avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
Sunt angajata de aproape 2 ani a unei firme si am avut 3 functii, nu am primit niciodata fisa postului, evaluarea si nici nu mi s-a facut si nu am semnat instructajul pentru sanatate si securitate in munca. Am avut un conflict de munca cu superior direct care si-a asumat munca mea, iar directorul general nu ia nicio masura(unde este dreptul la egalitate de sanse si tratament mentionat in contractul de munca?). De accea, doresc sa demisionez fara preaviz in baza Art.81 din Codul Muncii: Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin Contractul individual de munca(atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca, criteriile de evaluare a activitatii profesionale-nementionate, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la securitate si sanatate in munca).

Va rog sa-mi spuneti daca e in regula sa depun demisia si sa parasesc sediul institutiei. De asemenea, sunt convinsa ca vor face tot ce pot sa ma supere si nu vor primi bunurile pe care le am in gestiune in ziua in care depun demisia. Ce pot sa fac?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 12 August 2013
Dumneavoastra aveti dreptul sa depuneti demisia. Angajatorul are dreptul sa va ceara sa respectati preavizul conform CIM. Nu puteti depune demisia si sa parasiti sediul. Eu cel putin nu va sfatuiesc.
In temeiul art. 81 alin. (8) C. muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul incalcarii de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de muncă., dar şi în cazul încalcarii de catre angajator a obligaţiilor izvorand din lege sau din contractul colectiv de munca.

Legiuitorul nu a făcut distincție în privința obligațiilor neonorate de către angajator, astfel încât încălcarea oricărei obligații asumate poate da dreptul salariatului de a-și da demisia fără însă a acorda și termenul de preaviz.
Prin urmare, este posibila încetarea contractului individual de munca prin demisie, fara preaviz, numai în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte acele obligaţii care sunt reciproce şi interdependente cu obligaţia salariatului de a presta munca, adica este vorba despre obligaţia angajatorului de a plati salariul şi de a asigura condiţiile de munca.

Vedeti si prevederile art.40 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Incalcarea uneia dintre aceste obligatii darsi al altor obligatii prevazute in lege sau ccm, da posibilitatea salariatului sa demisioneze fara preaviz.

Mentionez ca am avut un conflict cu sefa mea directa care m-a agresat pentru ca si-a asumat munca mea (in acest sens am depus mai multe cereri catre directorul general in vederea solutionarii conflictului, insa sunt convinsa ca nu-mi va raspunde pentru ca nu se doreste solutionarea conflictului) si ,timp de o luna si jumatate, m-am prezentat la birou fara sa desfasor vreo activitate(in incercarea de a ma forta sa renunt; in ziua conflictului mi-a luat calculatorul abuziv din care mi-a sters fisere, m-a jignit si m-a agresat). Apoi, am primit o convocare pentru instructajul privind sanatatea si securitatea in munca, desi acesta nu fusese relizat din ianuarie 2013 si fisele sunt nesemnate. Nici nu am fisa postului, deci nu stiu pentru ce as fi instruita. Am mai primit o hartie(de data aceasta prin Posta Romana, desi eu nu am refuzat niciodata sa semnez de primire, ci doar ce este ilegal lucru pe care l-am si explicat in scris intr-un dintre cererile adresate directorulu general) in care mi se explica ca au constat in 22.04.2013 ca nu am fisa postului si ca eu refuz sa semnez. Mentionez ca sunt angajata din 15.11.2011, am avut 3 functii si am asteptat ca pana in 22.04.2013 sa primesc evaluarea pentru anul precedent daca tot mi se da sa semnez o fisa a apostului incompleta.

Ar fi o idee buna sa explic in demisie fiecare punct(lipsa fisa postului si evaluare, lipsa instuctaj protectia muncii, incalcarea dreptului la egaliatate de sanse si tratament) pentru ca au foarte mult tupeu si vor spune ca eu nu am dreptate(sefa are subordonat depart RU, iar directurul general nu doreste solutionarea conflictuli)?

Pentru a incheia definitiv aceasta poveste dupa demisie ar trebui sa mai astept altceva in afara de fisa de lichidare?

De asemanea, am depus o sesizare la ITM acum 20 de zile; as dori sa stiu daca sunt obligati sa-mi raspunda in scris in termen de 30 de zile si, in cazul in care nu primesc un raspuns ar trebui sa ma adresez celor de la Inspectia Muncii.

Multumesc!
Ca sa-mi fie foarte clar: pot invoca pt demisie fara preaviz lipsa fisa postului pentru 3 functii(ei sstin ca au constat in 22.04.2013 ca nu am fisa postului, desi sunt anagjata din 15.11.2011), lipsa evaluare(pe care trebuia s-o primesc pana in 22.04.2013, adica au constat cam tarziu ca n-am fisa postului), lipsa instructaj sanatate sis ecuritate in muca(din ce stiu, nici nu mi se poate cere sa semnez o astfel de fisa fara sa am fisa postului), am explicat in scris conflictul si am cerut audienta directorului general, n-am primit raspuns, am adresat alta cere in care explic stituatia si mentionez ca acle conflict nu se solutioneaza de partile implicate, adica de sefa care m-a agresat; de aici reiese ca este incalcat dreptul la egalitate de sanse. In plus, timp de o luna si jumatate nu amd esfasurat anicio activitate(mi s-au sters documente in mod abuziv, contul de email a fost blocat) si ma acuza ca eu nu doresc sa muncesc. In tot acest timp am depus cereri catre directorul general in care solicit rezolvarea conflictului pe cale amiabila. Ce anume sa invoc pentru a evidentia ca nu mi s-au asigurat condtiile de munca?
..
De asemanea, am depus o sesizare la ITM acum 20 de zile; as dori sa stiu daca sunt obligati sa-mi raspunda in scris in termen de 30 de zile si, in cazul in care nu primesc un raspuns ar trebui sa ma adresez celor de la Inspectia Muncii.
....



ITM-ul este obligat sa va raspunda in termen de 30 zile , cu posibilitatea prelungirii termenului de raspuns cu inca 15 zile, conform OG nr.27/2002.

...
Ar fi o idee buna sa explic in demisie fiecare punct(lipsa fisa postului si evaluare, lipsa instuctaj protectia muncii, incalcarea dreptului la egaliatate de sanse si tratament)
...


Nu sunteti obligat sa va motivati demisia, potrivit art.81 alin.3 C.mun. Insa daca doriti in continutul acesteia puteti insera motivele care v-au determinat sa va dati demisia.

Pentru a incheia definitiv aceasta poveste dupa demisie ar trebui sa mai astept altceva in afara de fisa de lichidare?


La incetarea raportului de munca va trebui sa primiti:
- decizia de incetare
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj.

Alte discuții în legătură

Demisie la zi COSTANVIVIANA COSTANVIVIANA Bună ziua, Am o întrebare/rugăminte referitor la demisia la zi. Am fost angajată într-un proiect (perioadă determinată - 23.04.2015 - 27.11.2015) și ... (vezi toată discuția)
Demisie florentina-doina florentina-doina Buna seara,de doua saptamani nu am fost la servici si nici nu mai vreau ,motivul este ca nu imi mai place ceea ce fac.Am o intrebare:cei de la servici nu vor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - decizie incetare cim cipy35 cipy35 de curand am demisionat de la ultimul loc de munca dar fara sa mai scriu o demisie pe hartie si fara sa mai fie semnat de catre director asa cum trebuia si ... (vezi toată discuția)