avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii

Buna ziua,
M-am angajat recent la o firma care are ca principal obiect de activitate oferirea de servicii de paza si protectie.
In general ma ocup cu angajarea agentilor de securitate, iar pe langa aceasta printre atributiile mele intra si programare acestora in vederea efectuarii analizelor de medicina muncii.
Intrucat fluxul de personal este destul de mare ( in luna mai am angajat peste 300 de persoane), imi este foarte greu sa fac astfel incat sa se prezinte toti la medicina muncii, deoarece multi dintre acestia lucreaza singuri in obiectiv, nu pot fi schimbati si nu pot fi lasati sa plece nici in timpul programului.
Stiu ca potrivit legii ar trebui initial sa se faca medicina muncii, iar daca viitorul posibil angajat este apt de munca, sa incheiem un contract, dar aici nu se procedeaza asa.
In plus multi dintre acestia sunt trimisi la analize si apoi isi dau demisia fapt care genereaza un cost pentru firma. Ce am putea face in aceasta situatie?
Cum sa procedez astfel incat in eventualitatea unui control sa nu primim amenda pentru lipsa totala sau partiala a fiselor de aptitudine?
Astept un raspuns.


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Aurelian Stancu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:56, 22 August 2013
Daca veti fi gasiti cu lucratori fara contract individual de munca sau cu lucratori angajati, fara ca in prealabil sa fi fost examinati medical si sa aiba intocmita fisa de aptitudine, semnata de catre medicul specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale), inspectorul de munca aflat in control, va intocmi PV de constatare contraventie si PV de aplicare amenda contraventionala catre firma.
Este interzisa trimiterea lucratorilor fara a avea intocmit si semnat CIM + fisa de post, iar contractul inregistrat in REVISAL, la instruire si cu atat mai mult la locul de munca/ postul de lucru (paza in obiectiv), daca lucratorul nu a fost examinat medical si nu a primit avizul APT pentru .... sau APT conditionat pentru ... din partea medicului specialist de medicina muncii, mentionat pe fisa de aptitudine, respectiv daca lucratorul nu a parcurs instruirea introductiv generala, instruirea la locul de munca, instruirea periodica/ instruirea periodica speciala.
Pentru lucratorii care pleaca prin demisie, pana la un anumit interval de timp, nu cunosc prevederi legislative precizate, care sa impuna recuperarea cheltuielilor facute de catre firma de la respectivii lucratori, cu analizele medicale/ examinarea medicala la angajare sau periodica.
1. Daca va pleaca asa de multi salariati ar trebui sa va puneti intrebarea: de ce pleaca?

2. Nu cumva li s-a propis una si in realitate li s-a oferit altceva?

3. Oamenii sa nu mai inceapa activitatea pana nu au contractele individuale de munca in regula (inclusiv cu fisa de aptitudine semnata de medicul de medicina muncii).
Eu va inteleg perfect stimata doamna ca si eu lucrez cu firme care presteaza servicii de paza si protectie. Dar situatia e mult mai simpla decat credeti. Mergeti la directorul general si ii explicati ce se intampla cu firma in cazul in care "angajatul" (pus in ghilimele ca nu are formele legale - va reamintesc ca un contract fara fisa de aptitudine de la medic este lovit de nulitate-Art. 27 CM) sufera un accident de munca? Iar in domeniul acesta nu ducem lipsa. O sa vedeti ca o sa faca ochii mari o sa inteleaga si o sa impuna el lucrul asta.
amen a scris:

... "va reamintesc ca un contract fara fisa de aptitudine de la medic este lovit de nulitate-Art. 27 CM)" ...


Contractul de munca nu e lovit de nulitate daca intre timp se elibereaza fisa de aptitudine care ii permite sa lucreze la acel loc de munca.

Codul muncii actualizat la 01.09.2012 precizeaza:
"Art. 57
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege."

Vin si pleaca nu se mai pune problema sa ii mai trimita la medicina muncii ca sa i se elibereze fisa de aptitudini. Cred ca m-am exprimat foarte clar: contractul fara fisa este lovit de nulitate. Nu contractul caruia i se face fisa mai tarziu.

Alte discuții în legătură

Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)
Reincadrare in munca prin decizie judecatoreasca. instruire ssm/su costinp costinp Buna ziua! Lucrez la Serviciul de Ambulanta unde un coleg ambulantier a fost declarat INAPT de catre policlinica cu care avem incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)