avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amplasare Radare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amplasare Radare

Buna ziua,
as dori sa contest un proces verbal pentru o amenda de viteza pentru ca au fost cateva lucruri cred eu neinregula:
1. agentul de politie m-a oprit in plin sens giratoriu, m-a tinut 15 minute uitandu-se aiurea la toate actele pe toate partile, fara a-mi comunica de ce m-a oprit
2. dupa 15 minute mi-a spus ca m-a oprit pentru viteza. Am fost socata sa aud acest lucru pentru ca pe drumul pe care am mers nu fusese nicio masina de politie si de cel putin 5 km mergeam cu 50 km/h (pe portiune de drum cu 100km.h legal) din cauza unei masini care nu putea merge mai repede. Am spus agentului de politie ca trebuie sa fie o greseala pentru ca nu am mers repede. Agentul mi-a spus ca in urma cu 3km a fost o masina dacia logan galbena, cu numar B-19-KYF care avea un radar si am fost surprinsa de acel radar. Mi-a luat actele si a plecat de la masina. Am stat 30 de minute pana s-a intors cu procesul verbal. I-am cerut sa vad fotografia mi-a spus ca doar in instanta. I-am cerut documentul de omologare radar si autorizatia sa de utilizare a radarului si a refuzat sa imi prezinte vreun document. Apoi mi-a zis daca am mentiuni i-am zis ca da, s-a strambat si mi-a intins actul sa semnez. I-am spus ca nu il semnez pentru ca am mentiuni si a zis, bine apoi a oprit o alta masina din trafic si a pus o femeie sa semneze ca eu refuz semnarea actului.

Astept acum prin posta amenda, daca va veni, personal am impresia ca agentul vroia spaga si a mers la intimidare cu mine (fiind fata, 24 de ani), am stat 50 de minute ca sa imi scrie o amenda! Stiu ca pentru a o contesta trebuie sa scriu si articolele din lege pe care politistul le-a incalcat, am gasit tot felul de explicatii si articole, dar nu gasesc exact legile care se refera la amplasarea radarelor pe drumurile publice (nu trebuiesc sa fie in masini de politie? inscriptionate si la vedere? - in ce lege as putea gasi aceasta prevedere?). Apoi faptul ca politistul nu a vrut sa imi prezinte documentele de omologare a radarului si sa ma lase sa scriu mentiuni.
Daca imi puteti da informatii cu privire la legile/ordonantele care prevad utilizarea radarului, procedurile pe care agentul trebuie sa le respecte si daca politia romana are voie sa utilizeze radare ascunse in masini logan galbene neinscriptionate ca fiind ale politiei, fara numere MAI si sa te opreasca la cativa kilometri dupa radar.

Multumesc mult!
Alina
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:51, 5 Iulie 2013
fata, 24 de ani. normal ca a stat 50 de minute sa intocmeasca un proces verbal!;)
nu este prevazut in legislatie cerinte privind tipul, culoarea sau nr de inmatriculare ale masinilor politiei. de ex. MCV-urile cu radare au nr de B. nu exista obligativitatea ca toate masinile politiei sa aiba nr cu MAI.
daca vehiculul se afla in proprietatea MAI se poate amplasa un radar si pe o caruta cu motor cu conditia ca radarul sa fie omologat, metrologizat iar operatorul radar sa detina licenta ptr operarea tipului de radar respectiv..
de asemenea, politia nu are obligatia sa prezinte contravenientilor documentele la care ati facut referire. acestea se prezinta in instanta la solicitarea contravenientului sau instantei dar de regula le prezinta politia singura pe toate.
de asemenea legislatia permite trimiterea unei adrese proprietarului masinii inregistrate cu viteza peste limita legala prin care se solicita transmiterea datelor de identificare ale conducatorului auto care a condus vehiculul in momentul inregistrarii radar. netransmiterea datelor solicitate se lasa cu o amenda consistenta, clasa a 4 a de sanctiuni, 9-20 pct amenda x 80 lei.
Pentru a analiza continutul PV asteptati comunicarea acestuia
Conditionat de contraventia constatata in sarcina dvs,ulterior va puteti pronunta aspra utilitatii si necesitatii contestatiei,va puteti perfecta strategia de aparare,si promovarea actiunii in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radar in mers Spin265 Spin265 Buna ziua. Mergeam prin localitate cu viteza de 80km/h cand de pe contrasens de deplasa un autoturism de politie berlina. Dupa ce am ajuns acasa, fiind din ... (vezi toată discuția)
Amenda blocuri optice pentru ca "poate" (dupa spusele agentului) mcomanoiu mcomanoiu Buna ziua, In acest weekend, am fost oprit de un echipaj radar (ascuns), in esteriorul localitatii, pe o limitare de 50 km/h. Nu contest neaparat amenda ci ... (vezi toată discuția)
Radar ONU EMIL ONU EMIL Daca ma opreste poilitia rutiera pe motiv ca am circulat prin localitate cu 90 km/h si solicit sa vad imaginea cu masina si viteza inregistrata de ap. radar ... (vezi toată discuția)