avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Informarea obligatorie poate fi realizata si de avocati
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Informarea obligatorie poate fi realizata si de avocati

Prin Legea 214/2013

1. La articolul 2, dupa alineatul (1^2) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^3) si (1^4), cu urmatorul cuprins:
[i]«(1^3) Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.


as fi interesata de parerile dvs...

cum va putea realiza informarea un judecator? dar un procuror?

un avocat angajat in cauza ce va face? va trimite invitatie partii adverse pentru informarea privind medierea?
mai ales ca sanctiunea este inadmisibilitatea de la 1 august 2013
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
Antoanela Geaman, Avocat
Cel mai recent răspuns: mirustefi , utilizator 16:13, 11 Iulie 2013
Patrick_ a scris:


Totuși sunt curios cum se definește acest principiu. Puteți defini, pe scurt, în câteva cuvinte, ce presupune această „informare”, ca principiu fundamental, în contextul general al medierii?



Principul se refera pe scurt la "consimtamantul informat" al persoanei interesate de a participa la mediere. Acceptul privind medierea se da doar in deplina cunostinta de cauza asupra tuturor aspectelor presupuse de procedura, principiile ei, eventualele limite raportate la cazul respectiv, drepturile si obligatiile partilor, rolul mediatorului, finalitatea acordului de mediere si modalitatile prin care acesta poate dobandi forta executorie, mult invocatele avantaje sau beneficii ale medierii, etc.

Patrick_ a scris:

Nu e vorba de speculații ci de interpretarea modificărilor aduse legii medierii coroborate cu prevederile C. proc. civ.
Judecătorul „poate” realiza procedura informării, ceea ce înseamnă că nu va fi obligat să anuleze cererea în faza scrisă pentru neîndeplinirea procedurii prealabile a informării ci va putea ca la primul termen de judecată, după punerea în discuția părților a acestui incident procedural să efectueze chiar el această procedură și să elibereze acel proces-verbal.


Vrea ...poate.. nu va fi obligat... mie imi suna a speculatie (cnf dex speculatie = studiu, cercetare abstractă, considerație pur teoretică asupra unei probleme). Daca Dvs vi se pare ca suna mai bine interpretare eu nu o sa intru in polemica. Incerc sa imi imaginez totusi cum se va derula sedinta despre care vorbiti Dvs......judecatorul cere partilor documentul care atesta indeplinirea procedurii prealabile si daca nu il primeste scoate pixul si se apuca sa si-l elibereze singur. Mai vorbim dupa 01 august.



Sancțiunea anulării cererii în faza scrisă a procesului civil, conform NCPC nu are nici o legătură cu procedura informării ci cu prevederile art. 194 - 200 NCPC.
Dacă i se pune în vedere reclamantului să-și completeze cererea care are anumite lipsuri (nu neapărat lipsa procesului-verbal de informare), iar acesta nu își îndeplinește obligația, cererea este anulată și nu se aplică o amendă.
Sancțiunea amenzii se aplica sub vechiul CPC, unde nu aveam faza scrisă în care cererea poate fi anulată.


Obligativitatea sedintei de informare asupra medierii a intrat in vigoare la aceeasi data cu noul cod de procedura civila...15 feb... cum ar putea fi sanctionata sub vechiul CPC?
eu tot nu prea pricep ce avantaj ar fi pentru avocati sa realizeze ei informarea ( cum se sustine): oricum e gratuita iar, personal, nu ma inghesui sa mai trebuiasaca sa fac o formalitate si sa dau si de partea adversa, mai ales in condiitiile in care gradul de civilizatie este cel care este...:hm:
nu inteleg de asemena nici care este marele dezavantaj al mediatorilor ca si juristii ( in cadrul procesual) pot face informarea...doar medierea tot la mediator se face.....poate ma lamuriti concret, nu pe principii.....

poate asa mi se lamureste si de ce multi colegi avocati s-au facut si mediatori...:D
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Antoanela Geaman, Avocat
Eu pot numai sa speculez....:)

In opinia mea nu se pune problema calificarii mediatorului, a judecatorului, a notarului sau a avocatului/consilierului juridic pentru sustinerea sedintei de informare asupra medierii. Toti sunt supracalificati pentru aceasta activitate insa dintre cei patru profesionisti mediatorul este singurul care are un interes direct ca partile sa ramana in mediere si, cel putin teoretic, va depune toate eforturile pentru a obtine acest rezultat.

Cred ca sedinta gratuita va avea un caracter pur formal daca va fi facuta de avocat/cj, notar sau judecator, acestia avand unicul interes de a bifa o etapa administrativa pentru a trece mai departe la activitatea pe care o presteaza in mod curent, producatoare de venituri si satisfactii profesionale.

Acum.... este de notorietate ca aceasta lege mergea la pachet cu cea prin care avocatii definitivi cu 5 ani vechime erau declarati mediatori de drept (acelasi initiator, aceeasi ordine de zi). Legea cu mediatorii de drept a fost amanata pentru discutii, legea cu informarea a trecut. Una fara alta nu prea merg asa ca pana la adoptarea legii ce da dreptul avocatilor sa fie mediatori de drept eu cred ca cea privind informarea nu poate opera decat cel mult in cazul notarilor.

Sunt avocati care s-au facut mediatori (si presedintele Consiliului de mediere este avocat) ... pentru unii e vorba de vocatie, pentru alti dorinta de castiguri suplimentare. Nu cred ca o sa gasiti un motiv comun.
Dar ma intreb daca in prezent s-ar putea face de catre avocat invitatia pentru sedinta de informare cu privire la avantajele medierii si daca el ar putea elibera certificatul de informare / procesul verbal - in cazul in care una din parti nu se prezinta. Nu stiu daca se aplia deja aceste prevederi pentru avocati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesara medierea in cazul unui proces de partaj pe datorii comune? GETT GETT doresc sa incep un proces pt. partaj pe datorii comune. este necesar sa consult un mediator? am divortat in lipsa sotului si am ramas cu datorii mari din ... (vezi toată discuția)
Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a actului de participare la ºedinþa de informare privind avantajele medierii marusca marusca Intentionez sa chem in civil o persoana juridica. Stiu ca medierea a devenit obligatorie. pot depune cererea de chemare in judecata si medierea s-o depun ... (vezi toată discuția)
Cine poate realiza medierea ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine daca acum medierea poate fi realizata si de catre avocati, nu numai de mediatori ca inainte, avand in vedere Legea nr. ... (vezi toată discuția)