avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din Indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din Indiviziune

Buna,

Am cateva intrebari referitoare la o actiune de iesire din indiviziune rezultata in urma unei succesiuni dupa bunica mea in urma careia mama mea a dobandit prin mostenire cotele de 1/8 dintr-o casa si 1/4 din terenul aferent.

Situatia se prezinta in felul urmator:

Bunicul meu detine 5/8 din casa si 1/4 din teren (terenul a fost donat direct catre bunica de la parintii ei iar casa a fost trecuta la notar ca bun comun in urma cu cativa ani). Fiecare dintre cei 3 copii au 1/8 din casa si 1/4 din teren. Matusa mea l-a dus pe bunicul meu in strainatate pentru a locui cu ea. Apoi bunicul a pornit actiunea de iesire din indiviziune.

Casa este compusa din parter + etaj care au fost construite suprapus in asa fel incat au intrari separate dintr-un coridor lateral cu poarta comuna la strada.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) daca cei doi frati ramasi in Romania care impreuna au 1/4 din casa si 1/2 din teren au sanse sa obtina partajul in natura sau atribuirea imobilului catre dansii cu plata sultei catre reclamant + matusa din strainatate care este de-acord cu reclamantul. Din cate inteleg eu la partajul judiciar se tine cont de mai multe criterii printre care: cotele, domiciliu, dreptul de abitatie, posibilitati financiare.

2) daca in cazul in care nu se cade la o intelegere si partajul in natura nu este posibil, cei doi frati (ce detin impreuna cote de 1/4 din casa si 1/2 din teren) ar putea cere vanzarea casei prin licitatie publica pentru a evita situatia in care ar fi deposedati de proprietate prin plata unei sulte decise in urma unei expertize care poate fi mai aproape sau mai departe de valoarea de piata.

3) Daca pana la solutionarea iesirii din indiviziune coproprietarii au dreptul sa folosesca imobilul in proportie cu cota lor. Cam cat dureaza procesele de genul asta?

4) Daca iesirea din indiviziune poate fi amanata pe unul dintre urmatoarele motive:
a) exista un proces de interdictie inceput inaintea iesirii din indiviziune impotriva bunicului suspectat ca ar fi senil (cu analize medicale) fiind usor influentabil de matusa mea avand in vedere ca nu este capabil sa se intretina singur. Instanta a decis trimiterea cazului la parchet pentru cercetari dar bunicul nu mai este in tara
b) doi dintre mostenitor au solicitat notarului in timp util mutarea succesiunii in instanta lucru de care nu s-a tinut cont.

Orice raspuns/sugestie va fi apreciata.
Cel mai recent răspuns: PP , utilizator 20:49, 6 Ianuarie 2009
Oricare dintre mostenitori are vocatia de a primi bunul indiviz in natura,cu obligatia de a despagubi pe ceilalti comostenitori prin sulta, indiferent de cota sa parte ideala, insa atribuirea bunurilor si lotizarea acestora se face asa cum ati aratata in functie de anumite criterii printre care si cela al utilitatii bunului pentru unul sau unii dintre mostenitori. De regula se evita atribuirea in indiviziune a bunului succesoral. Fiecare mostenitor este in drept sa foloseasca bunurile succesorale ar fi mai greu potrivit cotei lor indivize acest lucru, eu fiind prezumati ca poseda unul pentru altul. Cu ocazia iesirii din indiviziune pe cale judecatoreasca nu se poate ajunge la solutia licitatiei, ci numai dupa ce se obtine o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, care fiind titlu executor poate fi pusa in executare, inclusiv prin licitatie.
Iesirea din indiviziune ar putea fi suspendata daca faceti dovada ca se fac cercetari penale in privinta capacitatii de exercitiu a reclamantului.
Top Dan - Va multumesc pentru raspuns,

Referitor la intrebarile mele:

#1 Atribuirea imobilului?

Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin "de regula se evita atribuirea in indiviziune a bunului succesoral". ?

Am gasit ca "Art. 741 din Codul civil prevede ca in cazul in care bunurile nu se pot imparti in natura si nu se pot forma loturi, chiar inegale, iar atribuirea in natura unuia dintre copartasi nu ar apare justificata, urmeaza sa se procedeze la vanzare prin buna invoiala sau, in caz de neintelegere, prin LICITATIE PUBLICA. Aceasta ultima modalitate de impartire are insa caracterul unei solutii extreme. Prin urmare, atunci cand impartirea unui bun in natura nu este posibila, nu se va recurge intotdeauna la scoaterea lui in vanzare. In acest sens, instanta poate sa atribuie bunul imobil in intregime unuia dintre copartasi, urmand ca ceilalti sa primeasca toate bunurile mobile sau echivalentul lotului in bani.
In aprecierea sa, instanta va trebui sa tina seama de imprejurarile de fapt si in primul rand de disproportia existenta intre cotele parti cuvenite copartasilor, apoi de natura bunului si posibilitatea de a fi valorificat in cat mai bune conditii din punct de vedere economic, de ocupatia copartasilor, de faptul ca unul dintre ei l-a folosit timp indelungat, precum si de alte criterii similare. (Curtea Suprema de Justitie, Sectia civila, decizia nr.2509 din 10 noiembrie 1993)

Inteleg din asta ca atribuirea imobilului se face dupa cum vrea judecatorul avand in vedere CRITERIILE care pot fi interpretate subiectiv existand posibilitatea ca un coproprietar cu cota mai mica sa poate fi despagubit de unul cu cota mai mare chiar daca este dispus sa plateasca mai mult pentru cotele concurentilor.


#2 Licitatia publica? - Inteleg ca se aplica ca ultima solutie daca judecatorul nu poate forma loturi si coproprietarii nu se inteleg asupra vanzarii.

#3 Dreptul de folosinta? -

Spuneti ca "Fiecare mostenitor este in drept sa foloseasca bunurile succesorale" - Poate un coproprietar sa isi mute domiciliul in imobil fara acceptul celorlalti coproprietari? Poate sa isi faca carte de identitate pe acea adresa? Cum altfel poate coproprietarul sa isi exercite dreptul de folosinta?

Inteleg ca drepturile coproprietarilor ar fi actele materiale (folosirea curenta a bunului, culegerea fructelor – de exemplu, perceperea chiriei pentru un bun detinut în comun). Fiecare copartas poate efectua acte materiale de genul înfatisat mai sus, fara a avea nevoie de consimtamantul celorlalti coproprietari, dar cu îndeplinirea cumulativa a doua conditii:
- sa nu împiedice folosinta bunului de catre ceilalti coproprietari;
- sa nu transforme destinatia bunului sau modul de utilizare a acestuia (de exemplu, sa nu transforme destinatia unui imobil de locuit într-un spatiu comercial).

#4 Suspendarea iesirii din indiviziune

"Iesirea din indiviziune ar putea fi suspendata daca faceti dovada ca se fac cercetari penale in privinta capacitatii de exercitiu a reclamantului"
- Intrebarea este daca putem invoca ca reclamantul se sustrage sentintei de efectuare a cercetarilor prevazute de lege in procesul de "Punere sub interdictie" (art. 142 C. fam. Calitate procesuală activă)

#5 Ca o curiozitate daca sunteti sau ati fost prin situatii similare m-ar interesa o estimare referitor la durata de solutionare a proceselor de iesire din indiviziune in cazuri de neintelegere intre parti.

Orice parere/comentariu e binevenit
Cu respect,
Daca cineva cunoaste informatii suplimentare referitor la intrebarile mele va rog sa ma ajutati.

1) Cum se face atribuirea unui imobil la iesirea din indiviziune
2) Daca se poate "forta" vanzarea la licitatie
3) Dreptul de folosinta asupra imobilului indiviz
4) Daca si cum se poate suspenda iesirea din indiviziune
5) Cat se poate prelungi procesul ?

Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in instanta assportiva assportiva Buna seara! In cazul in care unul din mostenitori doreste sa faca partajul in instanta, din ce stiu instanta poate dispune una din urmatoarele solutii: ori ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune noid200x noid200x Buna ziua ! Am cumpărat o casă în 1990 . Acceasi proprietară care ne-a vândut noua , ia lăsat moștenire casa alăturată fiului ei. Între timp ne-a ... (vezi toată discuția)
Pot sa-mi vand partea? Disconnect Disconnect Salut, numele meu este Ionut si am o dilema de ceva timp incoace. In anul 2003 am facut succesiunea unei \"case+un loc de veci+un nr. actiuni(la SIV ... (vezi toată discuția)