avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescrierea unui document atrage si prescrierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescrierea unui document atrage si prescrierea datoriei/obligatiei?

Cateva persoane (asa zisi "vanzatori") sunt parate pe baza unui inscris de mana din 1994, care pare a fi un contract de vanzare-cumparare incheiat la data de 9 februarie 1994 si in care se precizeaza ca partile vor autentifica inscrisul in termen de 6 luni de la aceasta data.

Abia in 2013 "cumparatorul" a formulat o actiune pe baza acestui inscris prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de vanzare cumparare. Aceasta cerere initiala a fost modificata ulterior (recunoscand ca proprietatea a fost instrainata in 2008 prin act autentic) printr-o cerere de a se returna "plata pretului" mentionata in inscris, ajustata cu indicile de inflatie (din 1994 pana in 2013)

- Inscrisul mai este valabil sau s-a prescris dupa data de 9 august 1997 (la 3 ani dupa data pana cand ar fi trebuit autentificat?)

- Daca inscrisul este prescris, atunci este prescrisa si obligatia de a returna "plata pretului"?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: danescumihaela14 , utilizator 11:31, 13 Iulie 2013
Da, astfel de actiune pt a obtine plata pretului este teoretic prescrisa. Insa pot interveni cazuri de intrerupere sau de suspendare a cursului prescritiei si atunci avem o alta discutie.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea unui inscris de mana danescumihaela14 danescumihaela14 Buna ziua O persoana este parata pe baza unui inscris de mana din 1994, care pare a fi un contract de vanzare incheiat la data de 9 februarie si in care se ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sub semnatura privata ContSters40598 ContSters40598 S-a incheiat in anul 1997 o conventie sub semnatura privata, intre doua persoane fizice, prin care prima denumita vanzator, vinde celei de a doua, denumita ... (vezi toată discuția)
Este valabil un act de vanzare cumparare a unei case facut la avocat? in fata instantei este luat in considerare? Andyx Andyx Am facut contract de vanzare cumparare la avocat in birou la o casa.Este legal,are vreo valuare? (vezi toată discuția)