avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare dobanda fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare dobanda fond de rulment

1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie:
- in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de rulment, care ar trebui sa acopere intretinerea maxima dintr-o luna, pe fiecare apartament restant la acest fond, sa fie acoperita din dobanda existenta in conturile asociatiei
- nu am fost de acord cu aceasta decizie, dar m-am supus majoritatii in ideea ca poate exista o modalitate legala prin care se poate face acest lucru.
- am intrebat si administratorul si cenzorul daca acest lucru este legal, raspunsul lor a fost afirmativ si argumentat de faptul ca dobanda respectiva acumulata in ani de zile, este corect sa fie distribuita fiecarui proprietar, proportional cu cat a cotizat de-a lungul timpului la fondul de reparatii si la fondul de rulment, aplicandu-se regula de trei simpla. De asemenea, in legea 230/2007 si in normele de aplicare a legii nu este specificat nici un articol referitor la modalitatea de distribuire a dobanzii.
- “regula de trei simpla” mi-a dat mai tare de gandit si mi s-a parut aproape imposibil sa faci un asemenea calcul, netinand cont, cel putin, din punct de vedere logic, de urmatoarele aspecte:
• datele fiecarei contributii in parte la fondul de rulment in decursul anilor, mai exact datele in care acele contributii au intrat in banca.
• dobanda bancara lunara - cu toate variatiile ei - pe toata perioada in care banii au stat in banca
• impozitul lunar pe dobanda si data de la care a inceput sa se perceapa
• operatiile de extragere dobanda (ca imprumut pentru diverse reparatii/imbunatatiri) si repunerea ei la loc
• distrugere cont la termen - deci cu pierdere de dobanda - pentru achitare facturi
• fondul de rulment este in acelasi cont cu fondul de reparatii, deci dobanda care revine fondului de rulment separat depinde de toate operatiile care s-au efectuat pe fondul de reparatii (depuneri, extrageri, etc.)
• cazurile - daca exista - in care s-a apelat la fondul de rulment pentru a se achita restante la intretinere

Spre exemplu: un apartament a depus 100 de lei acum 5 ani si alt apartament a depus luna trecuta tot 100 de lei. Primii 100 de lei au produs in 5 ani dobanda dar ultimii nu au produs deloc dobanda, deci ar fi incorect sa se distribuie dobanda in functie de valoarea totala a contributiilor fara a se tine cont de factorul timp - cand anume s-au facut acele contributii.

Mai exact ar trebui sa se tina cont de momentul in care fiecare contributie la fondul de rulment a intrat in banca pentru a produce dobanda, ceea ce este imposibil pentru ca fondurile respective ar fi putut sa fie folosite pentru plata facturilor curente. Nu orice operatie de plata se face prin intermediul bancii. Nu toate sumele incasate la cotele de intretinere ajung in banca pentru a produce dobanda. In majoritatea cazurilor platile catre furnizori se fac cu bani cash. De asemenea si unele reparatii minore se fac cu bani cash din incasari.

Avand in vedere problema expusa, va rog sa imi spuneti daca decizia adoptata are suport legal si se poate pune in practica, iar in caz contrar, cum se poate anula? Comitetul executiv poate anula o decizie luata in adunarea generala?Sau este nevoie de o noua adunare generala pt anularea acestei decizii?
Va multumesc foarte mult.

Va multumesc foarte mult pentru sustinere si raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment migaste migaste Acum un an, mai precis noiembrie 2009, am fost angajata administrator la o asociatie de proprietari; pe atunci aveau o suma de bani depusa intr-un cont, ca ... (vezi toată discuția)
Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)
Contul bancar si fondul de rulment mariusmar mariusmar Va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu \\\" fondul de rulment \\\" ( ce valoare trebuie sa aiba ? ), si deasemenea daca este obligatoriu contul bancar al ... (vezi toată discuția)