avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Acum un an, mai precis noiembrie 2009, am fost angajata administrator la o asociatie de proprietari; pe atunci aveau o suma de bani depusa intr-un cont, ca fond de rulment, suma pentru care incasau o dobanda, dobanda ce era distribuita in registrul de fonduri pe apartamente. Fostul administrator a spus proprietarilor, probabil pt.a-i determina sa plateasca acest fond, ca in conformitate cu prevederile legii, se vor plati sume la fondul de rulment pt. perioada de iarna, urmand ca, la cererea lor, pe timpul verii sa le restituie sumele depuse in plus sau dobanda la suma depusa pt.fond. Am citit in lege, mai precis in normele metodologice, la art. 39 alin.(4) unde se precizeaza ca: "...fondul (de rulment) deja incasat se restituie in situatia schimbarii domiciliului sau dreptului de proprietate, precum si in situatia in care cheltuielile lunare scad, avand la baza o hotarare a adunarii generale"..... nu se precizeaza ca pe timp de vara se pot inapoia sumele si ce cuantum sau ca dobanda obtinuta se restituie proprietarilor, urmand a se aduna iar fond de rulment pt.iarna....oricum asociatia se pregateste de adunare si acest locatar, fost administrator, vrea sa aduca in discutie faptul ca eu am desfiintat depozitul cu fondul de rulment pe care-l folosesc pt.plata facturilor si cheltuielilor, iar ei au si datornici in suma de 4000 lei.... deci, ma puteti lamuri cum e cu dobanda si cu restituirea partilor din fondul de rulment? ca deja X-( va multumesc
Cel mai recent răspuns: migaste , utilizator 07:17, 26 Ianuarie 2011
HG 1588/2007 Norme metodologice de aplicare a Legii 230/2007
www.avocatnet.ro/content/art...
Art 24 din 1588 reglementeaza fondul de rulment

migaste
Am citit in lege, mai precis in normele metodologice, la art. 39 alin.(4


Pe unde ati citit doamna ca articolul 39 are 2 puncte si e cu totul altceva
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
@migaste
Poate ati vrut sa spuneti art.24(4) din HG 1588/2007! Nu are prea mare importanta asta, important e sa cunoasteti fondul problemei.

Ati procedat corect desfiintand depozitul care bloca banii din fondul de rulment. Acesta nu trebuie sa stea in depozit la banca, ci cu el sa se plateasca facturile la furnizori, adesea chiar facturi restante din cauza restantierilor.
Numai in cazuri fericite, cand nu exista restantieri si acest fond de rulment prisoseste si numai partea care prisoseste se poate depozita la banca. Altfel el se ruleaza prin banca, dar in contul curent al asociatiei, nu in depozit.

Fondul de rulment se inapoiaza numai partial unui proprietar daca acest fond de rulment este peste cheltuielile maxime din iarna precedenta si numai in cazul in care proprietarul face o cerere in acest sens ...si numai daca comitetul executiv o aproba.
Deci inapoierea acestor bani nu se face global, nu se face vara, nu la toata lumea si mai ales nu la decizia unui administrator sau fost administrator.

Dobanda bancara, indiferent ca ea este de la contul curent sau de la depozite se ia in evidenta si se aduna la fondul de reparatii (deci nu la fondul de rulment) si este folosita, alaturi de restul fondului de reparatii pentru lucrari de intretinere si reparatii ale proprietatii comune sau pentru cheltuieli administrative. Nu se inapoiaza locatarilor nici cash, nici prin scadere din cota de intretinere.

Ar fi bine ca proprietarii, fie ca sunt simpli proprietari, fie actuali sau fosti administratori, fie actuali sau fosti membri in conducerea asociatiei, atunci cand sustin ceva anume si prin aceasta instiga pe proprietari, sa puna mana mai inainte pe lege si s-o citeasca....nu sa faca ei legi aparte, ca nu traiesc in Habarnistan!:rtfm: :hm:
da, stimata sau stimate w_v_w_v, aveti dreptate, am gresit enuntand acel articol, era vorba de proiectul normelor metodologice, art.30 alin (4)..... in normele aprobate e vorba de art.24 alin (4), dar n-aveam nevoie de corecturi, ca plini de orgolii mai suntem si cum prindem pe cineva criticam la greu X-( asta e cel mai usor, eu vroiam o lamurire si era suficient sa-mi spuneti ca am gresit si ca de fapt art. corect este bla, bla, bla si asa mai departe...

multumesc moderatorului elga pt. raspuns, nu vroiam decat un raspuns logic in baza unor norme sa spunem la fel de logice pt. ca nu vreau sa dau raspuns oamenilor nefundamentat legal si pentru ca nu pot tine piept unor persoane care castiga de multe ori intr-un duel verbal datorita tupeului si tenacitatii de a-si sustine prostiile...am nevoie de sustinerea legala, asa cum este ea la ora actuala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de reparatii popliviu popliviu Buna seara, am o nelamurire in legatura cu fondul de reparatii, mi-am cumparat un apartament si administratorul ia dat fondul de reparatii si cel de rulment ... (vezi toată discuția)
Restituire fond de reparatii miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca la vanzarea unui apartament proprietarul care vinde este indreptatit sa i se restituie fondul de rulment si fondul de ... (vezi toată discuția)
Recuperare fond reparatii Marica_sz Marica_sz Am vandut o garsoniera si am cumparat un apartament mai mare. Fondul de rulment pot recupera prin cerere catre asociatie. Fondul de ... (vezi toată discuția)