avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere

Buna ziua,in cadrul unei intreprinderi individuale cu angajati,cum procedez in cazul sarbatorilor legale? Am voie sa-i chem la servici si daca da cum ii recompensez?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 10:23, 9 Iulie 2013
Potrivit prevederilor articolului 142, salariatilor care lucreaza in conditiile de mai sus li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Potrivit art. 260, alin.1, lit. g, din Codul Muncii, incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, care reglementeaza zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, respectiv compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala cu timp liber sau, in situatia in care nu se acorda zile libere, cu spor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Va multumesc
Cum pot demonstra totusi ,in caz de control ITM ,ca salariatilor gasiti la lucru in zilele de sarbatoare, intentionez sa le dau liber sau sa-i platesc dublu?Intreb deoarece plata sau liberele se vor produce dupa data controlului,nu?
Nu e nevoie sa demonstrati inspectorilor ca le veti da spor sau zile libere angajatilor, in cazul in care aveti un control de la ITM. Trebuie sa demonstrati doar ca le-ati dat, prin intermediul statelor de plata si a foilor colective de prezenta.
Se poate da ca masura prezentarea dovezilor in acest sens la o data ulterioara controlului.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GeorgePop19 GeorgePop19 Bună ziua. La locul de munca orele suplimentare nu sunt plătite dublu și nici zi libera nu este acordata dacă ai fost plătit deja dublu într-o zi de ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatorilor legale iosifgeorgeta iosifgeorgeta Buna ziua, lucrezca bucatar intr-un spital de tuberculoza. Vreau sa stiu daca se plateste dublu sarbatorile legale, sau se acorda zile libere. Cate zile se ... (vezi toată discuția)
Zilele de libere si sarbatori gogu148 gogu148 buna ziua : lucrez ca paznic 2 nopti lucrate cu 2 nopti libere atat eu cat si colegul meu muncim si zilele de sarbatoare cat si in zilele libere date de ... (vezi toată discuția)