avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Termen de adresare CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Termen de adresare CEDO

Buna seara, am aflat de curand despre faptul ca termenul de adresare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a modificat. Din cate cunosteam, pana la intervenirea acestei modificari termenul era de 6 luni de la pronuntarea deciziei irevocabile.
Astazi am citit pe internet urmatorul articol - [ link extern ] .
Intrebarea mea este urmatoarea: Dupa semnarea acestui protocol, termenul de 4 luni de care se face vorbire este unul minimal sau maximal (ca si pana acum)?
:love2:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 8 Iulie 2013
1. Romania a semnat Protocolul nr. 15 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale care va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data la care toate părţile contractante ale Convenţiei îşi vor fi exprimat consimţământul pentru intrarea sa în vigoare.

2. Principalele modificari sunt urmatoarele:
– Includerea în Preambulul Convenției a unei referinţe la principiul subsidiarității și la doctrina marjei de apreciere;
– Reducerea de la 6 luni la 4 luni a termenului în care plîngerea trebuie să fie depusă la Curte;
– Modificarea criteriului de admisibilitate privind „prejudiciul important” pentru a elimina cea de-a doua condiţie care împiedică respingerea unei cauze care nu a fost examinată în mod corespunzător de o instanţă naţională;
– Eliminarea dreptului părţilor într-o cauză de a se opune disesizării unei camere în favoarea Marii Camere
– Înlocuirea limitei de vârstă a judecătorilor prin exigenţa potrivit căreia vârsta candidaţilor la funcţia de judecător să fie mai mică de 65 de ani la data la care lista din trei candidaţi va fi examinată de Adunarea Parlamentară.

3. Asadar, termenul de 4 luni este stabilit ca durata maxima de sesizare a CEDO si nu ca durata minima.
Stimați forumiști,

Ceea ce doresc să subliniez este faprul că, în acest moment, nu putem discuta de un termen de 4 luni.

În acest moment nu toate Înaltele Părți au semnat Protoculul 15. Precum a spus și dl. @freeelis, Protocolul 15 va intra în vigoare într-un termen calculat de la data la care ultimul Stat l-a semnat , ceea ce nu s-a întâmplat în prezent.

Subliniez acest lucru, deoarece similar s-a întâmplat și cu Protocolul 14, care a intrat în vigoare tardiv, deoarece Rusia a întârziat foarte semnarea acestuia.

Când v-a fi cazul, promit să descriu detaliat schimbările, pe avocatnet.

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
andreigrigoriu, moderator
Asadar, termenul este maximul, astfel cum presupuneam si eu. Cei de la Digi24 au abordat eronat subiectul.
Esential este ca si in prezent se ia in considerare tot termenul de 6 luni, pana cand Protocolul nr. 15 va fi semnat de toate partile.
Intr-adevar, pana la intrarea in vigoare a Protocolului 15 termenul de adresare la cEDO a ramas la 6 luni de la data ultimei decizii interne definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen depunere dosar cedo Margareta Pruteanu Margareta Pruteanu BUNA ZIUA, M-AR INTERESA CARE ESTE TERMENUL DE DEPUNERE A UNUI DOSAR LA CEDO, DUPA ULTIMELE MODIFICARI APARUTE DIN DATA DE 01.01.2014. (vezi toată discuția)
Cedo mac6 mac6 Pentru a adresarea unei contestatii la CEDO pot fi folosite hotararile penale comunicate la domiciliu de instante ,doar cu semnatura grefierului si ... (vezi toată discuția)
Actiune la c.e.d.o. dmh dmh rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele ... (vezi toată discuția)