Majorul are dreptul la pensie de intretinere, pe perioada studiilor, indiferent de forma de invatamant aleasa, daca este intrunita starea de nevoie.
Starea de nevoie presupune a nu obtine venituri considerabila, ce prezinta caracter de constanta, venituri realizate dintr-o activitate remunerata.
Pensia de intretinere subzista pe perioada desarvasirii pregatirii educationale, pana la implinirea varstei de 26 de ani.
Asadar, de la data introducerii actiunii judecatoresti, pensia de intretinere poate fi platita, raportat la venitul salarial, net, sau raportat la salariul minim pe economia nationala, plafonul maximal fiind de 25 %, daca nu este asigurata subzistenta altor copii.
Va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati , in vederea stabilirii dreptului la pensie de intretinere.
Poprirea, in materie de pensie de intretinere, este obligatorie, este instituita de catre instanta de judecata, din oficiu, societatea angajatoare, in calitate de tert poprit, urmand a retine sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere din veniturile de naturala salariala.
Hotararea este executorie de drept ,in caz de nesocotire a obligatiei legale de intretinere putandu-se proceda la executarea silita, in toate formele sale.
Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii incriminate de art . 305 din Codul penal, abandonul de familie, care angajeaza raspunderea a penala a faptuitorului, pedeapsa amenzii penale fiind prevazuta in mod alternativ cu cea a inchisorii de la 3 luni la 3 ani.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, iar impacarea partilor reprezinta o cauza ce inlatura raspunderea penala.
Succes.