vama. Va rog sa ma ajutati, care ar fi totusi solutia corecta?

ART. 139 Baza de impozitare pentru import

(1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea în vamă a bunurilor, stabilită conform legislaţiei vamale în vigoare, la care se adaugă orice taxe, impozite, comisioane şi alte taxe datorate în afara României, precum şi cele datorate ca urmare a importului bunurilor în România, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată care urmează a fi percepută.
Cel mai recent răspuns: galer99 , utilizator 15:45, 1 Iulie 2013
Codul fiscal la zi prevede:

ART. 157 Plata taxei la buget

....
(3) Taxa pentru importuri de bunuri, cu excepţia importurilor scutite de taxă, se plăteşte la organul vamal în conformitate cu reglementările în vigoare privind plata drepturilor de import. Importatorii care deţin o autorizaţie unică pentru proceduri vamale simplificate, eliberată de alt stat membru, sau care efectuează importuri de bunuri în România din punct de vedere al TVA pentru care nu au obligaţia de a depune declaraţii vamale de import trebuie să plătească taxa pe valoarea adăugată la organul vamal până la data la care au obligaţia depunerii declaraţiei de import pentru TVA şi accize.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3), până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv, nu se face plata efectivă la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care au obţinut certificat de amânare de la plată, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului finanțelor publice. De la data de 1 ianuarie 2017, prin excepție de la prevederile alin. (3), nu se face plata efectivă la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153.


Deci acum termenul s-a amanat (vezi OG 15/2012) si nu se va mai face plata efectiva de la 1.01.2017, nu de la 01.01.2013 cum era initial,
Multumesc mult ! - cam ce banuiam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara cu tva katica katica Societate din Ro inregistrata in scopuri de TVA in Ro face o achizitie din HU de la o societate fara cod valid de TVA factura emisa cuprinde si TVA. In ce ... (vezi toată discuția)
Deducere tva in vama croitoru raluca croitoru raluca buna ziua ma confrunt cu o problema legata de deducerea tva in vama. mai precis am avut import din norvegia cei din vama au calculat gresit tva iar noi am ... (vezi toată discuția)
Curs valutar receptie import turcia cosminmatei cosminmatei Buna ziua, Am facut un import din Turcia. Data facturii este de 17.07.2013 iar data DVI-ului este 31.07.2013 . TVA-ul l-am achitat in vama la curs valabil ... (vezi toată discuția)