avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartela tahograf retinuta abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartela tahograf retinuta abuziv

Buna ziua,

as avea si eu nevoie de o indrumare.Am lucrat in urma cu 6 luni la o firma de transport.In urma unor neintelegeri cu patronul ,mi-am incetat activitatea la acea firma. Cartela tahograf mi-a ramas in aparatul tahograf,iar patronul refuza sa mi-o mai inapoieze.Unde as putea sa ma adresez pentru a-mi putea recupera cartela,aceasta fiindu-mi necesara la procesul de judecata care este intre mine si acea firma. Cartela este f. importanta ptr mine,deoarece pe ea este inregistrata toata activitatea mea la firma respectiva. M-am adresat politiei dar am primit raspuns ca nu este de competenta lor.
Ce as putea sa fac? VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: qazqazqwerty28 , utilizator 23:54, 16 Iulie 2009
Stimata GHOLA, dv va referiti la aparatele tahograf,eu am facut referire la CARTELA TAHOGRAF. Cartelele sunt ca un "buletin al conducatorului auto",acestea se introduc in aparatele tahograf . Acestea din urma sunt proprietatea firmei. Eu cand m-am angajat la firma respectiva ,aveam cartela,nu mi-a cumparat-o firma. Multumesc celor care mi-au dat indrumari folositoare(cermak_gruia, marieta_ilinca,adiv)
Norma tehnica aprobata prin Ordin 116 al Min Trans din 30.01.2006

Art. 2. - (1) În funcţie de utilizator, cartelele tahografice pot fi de patru tipuri:
a) cartela conducătorului auto - eliberată unui anumit conducător auto. Această cartelă identifică conducătorul auto şi permite stocarea datelor privind activitatea acestuia;
b) cartela întreprinderii - cartela eliberată proprietarului sau deţinătorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital. Această cartelă identifică întreprinderea şi permite afişarea, descărcarea şi imprimarea datelor stocate în tahograful digital blocat de întreprindere;
c) cartela de control - cartela eliberată personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislaţiei în vigoare. Această cartelă identifică persoana care efectuează controlul şi autoritatea din care face parte şi permite accesul la datele stocate în memoria tahografului sau a cartelelor conducătorilor auto pentru citirea, imprimarea şi/sau descărcarea datelor;
d) cartela agentului economic autorizat - cartela eliberată unui producător de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat conform legislaţiei în vigoare să monteze, să repare, să regleze şi să verifice tahografele digitale. Această cartelă identifică deţinătorul şi permite încercarea şi etalonarea aparatului de control şi/sau descărcarea datelor din aparat.

Art. 12. - În situaţia în care cartela conducătorului auto a fost pierdută, furată, deteriorată sau distrusă, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acesteia.
Art. 13. - (1) În vederea înlocuirii cartelei conducătorului auto, titularul va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furată/pierdută/deteriorată/distrusă, la orice agenţie teritorială a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea va fi însoţită de dovada eliberată de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau de declaraţia pe propria răspundere în cazul pierderii sau distrugerii, după caz, împreună cu dovada efectuării plăţii tarifului pentru înlocuirea cartelei.

1. Iata ca organul are ceva competente legate de aceste cartele, dar uneori sunt...incompetenti
titi_35 a scris:

M-am adresat politiei dar am primit raspuns ca nu este de competenta lor.

2. "Confuzia" facuta de GHOLA va este foarte UTILA. De ce? Pentru a intelege ca atunci cand va adresati judecatorului nu trebuie sa lasati nimic ca fiind ...de la sine inteles. Daca ii povestiti judelui despre cartela tahografica in general si nu il trimiteti si la norma legala... s-ar putea sa aveti surprize. (nici eu n-avem habar ca exista 4 tipuri de cartele pana ce n-am cautat dupa cuvantul "tahograf" intr-un program legislativ).
Ca sa concluzionez cele relatate de colegii mei: trebuie sa va adresati autoritatii emitente a acelei cartele, in speta Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., iar daca nu gasiti intelegere la dumnealor, abia apoi va adresati politiei cu o plangere cum ca v-a fost FURATA nicidecum ca v-a fost retinuta abuziv.
Eu am o alta problema legata de cartela tahograf. M-am angajat acum 2 ani (Aprilie 2007) la o firma de transport persoane, lunde am muncit pana ieri (15 Iulie 2009), fara a beneficia de vreo zi C.O. sau macar sa imi plateasca zilele.
Azi, pe la 18.30, ma suna seful si imi spune sa-mi caut de munca de maine. Scurt.
Cartela mea nu e descarcata NICIODATA, din momentul in care am bagat-o in tahograf prima oara, undeva prin Aprilie 2008.
Acum eu ce pot face? Sa merg la ARR s-o descarc, riscand sa iau vreo amenda? Sau s-o las asa?
L-am intrebat de acte si mi-i spus ca o sa-mi opereze in cartea de munca pana la sfarsitul lunii, iar cand am intrebat de somaj, mi-a raspuns ca apoi, merg la fortele de munca pt somaj. Dar nu trebuie sa-mi dea nste hartii, cum ca nu mai are nevoie de mine, ca s-a restructurat postul?
Ideea e cu totul alta, ca au venit alti baieti, dar pe bani mai putini.
Ce as putea face in situatia de fata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neconcordante serii permis cu card tahograf si atestat cosas43 cosas43 daca schimb prmisul de conducere trebuie neaparat schimbate si cardul tahograf/certificat de pregatire profesionala(atestat) deoarece nu mai corespunde seria ... (vezi toată discuția)
Amenda rar sofer profesionist zdb zdb buna daca un sofer profesionist (angajat cu forme legale la o firma pt transport personal) primeste o [b]amenda rar pt depasirea orelor de ... (vezi toată discuția)
Tahograf digital - necesar sau nu pentru transport in cont propriu bvr bvr Buna ziua! As dori sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema: Am achizitionat in anul 2007 un microbuz Ford Transit ( initial a fost de marfa, ... (vezi toată discuția)