avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Hotãrâri judecãtoreºti, dobândã legalã, indice ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Hotãrâri judecãtoreºti, dobândã legalã, indice de inflaþie

Cu tate că dicuţiile sunt multiple, nu am reuşit să-mi conturez o idee clară pe aceste teme, întrucât părerile sunt împărţite şi soluţiile oferite pe net sunt de multe ori generaliste, vă rog să mă sprijiniţi în rezolvarea urmîtoarei speţe. Pentru început, vreau să precizez că am dat în judecată o bancă prin intermediul protectiei consatorului, fapt pentru care în proces am calitatea de intervenient în nume propriu. Am câştigat în primă instanţă şi, întrucât termenele la instanta superioara sunt foarte mari, doresc să solicit băncii punerea la dispoziţie a sumelor pe care le-am plătit acesteia în baza unor clauze abuzive.
1. Pot solicita acest lucru conform noului CPC? Adică este executorie sentinţa primei instante în acest caz?
2. Dacă "DA", atunci vă rog să-mi precizaţi cum actualizez CU INDICELE DE INFLAŢIE suma de 3450 CHF plătită bancii în perioada aprilie 2008 - iulie2013. Simt nevoia să detaliez pe ani, tocmai pentru a mi se oferi un răspuns concret, în situaţia în care acest lucru contează (2008=400CHF; 2009=800CHF; 2010=700CHF; 2011=600CHF; 2012=500CHF; 2013=450CHF). ªtiu ceva de indicele anual de inflaţie publicat INS, dar nu cunosc cum se calculeaza, mai ales că acest indice nu este cunoscut pentru 2013.
3. Cum se calculează dobânda legală la suma rezultată de la data înregistrării cererii de chemare în judecată (mai 2012) până la data plăţii efective?
Am utilizat la pct. 2 şi 3 termenii din sentinţă, tocmai pentru a nu propune o interpretare personală a acestora.
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Myro , utilizator 15:43, 6 Iulie 2013
1.- Cititi sentinta primei instante. Daca apare sintagma "Executorie de drept" sau "Executorie" atunci e ok.
2.- Transformati valuta in lei (conform curs valutar BNR). Suma rezultata X indicele inflatie impartit la 100= inflatia. (Adeverinta inflatie puteti obtine de la INS, contra unie sume modice).
3.- Problematica referitoare la dobanda legala se poate rezolva in baza O.G. nr.13/2011.

Nu apare nici na dintre sintagmele invocate de dvs., dar stiu că vechiul CPC la art. 720 ind. 8 prevedea faptul că sentinţele date in primă instanţă în litigiile comerciale (dacă al meu se încadrează în această categorie) sunt executorii . Aşadar cum stiu sigur că al meu este un litigiu comercial? Faptul că este luat în evidenţă în registrul "COMERCIALE" de minute la nivelul judecatoriei este sufient pentru a fi sigur? Noul CPC prevede acest lucru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la rata inflatiei liliana83 liliana83 In anul 2011 am actionat in instanta banca de la care am contractat un imprumut de 58000 CHF in luna a 10.2008, pentru restituirea comisionului de risc in ... (vezi toată discuția)
Rata inflatiei loremaria loremaria Stiti cumva care este formula de calcul a ratei inflatiei?Calculul trebuie facut la o suma de zece milioane de lei vechi. Multumesc mult. (vezi toată discuția)
Dobanda legala si rata inflatiei caradis caradis Buna ziua. Am castigat un proces de executare silita impotriva unei banci . Decizia instantei a fost acela de a-mi restitui intreaga suma oprita . Desi in ... (vezi toată discuția)