avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reincadrare in munca prin decizie judecatoreasca. ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reincadrare in munca prin decizie judecatoreasca. Instruire SSM/SU


Buna ziua!
Lucrez la Serviciul de Ambulanta unde un coleg ambulantier a fost declarat INAPT de catre policlinica cu care avem incheiat un contract de servicii de medicina muncii. Ambulantierul a fost concediat deoarece era inapt. Dand in judecata angajatorul, el a castigat procesul datorita viciilor de procedura,iar instanta a hotarat REINCADRAREA lui. Serviciul RUNOS m-a anuntat verbal ca repectivul va veni in data de 3 aprilie la serviciu si va trebui sa-i fac instruirea - eu fiind responsabil SSM.
Nu stiu cum cum sa procedez legal in acesta situatie! Va trebui sa-i fac Fise de instruire noi (SSM si SU), sa atasez acolo si Fisa de aptitudine pe care nu o am...! In ce baza ii fac eu instruirea? Nu am niciun document oficial, doar vorbe!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:49, 3 Aprilie 2020
Pentru a putea lucra este obligatorie instruirea lucratorului dpvd ssm si psi-su conform legii ssm si respectiv a legii psi. Veti intocmi fise individuale de instruire, noi.
Ca sa puteti instrui lucratorul aveti nevoie de hotararea judecatoreasca (cereti-o angajatorului) si de fisa de aptitudine a lucratorului. In functie de aptitudinea lucratorului il puteti instrui pentru un anume loc de munca.
Spuneti ca hotararea judecatoreasca de reangajare este data pentru ca nu s-a respectat procedura de concediere. In acest caz, nu stiu daca fisa de aptitudine va fi "apt" pentru vechiul loc de munca. Angajatorul trebuie sa stabileasa ce loc de munca poate ocupa si in functie de riscurile profesionale existente sa intocmeasca adresa pentru examinarea lucratorului de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020
costinp, utilizator
Pe scurt, spuneti ca trebuie facut astfel:
- primesc o copie cu decizia juecatoreasca de repunere in functie pe care o aplic intocmindu-i Fise noi de SSM si SU, dar DOAR cu instruirea introductiv-generala deoarece nu am inca Fisa de aptitudine,
- îl trimit sa faca vizita medicala deoarece este expirata (cea în care este declarat INAPT),
1.) daca îl declară APT i se va face "instruirea la locul de munca" de catre conducatorul locului de munca
2.) daca îl declară APT CU RESTRICȚII, angajatorul îi caută un alt post în unitate adecvat restricțiilor impuse de medicul de medicina muncii (dacă este posibil)
3.) daca îl declară INAPT, angajatorul va putea invoca desfacerea contractului de munca pe motiv ca nu mai corespunde postului pe care era încadrat.
Așa văd eu punerea în aplicare a hotărârii instanței de judecată.
Este corect?
Fara fisa de aptitudine nu puteti sa faceti nicio angajare sau reangajare. Dupa intocmirea CIM puteti face instruirea.
Vedeti Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.13 lit.j) si Codul muncii art.27

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fise de aptitudine vechi mmarza mmarza Buna ziua Am o intrebare legata de fisele de aptitudine vechi (expirate). Legat de cadrul legal, inspectorii ITM, cand vin in control si verifica fisele de ... (vezi toată discuția)
Perioada pastrare documente MadaCaravan MadaCaravan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu ceva clarificari referitoare la perioadele de stocare/arhivare a documentelor SSM/SU. Cat ar trebui sa fie pastrate ... (vezi toată discuția)