avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acordul parintelui calatorie cu minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acordul parintelui calatorie cu minor

Buna ziua,
Eu sunt cetatean roman si sunt in Romania de 5 luni cu 3 copii canadieni (cu pasaport canadian) care au toti certificate de nastere romanesti transcrise.
As avea 2 intrebari la care nimeni nu imi poate raspunde aici la oficiu:
1. Vor fi probleme la vama din cauza ca au stat copii in tara peste 3 luni?
2. Am inteles ca am nevoie de acordul tatalui pentru a ne intoarce in Canada. Tatal este canadian, si este in Canada in momentul actual.
Este de ajuns ca el sa completeze un formular in limba engleza pe care ulterior il legalizeaza la notar? Trebuie sa faca asta pentru fiecare copil in parte, ori ajunge un document pentru toti trei copii? Oare acest document trebuie si autentificat?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Teoretic fiind cetateni cu dubla cetatenie romano-canadiana, ar trebui sa fiti lasati sa treceti cu pasaportul canadian. Daca sotul va trimite procura, sunt de parere ca va poate face una pentru toti copii in care sa stipuleze ca este de acord sa mergeti cu copii in Canada, ruta si mijlocul de transport. Declaratia o face la un notar care are apostila de la Haga si dvs. traduceti si legalizati declaratia in Romania. Problema mea este ca eu stiu ca actele din Canada se supralegalizeaza, dar nu stiu daca fiind vorba doar de o calatorie spre casa, (practic copii se duc in tara lor), ar trebui sa mai faceti supralegalizare sau este de ajuns sa fie apostilata. Sunati si sa ne scrieti si noua ce ati rezolvat.
Neindeplinirea de catre strain a obligatiei de a parasi teritoriul Romaniei dupa data la care inceteaza dreptul de sedere in Romania stabilit prin viza este contraventie si se sanctioneaza cu amenda (conform OUG 194/2002 actualizata):
- de la 400 lei la 700 lei, in cazul unei sederi de pana la 30 de zile dupa incetarea dreptului de sedere;
- de la 600 lei la 1000 lei, in cazul unei sederi de pana la 60 de zile dupa incetarea dreptului de sedere;
- de la 800 lei la 1200 lei, in cazul unei sederi de peste 60 de zile dupa incetarea dreptului de sedere.
Este posibil (nu obligatoriu) sa fiti amendata.

In privinta acordului tatalui sunt de parere ca nu aveti nevoie de el daca la iesire prezentati pasapoartele canadiene. Sunati la Politia de frontiera si intrebati, ca sa fiti sigura: 021 9590.
multumesc pentru raspunsuri!
am sunat la politia de frontiera care mi-a spus ca nu e nici o problema, nu am nevoie nici macar de acordul parintelui celalalt si pot calatori cu pasapoarte canadiene. toata lumea spune ceva diferit.... nu cred ca exista un regulament exact pentru cazul nostru. cert este, ca acesti copii sunt cetateni romani - si atunci pentru ce am primi noi amenda? probabil este totusi o idee buna sa avem acordul tatalui cu noi pentru orice eventualitate.
Nu aveti nevoie de acord pentru iesirea din tara cu copiii. Sigur ca tatal copiilor il poate face insa n-o sa vi-l ceara nimeni si nici n-o sa ajute in caz ca va fi sesizata si sanctionata depasirea vizei.

Ati scris:

As avea 2 intrebari la care nimeni nu imi poate raspunde aici la oficiu:
1. Vor fi probleme la vama din cauza ca au stat copii in tara peste 3 luni?

De aici am dedus ca ati depasit perioada de sedere care v-a fost aprobata prin viza, de aceea am scris ca este posibil (si nu obligatoriu, depinde de politia de frontiera) sa fiti amendata. Daca am inteles gresit si sunteti in perioada de sedere legala imi cer scuze.
Va rugam sa ne scrieti cand ajungeti acasa daca ati intampinat probleme sau nu. Acum, in alta ordine de idei daca ati intrat in tara cu minorii si i-ati declarat ca cetateni canadieni iar la intoarcere nu aveti pasapoarte romanesti ci plecati tot cu pasapoartele canadiene pe care aveti viza depasita s-ar putea sa fiti atentionata cu privire la incalcarea dreptului de sedere, deoarece daca va declarati cetateni straini va supuneti legislatiei de cetateni straini si daca va declarati romani va supuneti legislatiei romane. Puteti sa va justificati spunand ca nu ati stiut si ca ati crezut ca minorii fiind si cetateni romani nu este asa o mare problema. Fiind si cu trei ingerasi alaturi de dvs. nu cred ca va vor amenda, vorba aceea familie numeroasa, renumeratie mica. Drum Bun!

Alte discuții în legătură

Dubla cetatenie si circulatia in strainatate a minorilor lizidesign lizidesign Buna ziua, Sant cetatean roman cu dubla cetatenie, la fel ca si cei 2 copii ai mei. Detinem, fiecare, pasapoarte individuale, pt ambele cetatenii. Pentru ... (vezi toată discuția)
Calatorie naya naya Doresc sa calatoresc cu copii fara sotul meu.Am certificat de casatorie romanesc.El si copii sunt cetateni sirieni.Copii au pasapoarte siriene,au insa si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere al copilului nascut in strainatate TCristina TCristina Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea: Suntem o familie de 4 persoane, mama (eu), tatal si unul din copii nascuti in Romania,cetateni romani. Al doilea ... (vezi toată discuția)