avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea programului de munca pentru gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea programului de munca pentru gravide

Buna ziua. Am o situatie aparte la serviciu: o viitoare mama, care a adus o scrisoare-recomandare de la medic in vederea reducerii programului de lucru cu 2 ore (de la 8 la 6 ore). Cum trebuie sa procedez? Ce documente trebuiesc intocmite? Se inregistreaza aceasta modificare in Revisal? Ii este afectata vechimea in munca?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mdc1958 , utilizator 09:21, 21 Martie 2024
1. Gravidele care, din motive de sanatate, a lor sau a fatului, nu pot efectua durata normala de lucru au dreptul la reducerea timpului de lucru cu o patrime, cu mentinerea integrala a veniturilor salariale, conform OUG 96/2003.

2. Acte necesare
- recomandare de la medicul de familie
- cerere de reducere a timpului de lucru.

OUG 96/2003 :
Art. 13
In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

3. Nu-i este afectata vechimea in munca. fiind vorba despre o modificare a timpului de munca, atunci aceasta se opereaza in REVISAL.
Multumesc frumos.
Si cum orice modificare in Revisal trebuie sa aiba in spate un document, presupun ca trebuie incheiat un act aditional la contractul individual de munca al angajatei.
Intr-adevar, se poate incheia un act aditional in acest sens.
Multumesc inca o data.
Schimbarea in cazul salariatei insarcinate survine in baza legii si nu a unui act aditional, aceasta modificare nu va fi inregistrata in Revisal.

Reducerea timpului de lucru nu afecteaza nici unul dintre drepturile care se acorda salariatei in functie de timpul de lucru. Prin urmare, programul redus de 6 ore nu va fi inregistrat in Revisal.
De asemenea, salariata gravida va fi pontata 8 ore pe zi si in cazurile in care este invoita pentru consultatia prenatala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare program lucru ASL ASL Pentru a modifica programul de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru o salariata gravida este nevoie de o decizie/act aditional la cim sau se opereaza modificarea ... (vezi toată discuția)
Reducere program lucru gravide revisal palt@kesz.ro palt@kesz.ro Buna ziua, Am o angajata care este insarcinata a instiintatangajatorul ca doreste reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore printr-o cerere si o ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru gravide anieta anieta Buna seara, Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema: Am o salariata gravida care a facut cerere pentru reducerea cu o patrime a duratei ... (vezi toată discuția)