as dori sa va intreb dac puteti sami spuneti cat poate dura un proces de inregistrare tardiv a unui copil de 11 luni.A fost nascuta in spania anul trecut,si nu am reusit sai facem certificat de nastere.Am aduso in romania.Cu certificatul negativ de acolo si restul de acte credeti ca poate dura mult,tatal ei este in spania,noi nu suntem casatoriti.Va rog frumos sa mi spuneti ceva.
Inregistrare tardiva e dupa ce copilul implineste un an. Ar fi bine sa va grabiti pana nu il implineste pentru ca procedura e mai simpla.
Mergeti la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu cu:
- certificatul constatator al nasterii (de la spital)
- certificatul de nastere spaniol (certificación literal) de la Registrul Civil, legalizat cu Apostila de la Haga la Tribunalul Superior de Justitie
- traducerea in limba romana legalizata si autentificata la notar a certificatului de nastere spaniol
- actele dvs. de identitate (ale parintilor), original si fotocopie;
- certificatele de nastere al dvs. si al tatalui, original si fotocopie;
- o declaratie privind domiciliul copilului (daca nu aveti aceeasi adresa).
Dureaza 30 de zile. Mergeti la Starea Civila sa vada actele cineva de acolo si sa va spuna daca aveti tot ce va trebuie.
fetita nu este inregistrata nicaieri in spania,si atunci trebuie sa solicitam de acolo un certificat negativ care dovedeste ca nu este inregistrata la ei.Asa ii zic ei,sper sa rezolvam cat mai repede.
multumesc pt raspuns.
:)
E prima oara cand aud asta, dovada ceruta autoritatilor straine ca nu e inregistrata nasterea la ei. Ma intreb cine v-o poate da.
Nu ati nascut in spital?
Cine v-a spus de negatie si concret la ce v-a spus ca va foloseste?
Si o curiozitate personala: cum ati venit in tara cu copilul, ce document de calatorie a avut?
Pai daca tot vi se solicita negatia atunci tinand cont ca inca nu a trecut 1 an de la nasterea copilului si sunteti in posesia certificatului medical constatator al nasterii, cu aprobarea primarului din Spania solicitati cu ajutorul concubinului dvs.inregistrarea nasterii in Spania, dupa care solicitati transcrierea certificatului spaniol in Romania la locul dvs. de domiciliu. Eu zic ca e mult mai bine asa.
mda,din pacate asa ni sa intamplat pt ca sunt niste incompetenti,noi aveam toate actele in regula nam avut nici o vina,ar fi trebuit sa pe punem o denuntie aici am gresit.In fine,cu certificatul negativ pot sa fac inregistrare tardiva aici altfel nu,si dac ii las pe ei sal obtina am de asteptat ani,nam ce face.In tara am aduso cu titlu de calatorie,pt ca acolo nu mai puteam sa stam ,ramasesem fara job.
no putem inregistra acolo,pt ca au zis ca trebuie sa o ducem din nou acolo la spital so vada un legist sa constate ca traieste varsta sexul din astea,si sa vada ca e a noastra,au mai avut tupeu sa zica ca poate am furat copilul.Sunt niste oameni de tot...Nam cuvinte.