avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna 10 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna 10 zile

Buna ziua,
Exista undeva specificat in Codul muncii durata minima a concediului de odihna, sau este legal ca seful sa nu imi accepte concediul de 10 zile pe perioada verii?
Cel mai recent răspuns: Theo11 , utilizator 15:17, 26 Ianuarie 2025
Am dedus din insusi subiectul supus atentiei de cel care a pus intrebarea si citez "Buna ziua,
Exista undeva specificat in Codul muncii durata minima a concediului de odihna, sau este legal ca seful sa nu imi accepte concediul de 10 zile pe perioada verii? "
Gandesc ca este mai mult decat evident..Cat ce priveste durata minima TOTALA a CO,se stie deja care este durata minima anuala conform legii.De fapt,utilizatorul a pus 2 intrebari distincte,in care prima nu influenteaza obligatoriu pe cea de-a doua.Eu am raspuns doar la cea de-a doua intrebare,raspunsul la prima fiind cunoscut si prevazut in mod foate clar in lege.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
viorelturcu, utilizator
Concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective sau individuale. Angajatorul are obligatia de a se consulta cu sindicatul sau dupa caz cu reprezentantii salariatilor pentru programarile colective. Pentru programarile individuale angajatorul are obligatia de a se consulta direct cu salariatul.

n cazul programarilor individuale, regula este ca salariatul stabileste, in urma consultarii cu angajatorul, exact data la care va efectua concediul de odihna. In cazul in care salariatul nu cunoaste data exacta, legea permite si in acest caz ca salariatul sa stabileasca cu angajatorul, perioada in care acesta urmeaza sa efectueze concediul de odihna, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da,teoretic un angajat poate lua un CO partial oricand pe durata unui an,dar in realitate,pozitionarea acestuia intr-un interval trebuie sa tina cont de un numar de factori obiectivi dar si subiectivi care trebuiesc indepliniti cumulativ.Intrebarea ultima a celui care solicita un raspuns se referea la legitimitatea unui refuz al angajatorului de a-i acorda 10 zile consecutive pe perioada de vara.In acest sens si strict pe acest subiect,raspunsul meu a fost unul cat se poate de clar si sustinut din punct de vedere al reglementarilor Codului Muncii cu privire la CO...Nu sunt adeptul formei fara fond deci imi fundamentez explicatiile.Eu vin cu argumente logice si legale,prevazute atat in legislatia in vigoare cat si cele prevazute in Contractul colectiv,respectiv individual de munca,.Recomand sa explicati celui in nevoie,care este baza legala prin care angajatorul POATE sau NU POATE sa-i acorde CO de 10 zile in perioada de vara si va veti gasi in situatia in care veti da aceleasi raspunsuri ca cele subliniate de mine.De asemenea,cu privire la durata minima a CO(anuala),legea este cat se poate de clara cand face referiri la acest minim(20 zile lucratoare) si acesta era de fapt raspunsul asteptat de cel care a deschis topicul..Repet,nu exista o relatie de dependenta sau reciprocitate intre cele 2 intrebari(distincte) puse de cel ce solicita lamuriri.Durata minima a CO este un subiect ce include un raspuns simplu de 3 cuvinte..iar CAND si CUM se acorda un CO partial este un subiect aparte ce trebuie tratat ca atare si la care legea nu face referiri.Acestea se stabilesc in urma negocierii sau consultarii cu angajatorul si se accepta in masura in care acesta considera ca nu i se perturba buna activitate in cadrul societatii.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In consecinta logica, referitor la cazul
in care salariatul NU doreste sa isi consume intr-o singura transa 10 zile din cele 21 pe an, cu atat mai mult in cazul in care nici nu a fost informat/consultat anterior programarii facute de angajator, nu poate fi obligat sa isi ia 10 zile consecutiv,.Textul art 148 este redactat in prezumptia falsa ca TOTI salariatii ar dori minim o fractie de 10 zile consecutive pe an, ceea ce nu corespunde deloc cu realitatea.De asemenea, art 148 vorbeste strict de obligatia angajatorului de a acorda minim 10 zile consecutiv , daca angajatul doreste. Nu se precizeaza si nici nu se deduce obligatia angajatului de a accepta fortat 10 zile consecutive in cazul in care nu doreste. Consider ca textul art 148 este ambiguu si lasa loc la abuzuri si anume sa obligi angajatul sa isi ia 10 zile consecutiv.
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2025
Theo11, utilizator
Angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Alte discuții în legătură

Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna alex24br alex24br Un angajat poate lua 20 de zile concediu de odihna in decembrie si alte 20 de zile de concediu de odihna in ianuarie anul urmator daca doreste 40 de zile ... (vezi toată discuția)
Programare concedii rrramor rrramor Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna. Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)