Buna ziua. Am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns sigur si corect.Traim in Belgia in relatie de concubilitate impreuna cu tatal fetitei mele. In vacanta vrem sa trimitem acasa in Romania, am fost la Ambasada Romanie din Belgia ca sa facem procura fiindca nu putem sa insotim pe ea. Ea pleaca cu avion impreuna cu sora mea, care vine dupa ea. Plecarea o sa fie luni pe 10.07. La ambasada mi-au spus ca nu avem nevoie de procura sa poate sa paraseasca fica mea Belgia, doar cand se intoarce din Romania. Mentionez ca tatal nu o sa fie prezent la aeroport doar eu. Astazi am auzit prin vorba ca am nevoie de procura si de data asta, acuma nu stiu ce mai cred. Va rog sa-mi da-ti un raspuns cat mai urgent, deoarece imi sta doar doua zile la dispozitie sa facem procura, daca este necesar.Va multumesc.
Fata calatoreste cu pasaport romanesc?
Daca da, ca sa iasa cu matusa din Romania este nevoie de o declaratie data de dvs. si de tata ca sunteti de acord sa o aduca matusa in Belgia.
Nu stiu daca declaratia data in Belgia este valabila la iesirea din Romania. Posibil sa fie buna, ati scris ca vi s-a cerut sa spuneti data la care se vor intoarce.
Daca este buna va trebui sa mearga la un notar din Romania sa o traduca si sa o autentifice ca sa o aiba in romaneste cand iese din tara.
Daca nu este buna va trebui sa faceti alta pentru politia de frontiera romana. Nu am de unde sa stiu daca o sa poata iesi cu ea din Romania, trebuie sa aflati asta de la organele de frontiera.
Sunati la 021.9590 si spuneti / intrebati asa:
- fiica mea vine din Belgia in Romania cu sora mea
- am dat declaratie (autorisation parentale) la primaria localitatii unde locuim ca suntem de acord ca fetita sa calatoreasca cu sora mea
- in declaratie scrie data la care se vor intoarce in Belgia
- este valabila declaratia ca sa iasa din Romania? trebuie tradusa?
- sora mea are nevoie de extras de cazier judiciar?
Vin cu probleme serioase , daca puteti sa ma ajutati cu raspunsuri. In urma de doi ani, am venit in strainatate: concubilul, eu si fica noastre comuna. Fica noastre poarte numele tatalui, a inceput scoala cu intarziere mare, fapt ca nu a fost inscris la scoala in timp potrivit. A terminat clasa intaia, am mers acasa, iar am intors cu o intarziere de mai multe zile, fiindca tatal nu a vrut sa faca procura. La urma am reusit sa ne intoarcem si fata a terminat si clasa al doilea, acuma am trimis-o in tara sa faca vacanta, cu sora mea. In curand se incepe scoala si nu stiu ce sa fac, sunt in mare dilema, tatal nu vrea sa faca procura din nou, iar fetita noastre e inscrisa la clasa a treia. Anul trecut am primit avertizarea de la Ministerul Educatiei, a fost deschisa si dosarul, fata nu poate sa intarzie din nou.Am facut cu el actul "cohabitation legale" de jumat de ani, iar dupa mai multe amenintari trebuia sa ma mut de la el. Ce pot sa fac sa pot duce inapoi pe fica mea, daca nu am loc de munca, stau la cumnata mea, dar adresa mea e altundeva? El nu se ocupa de fica noastre. Am auzit ca existe o lege, daca pot sa dovedesc ca face studiile in strainatate, atunci pot sa o aduc inapoi si fara acordul lui, dar acuma sunt la vacanta si de la scoala si de la Ministerul Educatiei. Va rog sa-mi dati un sfat ce pot sa fac?
Intr-adevar scrie in Legea 248/2005 ca daca se prezinta documentele corespunzatoare (care fac dovada ca se deplaseasza pentru studii) copilul poate iesi din tara cu insotitor doar cu acordul unuia dintre parinti.
Mai aveti putina rabdare, am intrebat in scris Politia de frontiera despre cazul dvs. pentru ca nu este unul obisnuit; in mod sigur mi se va raspunde si veti avea un raspuns din sursa oficiala, care poate fi aratat la frontiera. V-as fi scris un mesaj privat insa nu v-ati cofirmat contul si nu avem posibilitatea sa discutam decat pe forum.