avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanþa de urgenþã nr. 80/2013. Taxele judiciare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanþa de urgenþã nr. 80/2013. Taxele judiciare pentru recurs împotriva hotãrârii pronunþate într-o cauzã având ca obiect divorþ

Buna tuturor,

A aparut :

[ link extern ]

In conditiile acestea, cum se mai taxeaza recursul la divort?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:28, 6 Aprilie 2014
Este posibil ca in acesta situatie sa se aplice prevederile art. Art. 25, alin. 3 din aceasta Ordonanta de Urgenta, adica:

" Cererea pentru exercitarea caii de atac care vizeaza numai considerentele hotararii se timbreaza, in toate situatiile, cu 100 lei."
Recursul se timbreaza conform legii in vigoare la data introducerii actiunii, prin urmare in cazul dvs. timbrajul este cel pe care l-am aratat aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Art. 55 din OUG 80/2013
Pentru cererile si actiunile introduse pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, timbrul judiciar se aplica, respectiv taxele judiciare de timbru se stabilesc si se platesc in cuantumul prevazut de legea in vigoare la data introducerii lor.
Este drept că Art. 55 din OUG 80/2013 prevede ca pentru cererile si actiunile introduse pana la intrarea ei in vigoare, timbrul judiciar se aplica, respectiv taxele judiciare de timbru se stabilesc si se platesc in cuantumul prevazut de legea in vigoare la data introducerii lor.

In cazul meu actiunea de divort a demarat in noiembrie 2012 sub vechiul C.Pr.C și cu vechile taxe. Acum, la declararea recursului, se va considera ca actiunea de divort a fost introdusă înainte de de intrarea în vigoare a OUG 80 (și voi plăti vechile taxe) sau se va considera ca recursul a fost introdus dupa intrarea în vigoare a OUG 80 (și voi plăti noile taxe)?

Multumesc!
@ VasileZat

Situaţia dvs. nu diferă cu nimic de cea a doamnei care a deschis această discuţie. Prin urmare, nu vi se aplică prevederile O.U.G. nr. 80/2013. Veţi timbra recursul potrivit dispoziţiilor Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru şi O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.


Am timbrat recursul și am plătit taxă judiciară 20 lei, după dispozițiile vechi. După ce am primit citația cu stabilirea termenului de judecată, la o săptămână am mai primit o citație prin care mi se solicită achitarea a 80 lei taxă judiciară de timbru. Deci se pare că se aplică totuși noile prevederi deși acțiunea a început în 2012.

Alte discuții în legătură

Se mai depune timbru judiciar ? Pilu Pilu Buna ziua. As avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: O cunostinta de-a mea a facut recurs la Curtea de apel si a depus totodata si chitanta taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Aplicarea in timp a o.u.g. 80/2013 - taxa judiciara de timbru JohnnyBRB JohnnyBRB Art. 55 din O.U.G. 80/2013 \\"Pentru cererile şi acţiunile introduse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, timbrul judiciar se ... (vezi toată discuția)