avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca - Eveniment rutier care poate fi ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca - Eveniment rutier care poate fi inregistrat si ca accident de munca.

am avut un acciden in drum spre casa cu masina de lucru, iar acuma sunt pus sa platesc daune la masina. cum as putea sa evit asta.
mai ales ca masina nu era sigura, tehnic vorbind pentru ca este folosita pe santier zilnic facand cu ea in hur 100 km zilnic pe un santier.
Cel mai recent răspuns: vasilescu costel , utilizator 15:22, 23 Iulie 2013
In ce conditii s-a produs accidentul?
1. legea 319/2006 Art. 28. - În cazul accidentelor de circulaţie produse pe drumurile publice, în care printre victime sunt şi persoane aflate în îndeplinirea unor sarcini de serviciu, organele de poliţie rutieră competente vor trimite instituţiilor şi/sau persoanelor fizice/juridice prevăzute la art. 29 alin. (1) lit. a) şi b), în termen de 5 zile de la data solicitării, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la faţa locului.
2. Art. 29. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal;
3.Art. 30. - (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă: g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers;

Daca accidentul nu s-a produs din cauza dumneavoastra nu are cum sa va puna la plata. Si totusi sa presupunem ca dumneavoastra a-ti fost de vina, cealalta masina va fi reparata pe asigurarea RCA si masina dumneavoastra pe CASCO, daca exista.
In ceea ce priveste faptul ca masina de serviciu avea unele probleme trebuia sa ii aduceti la cunostiinta printr-o adresa, referat ca masina avea probleme. Daca nu a-ti facut acest lucru nu puteti proba ca masina avea probleme tehnice la data accidentului.
Pentru a va pune la plata avariilor va trebui sa parcurga cateva etape societatea. Sa constate accidentul de munca, sa il anunte la ITM. Daca nu a existat persoane vatamate, doar avarii la autoturisme, atunci cercetarea se va face doar de angajator si se va intocmi un proces verbal. Dupa intocmirea procesului verbal trebuie sa-ti aduca la cunostiinta scris ca esti vinovat de accidentul de munca si vei suporta cheltuielile reparatiei masinii. Trebuie sa iei act de aceasta decizie si sa vezi cum doresc ei sa platesti aceasta suma.
Un angajator nu are voie sa ii opresca unui angajat mai mult de 30% din salariu , in baza codului civil si al codului muncii.
Dragomir Ele... a scris: "Pentru a va pune la plata avariilor va trebui sa parcurga cateva etape societatea. Sa constate accidentul de munca, sa il anunte la ITM. Daca nu a existat persoane vatamate, doar avarii la autoturisme, atunci cercetarea se va face doar de angajator si se va intocmi un proces verbal. Dupa intocmirea procesului verbal trebuie sa-ti aduca la cunostiinta scris ca esti vinovat de accidentul de munca si vei suporta cheltuielile reparatiei masinii."

Sunt necesare cateva corectii:
1. Angajatorul este obligata sa anunte orice eveniment produs, in care au fost implicati lucratori din cadrul firmei conform Legii ssm nr. 319/ 2006,
-art. 27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
2. Daca producerea evenimentului de circulatie, a adus la accidentarea unui lucrator, aflat pe traseul de la domiciliu spre locul de munca si invers, in timpul de deplasare, mentionate in fisa individuala de instruire ssm, atunci este AM si se cerceteaza dupa caz, in functie de gravitatea accidentarii lucratorilor, de catre angajator sau de catre ITM.
3. Pentru autovehiculele puse la dispozitia lucratorilor de catre firma, angajatorul are obligatia intretinerii zilnice a autovehiculelor puse la dispozitia personala a lucratorilor, a efectuarii reviziilor tehnice periodice, incheierea RCA si dupa caz CASCO.
Orice defectiune sesizata in timpul utilizarii autovehicului, se semnaleaza in scris angajatorului de catre lucrator/ beneficiar de masina/ conducatorul auto.
4.Cercetarea evenimentului rutier cade in sarcina politiei rutiere, care dupa caz, poate solicita o expertiza tehnica judiciara in specialitatea auto, pentru autovehiccul.
Firma la randul ei poate intocmi un act de constatare asupra evenimentului produs (daca acesta nu a fost si AM, cand se intocmeste PV de cercetare), referitor la starea tehnica a autovehicului avariat, la care sa anexeze toate documentele referitoare la revizia tehnica periodica, operatiile de intretinere zilnice efectuate, asigurarile RCA si CASCO.
5. Dupa inregistrarea AM de catre firma, lucratorul trebuie sa primeasca 1 expl. din.PV de cercetare si 1 expl. din FIAM (documentul de inregistrare de catre firma a AM) conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.132 al.(1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se intocmeste in mai multe exemplare, dupa cum urmeaza:
a) in cazul accidentului de munca urmat de incapacitate temporara de munca, pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, inspectoratul teritorial de munca care a avizat dosarul, asigurator si victime;
-art. 140 al.(1) In baza procesului-verbal de cercetare intocmit de persoanele imputernicite prin lege, angajatorul la care se inregistreaza accidentul va completa FIAM.
al.(4) Angajatorul la care se inregistreaza accidentul anexeaza FIAM la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare si distribuie celelalte exemplare la persoana accidentata, inspectoratul teritorial de munca si asiguratorul pe raza caruia isi are sediul social, domiciliul sau resedinta.
al.(5) In cazul in care victima unui accident de munca a fost propusa pentru pensionare odata cu emiterea deciziei de incadrare intr-o grupa de invaliditate, se va completa un exemplar FIAM care se va anexa la dosarul de pensionare ce va fi inaintat unitatii de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
6. Daca evenimentul produs se cerceteaza ca AM, in PV de cercetare la cap. Responsabilitati se pot regasi si responsabilitati retinute in sarcina lucratorului. Nu se vor regasi insa si amenzi contraventionale aplicate lucratorului accidentat. Amenzile contraventionale se aplica angajatorului.
7. Angajatorul poate sa stabileasca cheltuieli de reparatii in sarcina lucratorului, daca politia a mentionat in PV de cerectare, ca evenimentul rutier s-a produs din vina exclusiva a lucratorului, daca firma poate dovedi cu documente ca a realizat operatiile mentioante mai sus, la pct.3
Orice document intocmit de catre firma, prin care se imputa anumite cheltuieli de reparatii lucratorului, pot fi contestate de catre lucrator, in instanta.
Din cate stiu legislatie rutiera s-a modificat si la un accident nu se m-ai cheama politia decat daca sunt victime. Partile implcate in accident se vor intelege reciproc pentru daune. Daca la accidentul respectiv nu au fost victime rezulta ca politia nu stie ca a existat un accident de munca. Acum intreb eu, cum va elibere politia acel proces verbal de constatare.
Dl gigipopa a relatat etapele asa cum trebuie parcurse in baza legi, dar stim ca practica nu este cum prevede legea. Cert este ca nu trebuie imediat ca acceptati plata daunelor. Cereti lamuriri societati, si daca nu a parcurs toate etapele prezentate de domnul gigipopa, refuzati plata reparatiilor si adresativa instantei( tribunalului).
Politia face cercetarea acccidentului rutier si nu stabileste daca a fost sau nu si AM.
Pentru AM, cine face cercetarea acestuia (firma, ITM, etc.) solicita politiei PV de cercetare a evenimentului rutier, iar politia trimite PV in 5 zile de la solicitare (asa cum scrie de altfel in art. 28 din Legea ssm nr.319/ 2006, invocat de dvs.).
Ca, de regula, politia nu respecta acest termen, fara a motiva de ce, este cu totul alta discutie, iar cei care sunt in masura sa ia atitudine sunt initiatorii legii, aprobate de catre parlament (in speta Ministerul muncii/ inspectia muncii).
Cum nu se face reclamatie pe acest aspect, de catre firma/ ITM, intr-un final, dupa mai multe telefoane, primindu-se totusi PV de cercetare al politiei, nu se sesizeaza institutiile statului abilitate, pentru a lua masuri administraitve cu cei raspunzatori de nerespectarea acestei reglementari.
Politia nu vine la locul accidentului de circulatie, daca nu se semnaleaza victime sau pagube materiale consistente. Daca este solicitata insistent de catre una din partile implicate in accidentul de circulatie, politia se prezinta la locul producerii.
Cand se ajunge la intelegere intre partile implicate in accident, privind vinovatia, atunci partea care a fost vinovata si a acceptat vinovatia sa, automat trebuie sa se fi gandit si la aspectul ca ii pot fi imputate pagubele produse autoturismului, de catre proprietarul acestuia. In aceste conditii si partea de obligatii a firmei privind intretinerea/ revizia tehnica obligatorie a vehiculului poate fi discutabila.

Alte discuții în legătură

Accident mortal în drum spre locul de muncă nedeclarat la itm. ce putem face? nu ni s-a dat niciun leu ajutor din partea firmei Simosimona20 Simosimona20 Buna ziua in data de 10 12 Tatăl meu mergea la munca in momentul cand a traversat in statia de autobuz ptr a fi luat de masina firmei a fost izbit de o ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu Andrei0510@ Andrei0510@ Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu un punct de vedere pentru situatia de mai jos. 1. Am fost implicat intr-un accident usor cu alta masina, fara ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu mașina firmei VALIRIVERA VALIRIVERA Se pot cere despăgubiri de la angajat dacă a produs un accident auto, în condițiile în care mașina a avut defecțiuni tehnice și incarcatura a fost ... (vezi toată discuția)