avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor fara procura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor fara procura

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori.
Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un judecator. Pe sentinta de divort legat de minor scrie doar ca minorul este incredintat mamei spre crestere si educare. Se pare ca cu aceasta sentinta mama a reusit sa faca minorului si pasaport si sa iasa cu pinorul din tara de trei ori, in acest mom este a treia oara fara ca tatal sa stie sau sa isi dea consimtamantul scris.
In acest moment este si un process pe rol pentru schimbarea domiciliului minorului la tata deoarece mama este plecata de doi ani in strainatate si minorul sta cu bunica.
Intrebarea mea este: poate mama sa iasa asa din tara fara consimtamantul tatalui? Mentionez ca tatal nu este decazut din drepturi, adica nu scrie nici unde acest lucru. Exista un process pe rol legat de minor si se pare ea a plecat iar tatal nu stie unde, cum a reusit sa iasa din tara si de unde sa isi ia copilul
Deci intr-un cuvant in situatia sotului meu el este practice decazut din drepturile parintesti in ceea ce priveste copilul din prima casatorie. Eu asa inteleg atata timp cat nu are nici un drept si nici un cuvant de spus in ceea ce priveste minorul care ii poarta numele desi nu este specificat nici unde negru pe alb ca este decazut din prepturile parintesti?
Nu e decazut din drepturile parintesti, a avut dreptul de a " veghea" la cresterea si educarea minorului, drepr de vizita insa intr-adevar, mama avand in incredintare minorul, era singurul parinte care reprezenta minorul si singurul care hotari in ce priveste copilul.
Acum ca ambii vor exercita autoritatea parinteasca , vor hotari impreuna.

Nu as vrea sa abuzez de bunavointa dumneavoastra, dar se poate sa imi explicate si mie ce inseamna termenul de "a veghea"? Nu as vrea sa par prea insistenta sau sa supar pe cineva, dar sunt consternate si uimita de situatie. Un tata, un parinte vrea sa isi vada copilul, sa se implice in cresterea propriului copil, mama este plecata in strainatate de ani de zile, copilul prezinta problem serioase psiho-sociale si totusi mama detine toate atuurile.
Din codul familiei in vigoare la acea vreme :
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.

Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

din legea 272/2004 in vigoare si azi
Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.

Copilul ai carui parinti locuiesc in state diferite are dreptul de a intretine relatii personale si contacte directe cu acestia, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Exercitarea dreptului prevazut la alin. (1) va fi facilitata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pe baza unei proceduri aprobate prin ordin comun.


Nu inteleg, mama a plecat fara copil ?
Tatal putea cere reincredintarea copilului si inainte de a intra in vigoare noul cod civil. Inteleg ca acum a cerut ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca si ca domiciliul copilului sa fie la tata, nu ?
Mama a plecat imediat dupa divort in strainatate fara copil, revenind in tara pentru o sapt aprox pe AN, copilul fiind lasat in grija bunicii materne. Conf deciziei de divort copilul ii este incredintat mamei spre crestere si educare, lucru acceptat de tata pana in mom in care copilul a inceput sa prezinte probleme evidente si a devenit din ce in ce mai grea relationarea cu minorul. Moment in care a deschis process de restabilire si reincredintare a minorului cerand ca domiciliul minorului sa fie stability la tata. Pe durata procesului de fond copilul are un atac de panica urmat de o internare pe biletul de iesire fiind specificat mai multe afectiuni ale copilului de la alimentatie proasta pana la recomandarea medicului pediatru de garda unui control neuro psihiatru infantil. Pe langa toate astea se face ancheta sociala unde este specificat ca copilul sta cu bunica si mama este plecata din tara de 2 ani de zile, sunt prezentate inscrisuri si totusi mama castiga desi continua sa fie plecata din tara, ba mai mult, a luat si fata in strainatate pentru a treia oara fara a instinta in vreun fel tatal, iar de la inceperea procesului tatal nu a mai avut nici un fel de contact cu minora. De aici si semnele mele de intrebare???

Alte discuții în legătură

Restabilire domiciliu minori Username33 Username33 Buna ziua! Se da urmatoarea situatie : Doi minori (fata 11 ani si baiatul 12 ani) nascuti dintr-o relatie de concubinaj, recunoscuti de ... (vezi toată discuția)
Acord plecare strainatate tata pentru copil viomag viomag buna ziua. sunt tatal unei fetite de 4 ani, am drept de vizita prin hotarare judecatoreasca( copil din afara casatoriei), merg des la fetita mea iar mama ... (vezi toată discuția)
Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)