avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiva

Buna ziua. Am si eu nevoie de niste sfaturi, daca se poate, in urmatoarea problema: in urma unei casnicii de 7 ani a rezultat o minora, acum in varsta de 5 ani. In data de 15 iunie 2012 am depus cerere de divort cerand si obtinand, in decembrie 2012 custodia exclusiva a minorei, precum si plata unei pensii alimentare in suma fixa, desi procentual e 1/4 din salarul fix. Desi in hotararea definitiva si irevocabila, precum si in actul oficial prin care se cere poprirea lunara pe salar a sumei respective, trimisa de instanta catre firma la care lucreaza fostul sot, se specifica clar ca plata pensiei de intretinere se achita incepand cu data cererei de chemare in judecata, adica iunie 2012, firma refuza poprirea sumelor restante (cele 6 luni) pe motiv ca in ianuarie poprirea s-a facut de fapt pt luna iulie 2012, ceea ce e o ineptie, avand in vedere ca pe extras apare "intret minor luna dec".
Am apelat (doar intreband) la un executor judecatoresc, insa mi s-a comunicat ca acea suma e destul de greu de obtinut legal, intrucat se poate micsora pensia lunara, astfel incat sa fie recuperata o parte din suma restanta (ceea ce iarasi din punctul meu de vedere e o ineptie, intrucat mereu vor fi diferente - se recupereaza suma, insa se diminueaza pensia lunara, deci e acelasi lucru!!!) si ca trebuie sa astept (cativa ani!) pina se termina procesul de partaj si abia apoi sa il pot executa pt suma restanta!
Intrebarea mea e: exista vreo alta cale de a obtine si acei bani sau trebuie sa renunt la a obtine dreptul copilului meu.
Mentionez, ca inafara acelei pensii lunare de intretinere, celalalt "parinte" (pt ca indiferent de statutul nostru ca si cuplu, statutul de parinti a minorei nu se pierde niciodata!!) refuza orice comunicare si relatie cu propriul copil.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2013
ContSters284802, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:42, 30 Iunie 2013
intrucat se poate micsora pensia lunara, astfel incat sa fie recuperata o parte din suma restanta


Nu cred asta, firma ii va retine si vira pensia curenta, iar pt pensia restanta va adresati executorului, poprire i se poate pune pana la 1/3 din salariu daca e vb de un singur titlu executoriu si pana la jumatate daca ar fi vb de masi multe sau pluralitate de creditori.
Firma ar fi trebuit sa ii retina 1/3 din salariu, 1/4 ar fi cea curenta si diferenta ar reprezenta parte din restanta, care s-ar recupera in timp. Totusi, nici societatea nu poate face asta de la sine putere fara o adresa de la instanta sau executor.


Ce zice adresa instantei?
Faceti o notificare societatii, contabilul raspunde penal ca nu respecta poprirea.
Adresa zice acelasi lucru ca si sentinta definitiva si irevocabila si anume ca obliga paratul la plata in favoarea minorei a unei pensii de intretinere incepand cu data inregistrarii prezentei cereri pina la majoratul copilului, fara a mai fi nevoie de alte mijloace de obtinere (si stiu ca asa a scris pt ca am vazut-o la dosar cand am facut cerere sa imi vad dosarul din arhiva, gandindu-ma ca poate a fost o greseala de tehnoredactare neprecizand si data cererii de chemare in judecata).
Insa, desi am si o hotarare care imi da negru pe alb dreptul legal la aceasta diferenta de pensie de intretinere, cat si o adresa oficiala a judecatoriei prin care se specifica ca nu am nevoie de alte mijloace prin care pot recupera aceasta suma (ma gandesc ca aici se referea la vreun alt proces) se pare ca sunt nevoita sa ma "inclin" cu neputiinta in fata legii!
Si precizez ca am adus la cunostiinta fostului sot aceasta problema, alegandu-ma cu "elegantul" raspuns:"da-ma in judecata"!
Cred ca e o problema cu adresa instantei daca nu arata data de la care se datoreaza pensie. Faceti o cerere de reemitere a acesteia cu data exacta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minori Lauralina Lauralina Buna seara. As dori sa stiu, ce trebuie sa fac pentru marirea pensiei de intretinere minori. Am divortat in 2012 si de atunci, salariul minim pe economie, ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor andreeaene andreeaene Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Am o hotarare de divort definitiva, iar fostul sot nu vrea sa plateasca copiilor pensia de ... (vezi toată discuția)
Hotarare plata pensie intretinere adi_2010 adi_2010 Acum 5 luni am primit o hotarare (proces de fond) pentru plata unei pensii de intretinere, incepand cu luna mai 2010. Saptamana viitoare am prima infatisare ... (vezi toată discuția)