avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune si iesirea din diviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune si iesirea din diviziune

In anul 1991 a decedat bunica si s-a facut succesiunea pe un teren si imobilul aferent, venind la succesiune bunicul si cei 3 fii mostenitori. In anul 1993-1994 bunicul face act de vanzare-cumparare (cu ingrijire viagera) pe 50% din imobil si teren unor personae straine, fara a cere acordul celor 3 fii mostenitori, care detineau si ei ½ din acelasi teren si imobil. Dar nu s-a facut nici un demers in ceea ce priveste iesirea din diviziune a nici unei parti.
Fara a exista iesirea din diviziune, aceste persoane au construit fara forme legale un imobil compus dintr-o veche camera ce a fost consolidata si alte camere plus anexe. In anul 2012 bunicul a decedat.
1. exista vreo modalitate de a ataca actul de vanzare-cumparare, eventual facand apel la dreptul de preemtiune al fiilor mostenitori?
2. cadastrul si intabularea imobilului si terenului trebuie facut de ambii proprietari in acelasi timp. Daca aceste persoane nu sunt dispuse sa faca acest demers ptr. a realiza iesirea din diviziune si a permite fiilor mostenitori sa faca demersurile legale ptr. consolidarea imobilului, ce modalitati exista pentru a-i determina ?
3. daca, prin ridicarea noii constructii au ocupat mai mult decat cota care le revine, ce demers pot face fiii mostenitori?
4. atata timp cat nu exista iesirea din diviziune, le este ingradit fiilor mostenitori dreptul de folosinta a partilor comune (baie, bucatarie, curte) si au interupt alimentarea cu energie electrica in partea de casa folosita de bunicul, pe motivul ca trebuie sa ne facem contracte la utilitati. A existat un singur contract la utilitati, pe care l-au preschimbat ei. Este normal?
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 17:40, 9 Iulie 2013
Contractul de vanzare - cumparare poate fi anulat numai daca incalca conditiile de fond sau de forma impuse de lege la incheierea acetuia ( forma autentica, vanzarea intregului imobil, etc.) Daca bunicul dvs. a avandut doar cota parte pe care o detinea in mod legal in baza certificatului de mostenitor, vanzarea este legala.
In cazul in care nu exista intelegere intre coproprietari privind inesirea din indiviziune, puteti formula o actiune in instanta.
Cata vreme cotele nu au fost indivdualizate in fapt, nu puteti stii care parte din imobil va apartine, astfel incat nu se poate sustine ca unul dintre coproprietari a construit pe cota parte a celuilalt. Daca dupa partaj, imobilul construit cade in lotul dvs., puteti cere demolarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune PP PP Buna, Am cateva intrebari referitoare la o actiune de iesire din indiviziune rezultata in urma unei succesiuni dupa bunica mea in urma careia mama mea a ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune geany_n geany_n Detin o cota indiviza dintr-un imobil (300mp+casa). Celalalt coindivizar (bunicul meu)a facut un act de donatie si ulterior un contract de v-c pentru cota sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)