Am primit raspuns de la Politia de frontiera.
Da, puteti aduce copilul inapoi in Belgia daca aveti documente doveditoare ca studiaza in Belgia dar acele documente trebuie avizate de Ministerul Educatiei...
Deci nu e suficient sa le aveti asa cum vi le dau in Belgia, trebuie sa faceti cel putin un drum la minister. Nu cred ca e o procedura rapida si nu stiu daca sora dvs. ar putea face asta in locul dvs.
Poate totusi reusiti sa il convingeti pe tata sa isi dea acordul, dumneavoastra sau familia dumnealui.
Pun mai jos un fragment din raspuns, pentru cine vrea sa vada argumentarea:
Art 24 alin. (1) lit. g) din Hotararea Guvernului 94/2006 stabileste urmatoarele:
Cetatenilor romani minori li se permite iesirea din tara numai insotiti de o persoana fizica majora, daca sunt prezentate in situatiile prevazute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, dupa caz, urmatoarele documente:
g) documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri in strainatate, avizate de o autoritate administrativa cu competente in domeniu, daca sunt cerute de Legea nr. 248/2005.
Referitor la avizarea documentelor prevazute de art. 24 alin. 1 lit. g) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate aprobate de HG 94/2006, in cazul in care acestea se refera la activitati de invatamant, avand in vedere prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care la art 94 alin. 2) lit q) stipuleaza ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului stabileste modalitatile de recunoastere si de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor si a titlurilor stiintifice eliberate in strainatate, pe baza unor norme interne, incaseaza taxe, in lei si in valuta, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea si de recunoasterea actelor de studii, conform legii, va trebui sa va adresati institutiei mentionate sau institutiilor subordonate .