avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident auto cu mașina firmei
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident auto cu mașina firmei

Se pot cere despăgubiri de la angajat dacă a produs un accident auto, în condițiile în care mașina a avut defecțiuni tehnice și incarcatura a fost peste limita admisă?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:48, 27 Mai 2020
Se poate angaja raspunderea partimoniala a salariatului daca prin inactiunile/omisiunile/nerespectarea prevederilor legale sau ale firmei a adus prejudicii firmei.
În situația dumneavoastră, dacă se constată faptul că, accidentul auto a fost ca urmare a desfășurării activității stabilite în contract , iar defecțiunile erau existente înainte de accident și din cauza acestor defecțiuni a survenit iminența accidentului atunci angajatorul trebuie să despăgubească victima.
Din cate stiu... soferul este obligat sa faca o verificare vizuala a masinii si incarcaturii inainte de plecarea in cursa si sa refuze plecarea daca constata ca ceva nu este in regula si sa i-a legatura cu cei de la garaj pentru informare...
Legat de incarcatura...daca a stiut ca este peste capacitatea auto. ( a vazut asta din bonurile de incarcare, CMR...) si a acceptat cursa, consider ca vina ii apartine.
Trebuie vazut cine a fost stabilit vinovatul de catre autoritati si apoi luate masurile administrative.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
Ionut.ion, utilizator
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste obligativitatea angajatorului de a desemna o comisie pentru cercetarea evenimentului produs, care sa stabileasca cauzele producerii evenimentului, responsabilitatile si masuri care trebuiesc luate pentru evitarea unor evenimente similare. Comisia de cercetare va avea la dispozitie documente interne ale firmei care stabilesc modul de verificare masini inainte de plecarea in cursa, instructiuni proprii, PV emis de politie, etc.
-art. 28 În cazul accidentelor de circulaţie produse pe drumurile publice, în care printre victime sunt şi persoane aflate în îndeplinirea unor sarcini de serviciu, organele de poliţie rutieră competente vor trimite instituţiilor şi/ sau persoanelor fizice/ juridice prevăzute la art. 29 alin. (1) lit. a) şi b), în termen de 5 zile de la data solicitării, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la faţa locului.
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
-art. 5 f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
In functie de responsabilitatile stabilite, angajatorul se poate indrepta impotriva soferului si/ sau altor lucratori mentionat(i) in PV de cercetare a evenimentului produs avand responsabilitati in producerea evenimentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul unui accident rutier la locul de munca patronul te poate ... Sebi200 Sebi200 In cazul unui accident rutier la locul de munca patronul te poate obliga să plătești daune (vezi toată discuția)
Accident rutier sau accident de munca? Sanda67 Sanda67 Buna ziua As dori sa stiu parerea unui specialist in urmatoarea problema: In luna ianuarie 2013 sotul meu, sofer profesionist, angajat al unei firme de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cand este si accident de munca. Sanda67 Sanda67 Buna ziua. As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a ... (vezi toată discuția)