avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru de 20 lei pentru recursurile si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru de 20 lei pentru recursurile si apelurile formulate impotriva sentintelor prin care s-au solutionat plangeri contraventionale introduse anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 80-2013

Va rog sa-mi spuneti daca formulez recurs impotriva unei sentinte civile prin care s-a solutionat in prima instanta o plangere contraventionala introdusa anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 80/2013 (mentionez ca plangerea contraventionala a fost introdusa cand era in vigoare vechiul C. PR.CIV. asa ca se face recurs nu apel), trebuie sa platesc taxa de timbru de 20 lei conform OUG 80/2013 sau nu?
Consider ca art. 55 din OUG 80/2013 este foarte neclar in sensul ca nu face absolut nicio referire la caile de atac. In concluzie, conform art. 55 nu se plateste taxa de timbru pentru plangerile contraventionale introduse până la intrarea în vigoare a OUG 80/2013 dar nu se spune nimic daca pentru caile de atac (apel sau recurs) introduse in legatura cu plangerile contraventionale formulate anterior intrarii in vigoare a OUG 80/2013 se plateste sau nu taxa de timbru.
In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti daca pentru plangerile contraventionale formulate anterior intrarii in vigoare a OUG 80/2013, se plateste taxa de timbru de 20 lei daca se formuleaza apel sau recurs? Va multumesc!
P.S. Nu mai exista timbru judiciar dupa OUG 80/2013? S-a desfiintat timbrul judiciar? Intreb deoarece acesta se platea anterior impreuna cu taxa judiciara de timbru.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 10:55, 9 Iulie 2013
Art. 55 OUG 80/2013 - Pentru cererile şi acţiunile introduse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, timbrul judiciar se aplică, respectiv taxele judiciare de timbru se stabilesc şi se plătesc în cuantumul prevăzut de legea în vigoare la data introducerii lor.

Chiar daca este vorba de o cerere/ actiune de apel/ recurs ea se considera introdusa tot dupa intrarea in vigoare a OUG 80/2013, chiar daca se ataca o actiune introdusa anterior.

Prin urmare, trebuie sa platiti taxa de timbru. Daca o introduceti fara taxa, cel mai probabil instanta va va pune in vedere sa o achitati, nu o va anula direct ca netimbrata. Puteti incerca deci motivarea de scutire de taxa pe argumentele mentionate, si vedeti ce decide instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanþa de urgenþã nr. 80/2013. taxele judiciare pentru recurs împotriva hotãrârii pronunþate într-o cauzã având ca obiect divorþ elena20a elena20a Buna tuturor, A aparut : http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_80_2013_taxele_judiciare_de_timbru_ordonanta_de_urgenta_80_2013.php In conditiile ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti daca la depunerea cererii de recurs pt anularea unei amenzi de circulatie (procesul a fost sub vechilul cod civil) trebuie platita taxa ... (vezi toată discuția)
Se mai depune timbru judiciar ? Pilu Pilu Buna ziua. As avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: O cunostinta de-a mea a facut recurs la Curtea de apel si a depus totodata si chitanta taxa timbru ... (vezi toată discuția)