280366 a scris:
La un bloc din asociația noastră am văzut consumul la apă, pentru iunie 2013, o pierdere de 900 mc ! Asta în timp ce la majoritatea blocurilor din Asociatie, doar unul avea 180 mc, restul, în medie, 100-130 mc.
Sunt pierderi enorme. Dar e bine sa vedeti si sa analizati situatia consumului si "diferentelor" de apa pentru 2-3-4 luni si nu numai pentru o luna. Sunt situatii cand intr-o luna este pierdere iar in alta luna plus de apa si acestea se compenseaza de la o luna la alta. Aceste plusuri si munusuri ce se anuleaza de la o luna la alta se datoresc, in primul rand, citirii apometrelor generale si individuale la date diferite.
Daca e avarie, asta e, nu tine de citirea apometrelor ci doar de promptitudinea interventiei administratorului sau a instalatorului sa opreasca apa cat mai repede la orice ora ziua sau noaptea. De aceea undeva aminteam ca cei ce muncesc in asociatie nu au program de 2, 4 sau 8 ore ci 24 din 24.
putem contesta aceste pierderi..
Da, fiecare proprietar, caruia i s-a repartizat o parte din pierderi pe lista de plata, poate contesta catre presedinte si comitetul executiv aceste cheltuieli, cerand explicatii. Iar dumneavoastra, membrii comitetului executiv trebuie sa le explicati cand s-a produs avaria, cum s-a intervenit, cat de prompt sa- intervenit, ce masuri s-au luat imediat, cand s-a remediat, cat a costat, ce masuri ati propus ori ati luat pentru a preintampina asemenea avarii...
E vreo șansă ca acea scară să fie scutită de acele pierderi imense
Painea si cutitul sunt in mainile dumneavoastra, ale membrilor comitetului din care faceti parte. Dumneavoastra stiti ce venituri suplimentare aveti pentru a acoperi asemenea pierderi. Aceasta tine de bucataria interna a asociatiei. Catre furnizor factura trebuie achitata. Dar dumneavoastra, in functie de fondurile pe care le aveti, puteti decide esalonarea incasarilor de la proprietari, trecerea costurilor cu pierderile pe cheltuieli cu interventia la avarii (reparatii daca aveti fonduri mari la reparatii), pe alte surse...
La Asociațiile dvs., cum a fost modalitatea de calcul, pe persoană, sau pe apartament?
In asociatia noastra am adoptat de 5 ani un regulament de gestionare a apei pe care-l gasiti in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile". Diferentele de apa le repatizam, daca este cazul, pe consum, pe persoane, pe cota indiviza, adica o metoda combinata si pentru care nu am avut niciodata vreo contestatie. Concomitet cu intrarea in vigoare a acestui regulament am efectuat o reparatie capitala a instalatiei de alimentare si de canalizare din subsolul blocului si-am eliminat aproape in totalitate pierderile din avarii. In ultimii 4 ani am avut o singura avarie cu o pierdere de peste 200 m.c. apa intr-o noapte.
Consumul nostru facturat de furnizor este in jur de 1000 m.c/luna. Aplicand regulamentul de care va spuneam, intr-o luna avem 20-100 m.c in plus iar in alta 20-100 m.c in minus. De aceea avem cativa ani de cand rubrica de "pierderi apa" de pe lista de plata este goala sau desfiintata. Fiecare proprietar care-si citeste apometru plateste luna de luna exact cat raporteaza si la pretul unitar facturat de furnizor, fara nici un leu pierdere.
Puteti vedea listele de plata pe site-ul asociatiei noastre pentru a va edifica.