avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acord calatorie minor din strainatate in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acord calatorie minor din strainatate in Romania

Buna ziua. Am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns sigur si corect.Traim in Belgia in relatie de concubilitate impreuna cu tatal fetitei mele. In vacanta vrem sa trimitem acasa in Romania, am fost la Ambasada Romanie din Belgia ca sa facem procura fiindca nu putem sa insotim pe ea. Ea pleaca cu avion impreuna cu sora mea, care vine dupa ea. Plecarea o sa fie luni pe 10.07. La ambasada mi-au spus ca nu avem nevoie de procura sa poate sa paraseasca fica mea Belgia, doar cand se intoarce din Romania. Mentionez ca tatal nu o sa fie prezent la aeroport doar eu. Astazi am auzit prin vorba ca am nevoie de procura si de data asta, acuma nu stiu ce mai cred. Va rog sa-mi da-ti un raspuns cat mai urgent, deoarece imi sta doar doua zile la dispozitie sa facem procura, daca este necesar.Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
fadgyas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:07, 3 Septembrie 2014
Am primit raspuns de la Politia de frontiera.

Da, puteti aduce copilul inapoi in Belgia daca aveti documente doveditoare ca studiaza in Belgia dar acele documente trebuie avizate de Ministerul Educatiei...
Deci nu e suficient sa le aveti asa cum vi le dau in Belgia, trebuie sa faceti cel putin un drum la minister. Nu cred ca e o procedura rapida si nu stiu daca sora dvs. ar putea face asta in locul dvs.
Poate totusi reusiti sa il convingeti pe tata sa isi dea acordul, dumneavoastra sau familia dumnealui.

Pun mai jos un fragment din raspuns, pentru cine vrea sa vada argumentarea:

Art 24 alin. (1) lit. g) din Hotararea Guvernului 94/2006 stabileste urmatoarele:
Cetatenilor romani minori li se permite iesirea din tara numai insotiti de o persoana fizica majora, daca sunt prezentate in situatiile prevazute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, dupa caz, urmatoarele documente:
g) documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri in strainatate, avizate de o autoritate administrativa cu competente in domeniu, daca sunt cerute de Legea nr. 248/2005.

Referitor la avizarea documentelor prevazute de art. 24 alin. 1 lit. g) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate aprobate de HG 94/2006, in cazul in care acestea se refera la activitati de invatamant, avand in vedere prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care la art 94 alin. 2) lit q) stipuleaza ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului stabileste modalitatile de recunoastere si de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor si a titlurilor stiintifice eliberate in strainatate, pe baza unor norme interne, incaseaza taxe, in lei si in valuta, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea si de recunoasterea actelor de studii, conform legii, va trebui sa va adresati institutiei mentionate sau institutiilor subordonate .

Da, multumesc raspunsulnu am reusit sa-l conving, dar am scris si eu la Politia frontiera si exact asa mi-au raspuns.Deci am mers la scoala ca sa fie sigur, am cerut un certificat, mi-au dat trei, ca va continua studiile acolo pe perioada cutare, unul ca a frecventat primele doua clase regulamentar, si unul unde este mentionata perioada cat a studiat acolo. Toate trei am dus-o la Ministerul Educatiei, unde mi s-a stampilat, si apoi am dus-o la o traducatoara, vineri o sa am in mana, doar trebuie sa mai duc pentru apostilare, cum mi-a sfatuit mai multi, mai bine si apostilata catre Miniistere des etrangers. Am mai facut un drum si la communale unde suntem inregistrati si am cerut un act "composition de menage", in caz ca cere sa dovedesc ca stam acolo.Totusi mai am teama, cum am citit mai este o lege inca, daca existe neintelegeri intre parinti si unul se anunta la politia frontiera ca nu este de acord, atunci poate sa se decide ca nu permite iesirea, sau daca se aseste ceva in neregula. Oricum multumesc pentru timpul acordat.
Nu ar obtine nimic daca ar scrie politiei de frontiera ca nu e de acord cu iesirea dvs. din tara. Avand acele documente vizate + dovada faptului ca locuiti in Elvetia indepliniti conditiile de iesire cu fetita din tara.
Listati raspunsul pe care l-ati primit, sa il aveti si pe acela la frontiera in caz ca vi se pun intrebari suplimentare.
Succes!
Multumesc, o singura intrebare mai am. Nu prea am inteles daca trebuie sa duc documentele de la scoala si in Romania la Ministerul Educatiei sau nu are nici o legatura, deci eu am facut apostilarea si totul aici in strainatate, trebuie sa fac ceva si in Romana?
Documentele trebuie avizate in Romania ca sa va fie de ajutor la frontiera, in raspuns se face referire la Ministerul Educatiei din Romania.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma! acord calatorie minor carmenvioleta80 carmenvioleta80 Buna ziua !numele meu este Carmen si va scriu din Italia.Am o fetita de 15 ani care mi-a fost data in custodie in urma divortului si sta cu mine in Italia.Ii ... (vezi toată discuția)
Trecerea la punctul de frontiera. wisdom wisdom [b]Surioara mea are un copil, cu baiatul cu care locuieste de aproximativ 4 ani si locuieste intr-o tara europeana. Ea doreste sa revina in tara, cu copilul, ... (vezi toată discuția)
Procura pasaport si insotire minori fara apostila Elena_95 Elena_95 Am o mare problema: sunt in tara de 2 luni impreuna cu surorile mele minore. Mama este in Italia. Eu si surorile mele trebuie sa ne intoarcem in Italia pentru ... (vezi toată discuția)