avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Reducerea timpului de munca salariata cu timp partial
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Reducerea timpului de munca salariata cu timp partial

Buna ziua,

In Art. 13 din OUG96/2003 se mentioneaza ca:
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Intrebarea mea este: pentru gravidele care au durata programului de 7 ore/zi, 35 ore/saptamana cum se procedeaza?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:00, 10 Iulie 2013
Durata normala a timpului de munca este de 8h/zi. Exceptie fac situatiile reglementate prin legi speciale, unde durata normala a timpului de munca poate fi si sub 8h/zi.
1/4*8=2h
8h-2h=6h
Asadar, i se va reduce durata timpului efectiv de lucru la 6h/zi.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
1. Fiind vorba de reducerea cu o patrime a timpului normal de lucru asta inseamna o reducere de o patrime din 8 ore, adica 1/4 x 8 ore = 2 ore.

2. - Aceste 2 ore se scad din 8 ore si raman 6 ore.
- Persoana in cauza are un program de 7 ore pe zi deci i se poate reduce cu inca 1 ora ca sa ajunga la 6 ore pe zi (si i se vor plati 7 ore).
Am precizat ca salariata lucreaza cu un program de 7 ore/zi.
1. Cele 7 ore pe zi cat lucreaza persoana in cauza, conform contractului individual de munca, nu este tip normal de lucru ci timp partial.

2. Conform prevederilor legale reducerea cu o patrime se aplica la timpul normal de 8 ore.

3. Raspunsurile pe care le-ati primit sunt corecte, nu stiu unde este neintelegerea dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.
Inteleg ca salariatele care au un program de lucru mai mic de 6 ore/zi nu beneficiaza de reducerea timpului de lucru. Corect ?

Alte discuții în legătură

Norma redusa la gravide? smeagull smeagull Buna ziua, Salariata gravida beneficiaza de reducerea programului normal de 8 h, la 6h/zi (in baza adeverintei medicale, conform OUG 96). Salariatei i se ... (vezi toată discuția)
Salariata insarcinata are obligatia sa declare sarcina la itm si medicina muncii? danielraduclarinet danielraduclarinet Buna ziua, avand in vedere ca este angajata la o firma care sediul il are in alt oras, iar la locul de munca nu exista resurse umane, angajata este obligata ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)