Buna ziua !!! Pe data de 27.06.2013 revizorul firmei unde activez prin telefon m-a anuntat ca miine trebuie sa plec intr-o deplasare de o zi impreuna cu soferul firmei in legatura cu deschiderea unui magazin avind in vedere ca de aceste deplasari se ocupa persoane specializate din cadrul firmei eu ca operator nu aveam nici o atributie cu aceasta deplasare! Am fost obligata de el sa plec insa din cauza ca soferul nu mi-a expus ora plecarii si s-a deplasat la destinatie fara mine eu nu am putut sa plec.Am fost invinuita ca trebuia sa plec cu transport public.Dar avind in vedere ca aceasta destinatie se afla in suburbie intr-un loc necunosut mie si neavind resurse financiare nu am plecat si m-am prezentat la serviciu am explicat directorului situatia creata si m-am apucat de lucrul pe care trebuie sa il indeplinesc .Revizorul seara mi-a zis ca eu sunt vinovata si ma ameninta ca daca miine nu voi pleca acolo de una singura eu mai mult no sa mai activez in firma si el va face posibil ca eu sa fiu concediata!!! Dupa ce el a plecat la oficiu,Directorul magazinului unde activez mi-a zis ca de miine sa nu ma mai prezint la serviciu fara sa imi indice motivul!!!!
Cum sa procedez in asa caz??? Si daca a fost legala concedierea mea????
Mersi de raspuns anticipat
Concedierea verbală este nelegală, atat timp cat nu s-au respectat dispoziţiile din Codul Muncii, care prevad cazurile cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata, însă cu respectarea formelor prevăzute de codul muncii, conform căruia trebuia ca desfacerea contractului să fie comunicată în scris angajatului.
Indiferent de motivul care a determinat pe director să va desfacă contractul de muncă, atat timp cit nu s-a făcut aceasta cu respectarea dispoziţiilor arătate în codul muncii, desfacerea contractului de muncă este nelegală .
In acest caz , va puteti adresa in scris angajatorului sa va comunice un exemplar in scris de pe decizia de incetare a c.i.m. . Dupa comunicarea deciziei , aveti la dispozitie un termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare daca este vorba despre o concediere disciplinara.
In celelalte situatii , termenul fiind de 45 de zile.
Mersi mult se sfat. Eu sunt inregistrata la aceasta firma din 01.08.2011 si in acest timp am avut doar 2 saptamini de concediu platite in rest mi-au spus ca celalate 2 saptamini deja nu vor fi platite si avind in vedere asa circumstante nu mi-am mai luat concediu.Acuma in 2013 inca nu mi-am luat concediu si in legatura cu concedierea mea am dreptul sa le spun sa imi achite concedialele??? si daca ei in general prin lege sunt obligati sa imi achite concediul pe care nu am reusit sa il consum in legatura cu concedierea mea????? mersi mult
Potrivit art.146 alin.4 C.mun, , compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Astfel, angajatorul este obligat să compenseze in bani concediul de odihnă neefectuat de salariat la încetarea contractului individual de muncă.